Strona 21 z 24 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 239

Wątek: 30D vs 5D

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Terrmos Zobacz posta
    http://trampek22.pl/www.zabawa/zabawa.html szumy widać. O reszcie się nie wypowiadam, bo jak słusznie zauważył Vitez- to fotograf robi i obrabia zdjęcia.
    ja przynajmniej pokazuje swoje zdjeica. i chetni zobacze galerie w podbobnych warunkach ktora jest robiona 5d i nie szumi lub przynajmniej cos udowadnia.
    Bo z twojego rozumowania wynika ze 5d nie szumi a 30d szumi. Nigdzie nie udowodniles ze tak jest. ja przynajmniej wykres dalem...
    Ostatnio edytowane przez trampek ; 04-06-2007 o 19:28
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Co do audiofili- ludzie mają słuch absolutny, wybrańcy losu ale sa tacy. Jest to coś niewyobrażalnego dla przeciętnego słuchacza Dody, ale nie czyni "absolutnych" kłamcami.. MMM
    Oprócz tego są jeszcze urządzenia które w sposób obiektywny potrafią zmierzyć pewne zjawiska. Poza tym ja nie mówię że ktoś jest kłamcą. W psychologii to się nazywa "wtórna racjonalizacja" i polega na szukaniu uzasadnienia do podjętej wcześniej decyzji w obliczu negatywnych zdarzeń które tą decyzję mogą przedstawić w niekorzystnym świetle. Jak ktoś wydał x2 więcej pieniędzy na 5D to wiadomo że nagle zdjęcia będą x2 razy lepsze "zwykłe widoczki nabierają kopa" itd. i nie podlega to dyskusji. Nie mogą być tylko trochę lepsze bo trzeba być frajerem żeby za "trochę" zapłacić "dużo" więcej :-)

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Jak ktoś wydał x2 więcej pieniędzy na 5D to wiadomo że nagle zdjęcia będą x2 razy lepsze "zwykłe widoczki nabierają kopa" itd. i nie podlega to dyskusji. Nie mogą być tylko trochę lepsze bo trzeba być frajerem żeby za "trochę" zapłacić "dużo" więcej :-)

Ale tak właśnie jest. I to w wielu dziedzinach

W HI-FI sprzęt 200 % drozszy gra lepiej o 15-20 %

2 X drozszy samochód jest szybszy na 10 km o 10 % - a przecierz powienien zjadać ten dystans w czasie 50 % tańszego

Dwukrotnie drozsze obiektywy dają lepszy obraz ale nie dwukrotnie.

I tak jest z 5 D VS 30 D. 5 D daje lepszy obraz. Ale nie dwukrotnie 8)

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

I proponuję na tym zakończyć tą dyskusję (o ile % 5D jest lepszy od 30D)), która nie wnosi niczego sensownego do całej dyskusji.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Driver Zobacz posta

2 X drozszy samochód jest szybszy na 10 km o 10 % - a przecierz powienien zjadać ten dystans w czasie 50 % tańszego

Dwukrotnie drozsze obiektywy dają lepszy obraz ale nie dwukrotnie.

I tak jest z 5 D VS 30 D. 5 D daje lepszy obraz. Ale nie dwukrotnie 8)
    Wiem ze to co teraz napisze nic nie wnosi do dyskusji ale to wlasnie probuje udowodnic i nie mozna pisac z po przesiadce z 20d/30d na 5d zdjecia przestaly szumiec bo to jest nieprawda. I jeszce raz dodam ja jest e ogromnym zwolennikiem 5d i marze o tym aparacie!!!!!
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Dopiero zaczyna

Domyślnie

po przeczytaniu wszystkich tych postów okazuje się, że 5d jest tak samo dobre (albo i niedobre) jak 30d, lub gorsze, albo tak samo świetne jak 20d Vitez'a, niemniej wiekszość chciało by go mić lub nie mieć i nic w stanie nie jest tego udowodnić.
    Pozdrawiam
    Slick

Bywalec
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slick Zobacz posta
    po przeczytaniu wszystkich tych postów okazuje się, że 5d jest tak samo dobre (albo i niedobre) jak 30d, lub gorsze, albo tak samo świetne jak 20d Vitez'a, niemniej wiekszość chciało by go mić lub nie mieć i nic w stanie nie jest tego udowodnić.
    Po prostu k#%$#% czeski film!!!
    I ja się nie chwalę, że pracuję na 350tce!!! Właśnie się zwalniam!!! Bo nic tak nie zabija wewnętrzej, wręcz atawistycznej chęci robienia fajnych fot jak siedzenie za labem- rzygac mi sie już tym chce za przeproszeniem. Kiedyś mnie to jarało, po pierwszych 10 000 obrobionych fot juz mnie nie bawi, wręcz odwrotnie. Mam w dupie Frontiera i chcę go ogladac jako klient only. chce założyć swoje małe studio, pstrykać w nim roznegliżowane części do skomplikowanych maszyn, ciastka z piekarni Rarytas i psa sąsiada... a potem ew. iść z kartą pamięci i zrobić u kolegów odbitki ( o ile jacys tam zostaną, bo jak na razie to każdy chce zwiać) i być sobie sterem, żeglarzem, okretem i SZEFEM. HOWGH

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Na forum audiofili są ludzie którzy twierdzą że specjalne kable zasilające dają lepszą jakość dźwięku zestawu. Też się tego nie da w żaden sposób zmierzyć ale oni w to święcie wierzą.
    Da się zmierzyć i to bez problemu. Lepszy kabel = lepszy prąd = lepszy dźwięk i nie jest to żadna magia.

Cytat Zamieszczone przez Driver Zobacz posta

(...)
    Fajnie by by było żeby tak było . Często nawet nie ma takiego przyrostu. Dopiero dodanie zera daje zauważalny przyrost jakości.

Tak po prawdzie to uważam, że te aparaty świetnie się uzupełniają i najlepszym wyjściem jest mieć je oba . Mam wrażenie, że wtedy zapewniają nawet większą wielozadaniowość niż jedna jedynka.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Tak mistrzu :-) już biorę 30d na kredyt. A potem zostanę św. Fotografem a Ty niewiernym Shadowem
    Co ja jestem Fotopolis.pl???
    Dlaczego wykresy z dpreview są beeee...?
    A to sorry myślałem, że masz także 30D i robiłeś sobie domowe testy. Tylko w takim razie na czy opierasz swoje twierdzenie że 5D mniej szumi ? Na wykresach ? Ja jestem praktykiem i interesuje mnie to co widzę. Też chętnie kupię sobie "piątkę", ale zanim to zrobię muszę poznać wszystkie zalety i wady.

Może w takim razie ktoś ma linka do sampli żeby sobie porównać to zaszumienie ?

Uzależniony Awatar Avadra_K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przeczytałem cała dyskusję (uffff....) Wydaje mi się że spory, o to czy 5d czy też 30/20d, są tak samo uzasadnione, jak spieranie się o to czy 350 czy 400:rolleyes: . IMHO wszystko zależy od tego czego potrzeba - rozpietości tonalnej czy szybkości, FF czy cropa?
    IMHO - po pierwsze - kwestia do czego sie uzywa aparatu?
    Po drugie - co kto lubi?
    5d jest świetny, ale za chwilę okaże się że 1 d III jest jeszcze bardziej cudowny I będziemy toczyć dyskusje nad wyższością Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiejnocy????
    Szanowni Państwo - dyskusja, dyskusją ale nie padają w niej żadne konstruktywne wnioski, a szkoda.

Strona 21 z 24 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów