Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Problem z FD

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tak jest :wink:

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Pogoglowałem trochę i już wiem, że wszystko u Ciebie z tą 50'tką jest ok. Podłącz obiektyw, domknij pierścieniem przysłonę i wciśnij w aparacie przycisk do podglądu DoF. Po prawej od bagnetu patrząc od przodu :smile: Podczas robienia zdjęcia sama się domyka.
    Kmusztard czy nie pisalem tego samego co radzi ci Bagnet007?

Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    Jesli nie pracujesz w trybie Stopped-Down (czyli z przymknieta przyslona) to krecenie pierscieniem przyslony nie daje efektu jej przymykania. I tak ma byc. Przyslona przymykana jest dokladnie w momencie wykonywania zdjecia.

Zejdz z A na obiektywie. Wcisnij przycisk przymykania przyslony. I teraz krec pierscieniem patrzac w wizjer. Juz widzisz?
    Jak myslisz o jakim PRZYCISKU mowilem? Moze o tym o ktorym pisze Bagnet007 (DoF)? Zreszta czy gdziekolwiek napisales, ze krecisz pierscieniem przyslony na obiektywie ZDJETYM Z KORPUSU? To jest kluczowa informacja. Moja rada jest taka: w przyszlosci jesli bedziesz prosil o porade musisz dokladnie sprecyzowac o co ci chodzi chocbys mial sie wiele razy powtarzac.

Bo w tym watku twoje wskazowki wygladaly mniej wiecej tak:

Cytat Zamieszczone przez Kmusztard Zobacz posta
    Kręcac pierscieniem przyslony od 1.4-16 przyslona stoi.
    Sorry ale to jest tak ogolnikowe, ze ciezko cokolwiek poradzic.
    A jesli chodzi o FD to (jesli obiektyw jest sciagniety z korpusu) krecenie pierscieniem przyslony nie przymyka listkow przyslony. Wiem ze w mocowaniu nFD przyslona po zdjeciu obiektywu z korpusu przymyka sie do F5.6 i tak zostaje cokolwiek robisz pierscieniem przyslony. (chociaz sa sposoby zeby oszukac obiektyw, tak zeby "myslal", ze jest podpiety do korpusu... wystarczy pchnac dwie, czy trzy dzwigienki i wykonac obrot pierscieniem mocujacym). Sam tak robilem na obiektywie 50mm/1.4 z mocowaniem nFD.
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Kmusztard
    Guest

Domyślnie

Jak już to nie otiwera się. A jeszcze będe mieć 1 pytanko tylko go musze rozebrać. Bo jedno mi tam niepasuje.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów