Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: AF i jakość optyczna Sigmy 80-400 mm f/4-5.6 OS EX DG

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie AF i jakość optyczna Sigmy 80-400 mm f/4-5.6 OS EX DG

Witam
    Czy ktoś macał to szkło? Jaka jest jego jakość optyczna? Czy podpinając do 30D będę walczył z FF lub BF?
    Proszę o opinie.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Jakość optyczna to nie wiem, ale trochę się bawiłem kolegi Sigmą i jeśli chodzi o szybkosć AF w porównaniu do 100-400IS to ho ho.... daleko w krzakach

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ctz Zobacz posta
    Witam
    Czy ktoś macał to szkło? Jaka jest jego jakość optyczna? Czy podpinając do 30D będę walczył z FF lub BF?
    Proszę o opinie.
    Pozdrawiam
    Szkło o wolnym AF, lecz pozwalające na wyostrzania ręczne w trakcie pracy AF.
    Co do FF/BF to to nawet na sprawdzonych i polecanych (np. EF 85/1.8, 100/2.0) stalkach może ci się trafić, a co dopiero przy sigmie... Musisz sprawdzić przed zakupem niestety.

Dopiero zaczyna Awatar Ciepły
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam!
    Mam ten obiektyw (bez DG) i jestem z niego bardzo zadowolony, owszem af to nie to co canonowski USM ale daje sobie rade, z moją 10D nie stwierdziłem żadnego BF czy FF, a jakość zdjęć taka sama jak C100-400 L IS. Jest trochę cieższa od canona.

Pozdrawiam Paweł

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ciepły Zobacz posta
    Witam!
    Mam ten obiektyw (bez DG) i jestem z niego bardzo zadowolony, owszem af to nie to co canonowski USM ale daje sobie rade, z moją 10D nie stwierdziłem żadnego BF czy FF, a jakość zdjęć taka sama jak C100-400 L IS. Jest trochę cieższa od canona.

Pozdrawiam Paweł
    No a jak działa ten OS? W 100-400 jest IS pierwszej generacji bodajrze. Czy miałeś możliwość porównać?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Domyślnie

Czy zdarza się, że AF pudłuje?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie porównywałem niestety stabilizacji, w tej sigmie używam jej sporadycznie, ale udało mi sie zrobić ostre nieporuszone zdjęcia przy ogniskowej 200mm i czasie 1/10s, a przy 400mm 1/30s, 1/60s. Jeżeli już używam stabilizacji i z rozsądkiem to z efektów jej pracy jestem zadowolony.

Zdjęcia robione tym obiektywem możesz obejżeć tutaj:

http://www.jetphotos.net/showphotos.php?userid=11973

http://www.airliners.net/search/phot...nct_entry=true

http://www.airfoto.pl/?module=Photos...=187&type=id_u

Pozdrawiam Paweł

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeżeli chodzi o mój zestaw czyli 10d + ta sigma to myślę że pudło jeżeli chodzi o af to jest rzędu może 5% zdjęć. Szczerze powiem że z obiektywów które posiadam i posiadałem to tu af jest najpewniejszy. Co może być dziwne najgorzej af działa mi z Canonem 50/1,8 tzn najwięcej zdjęć mam z nietrafioną ostrością.
    Jeżeli Canon nie wypuści czegoś nowszego i lepszego od 100-400 L IS to napewno w najbliższym czasie nie zamienię tej Sigmy. Większośc zdjęć tym obiektywem robie samolotom i af daje radę.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ciepły Zobacz posta
    Nie porównywałem niestety stabilizacji, w tej sigmie używam jej sporadycznie, ale udało mi sie zrobić ostre nieporuszone zdjęcia przy ogniskowej 200mm i czasie 1/10s, a przy 400mm 1/30s, 1/60s. Jeżeli już używam stabilizacji i z rozsądkiem to z efektów jej pracy jestem zadowolony.

(...)
    Dzięki za wyjaśnienia .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów