Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Problem z FD

Kmusztard
    Guest

Domyślnie Problem z FD

Witam. Czy ktoś z szanownych kolegów mógł by mnie poczęstować instrukcja serwisową z 50/1.4 SSC, dostałem takowy niedawno w prezencie ale coś w nim nie gra. Przysłona działa ale tylko przesuwając suwak z tyłu od strony aparatu, za to kręcenie pierścieniem przysłony nie daje żadnego efektu :-?

Kmusztard
    Guest

Domyślnie

No i co nikt nie ma

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jesli nie pracujesz w trybie Stopped-Down (czyli z przymknieta przyslona) to krecenie pierscieniem przyslony nie daje efektu jej przymykania. I tak ma byc. Przyslona przymykana jest dokladnie w momencie wykonywania zdjecia.

Zejdz z A na obiektywie. Wcisnij przycisk przymykania przyslony. I teraz krec pierscieniem patrzac w wizjer. Juz widzisz?
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Kmusztard
    Guest

Domyślnie

No wiesz niewpadł bym na to :/ Na mój nos to to szkło nie ma przeniesienia z pierscienia przysłony na samą przysłonę dlatego też pytałem o manuala. Ale dzieki za dobre checi mimo wszystko

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kmusztard Zobacz posta
    nie ma przeniesienia z pierscienia przysłony na samą przysłonę dlatego też pytałem o manuala
    Sorry ale nie wiem o co ci chodzi. Powiem tak: za malo danych wejsciowych aby ci jakkolwiek pomoc. Nie mozna zadnej diagnozy postawic. Opisz dokladnie co sie dzieje i kiedy, a moze ktos ci pomoze. Ale nie pisz co ci sie wydaje tylko tak na sucho co ustawiasz a co jest.
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 12-02-2007 o 14:23 Powód: Automerged Doublepost
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Kmusztard
    Guest

Domyślnie

Kręcac pierscieniem przyslony od 1.4-16 przyslona stoi.
    Szklo po zdjeciu kupra wyglada tak jest kompletne

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie wiem jak to jest z FD, ale w moim Olympus'ie jest tak, że pomiar światła i nastawianie ostrości robi się przy w pełni otwartej przysłonie. Dopiero podczas robienia zdjęcia jest domykana do ustawionej wartości. Czyli tak jak w np. EOS'ach. Pomimo tego mam na obiektywie przycisk do wymuszenia domknięcia przysłony, taki podgląd głębi ostrości. Sprawdź czy podczas robienia zdjęcia przysłona się domyka. Jeśli tak to wszystko jest ok.

Właściwie to napisałem to samo co jatzzek :-)
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 12-02-2007 o 22:05

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Nie wiem jak to jest z FD, ale w moim Olympus'ie jest tak, że pomiar światła i nastawianie ostrości robi się przy w pełni otwartej przysłonie.
    W moim Pentaxie, po podpięciu manualnego szkła, w którym przysłona domykana jest mechanicznym popychaczem, działo to dokładnie tak samo.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pogoglowałem trochę i już wiem, że wszystko u Ciebie z tą 50'tką jest ok. Podłącz obiektyw, domknij pierścieniem przysłonę i wciśnij w aparacie przycisk do podglądu DoF. Po prawej od bagnetu patrząc od przodu :smile: Podczas robienia zdjęcia sama się domyka.

Kmusztard
    Guest

Domyślnie

To bede musialo poczekać bo A-1 w naprawie leży :/ Czyli w nie podpiętym szkle moge sobie kręcić pierscieniem przyslony i nic się nie bedzie działo dopuki go nie podepne ?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów