www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
kolejny wątek robiący ludziom wodę z mózgu
Im dalej się czyta, tym mniej osób coś rozumie, a nawet gdy przedtem rozumiało, teraz już zaprzecza własnej wiedzy
Co do ostatnich dwóch zdjęć misia, crop jest trochę przesadzony: 5D/30D = 1.6, natomiast tutaj mamy: 61.4mm/14.3mm = 4.3
W związku z tym różnica w rozmyciu dalszego planu jest większa niż byłaby przy porównaniu obu aparatów. Oczywiście ta różnica nadal byłaby dostrzegalna, co widać chociażby w artykule na fotopolis
Canon 350D + 24-105/4 L IS + 18-55/3.5-5.6 + w odstawce Sigma 18-200/3.5-6.3
Chwila chwila, kolego, byla mowa ze ogniskowa nie ma zadnego znaczenia jezeli chodzi o glebie i rozmycie tla (znaczenie ponoc ma tylko przyslona i odleglosc) i do tego sie odnioslem przykladami. Ja tylko chce uzyskac odpowiedz na proste pytania. Czy to jest zatem prawda:
Napisał MMM
Nie odróżnisz cropa wyciętego ze zdjęcia zrobionego na ogniskowej 18mm ze zdjęciem zrobionym na 135mm
Ostatnio edytowane przez arra ; 11-02-2007 o 18:06
www.pbase.com/arra
Owszem prawda. Problem w tym, ze wziales wszystkie informacje zawarte w watku i wymieszales
Przy tym samym rozmiarze materialu swiatloczulego, zmiennymi odpowiedzialnymi za GO sa przyslona i odleglosc. Jesli mieszasz do tego crop, to nie moze byc takiego samego kadru bo bedziesz musial zmienic odleglosc.
Ja tak nie mówiłem bo to nie jest prawdą. Krótsza ogniskowa daje większą GO przy tej samej przysłonie i odległości. Inaczej mówiąc wycropowany kawałek z krótszej ogniskowej ma większą GO. Pisząc wcześniej o braku różnicy odnosiłem się do twierdzenia że crop daje jakieś różnice w perspektywie (zniekształceniu / przerysowaniu) w stosunku do pełnej klatki a to prawdą nie jest.
Faktycznie namieszalem, sorki, czemu to musi byc tak somplikowane
Jeszcze raz dzieki.
www.pbase.com/arra
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
znowu zaczyna sie lanie wody ;-)
Zawsze warto podać dokładnie czego dotyczy stwierdzenie, choćbyś się miał strasznie powtarzać, a nie rzucić tylko "jest identyczne" - tym bardziej jak pełna jego wersja jest kilka stron wcześniej. Inaczej dyskusja staje się bardzo abstrakcyjna![]()
Ponadto jeśli chodzi o przerysowania i zniekształcenia, z tym może być różnie i zależy od jakości i charakterystyki szkła. Trudno tutaj generalizować. Skoro zaletą cropa jest korzystanie z centralnej części obiektywu, gdyż jest najlepsza, to skoro jest lepsze to nie moźe być jednakowe.
No więc dobrze...
Przeanalizujmy to co faktycznie może nas zainteresować - z tej samej pozycji robimy ten sam (w sensie zawartości i kąta widzenia) kadr, raz 30D, raz 5D.
Oczywiście ze względu na crop, jeżeli w 30D użyjemy obiektywu 50mm, to w 5D weżmiemy 80mm.
....
EDIT Stosowne obliczenia i wykresy załączam kilka postów dalej
Ostatnio edytowane przez Frg ; 12-02-2007 o 17:53
Canon 350D + 24-105/4 L IS + 18-55/3.5-5.6 + w odstawce Sigma 18-200/3.5-6.3