Strona 9 z 24 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 239

Wątek: 30D vs 5D

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Jakie zalety ma pelna klatka w studio, bom nie swiadom?
    Najczęściej w studio nie jest potrzebne 5fps, heh

Zablokowany

Domyślnie

Jakie zalety ma pelna klatka w studio, bom nie swiadom?
    MSZ zaletą jest, że 85-tka to 85-tka, a 135-tka to 135-tka - co w portrecie ma dość istotne znaczenie :-)
    robiący na stockach mówią również, że tamtejsi adminie szumy pod mikroskopem robią - stąd małe szumy dużej matrycy są chyba również atutem
    Ostatnio edytowane przez Maris ; 09-02-2007 o 21:16

Coś już napisał Awatar szymcik
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

a ja myślę, że ten wątek mógłby się nazywać Mercedes S klasse vs. Mitsubishi Lancer EVO ilęstam (nie wiem która to juz generacja, bodajże XI) :]
    Przeciez to zupełnie dwie różne puszki z różnych pólek cenowych przeznaczone do dwóch różnych grup odbiorców.
    Oczywiście że przy bezpośrednim porównaniu wygra piątka...ale myślęże nie wszystkim, potrzebny jest fulfrejma czasem crop jest korzystniejszy no i nie każdy potzreebuje powalającej jakości...(no tutaj chyba sie rozpędziłem:P) no ale z nudów to i możan o dupie Maryny pogadać
    pozdr.!!!
    Canon EOS Rebel; Canon Pixma 4500

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maris Zobacz posta
    MSZ zaletą jest, że 85-tka to 85-tka, a 135-tka to 135-tka - co w portrecie ma dość istotne znaczenie :-)
    robiący na stockach mówią również, że tamtejsi adminie szumy pod mikroskopem robią - stąd małe szumy dużej matrycy są chyba również atutem
    Nie rozumiem cię jaka zaleta że nie trzeba przeliczać ogniskowych? Ja mam do 30D 50tkę i 85tkę które odpowiednio mają 80mm i 135mm. Jeśli chodzi o szumy to jak się robi w studiu nie ma to absolutnie żadnego znaczenia bo zawsze sobie ustawisz tak światło żeby zrobić na ISO100.

Zablokowany

Domyślnie

Jeśli nie przeszkadza Ci, że z klasycznego obiektywu portretowego - 135 robi się tele ponad 200 mm, to nie ma problemu. To że 50-tka nie jest dobrym obiektywem do klasycznego portretu, to nawet już na tym forum było ...
    Co do szumów, to pewnie masz racje, choć znam kilku "stockowców" spod znaku Canona, dla których to dość istotny argument.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maris Zobacz posta
    Jeśli nie przeszkadza Ci, że z klasycznego obiektywu portretowego - 135 robi się tele ponad 200 mm, to nie ma problemu.
    Kupuje się obiektywy odpowiednie do danego typu aparatu. Skoro mam cropa to na co mi 135mm do portretu? Wiedząc jak się przelicza na cropie ognskowa nie kupiłem 135 a zamiast niej 85mm żeby uzyskać taki sam efekt.

Coś już napisał

Domyślnie

MMM daj spokój.......przynudzasz ;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Kupuje się obiektywy odpowiednie do danego typu aparatu. Skoro mam cropa to na co mi 135mm do portretu? Wiedząc jak się przelicza na cropie ognskowa nie kupiłem 135 a zamiast niej 85mm żeby uzyskać taki sam efekt.
    Tylko, ze faktycznie efekt nie bedzie taki sam, bo 50-tka nie bedzie miala takiego samego splaszczenia perspektywy jak 85, podobnie 85 vs 135, wiec przy portrecie moga wystapic przerysowania, natomiast wszystko zalezy od wielkosci studia, jak zapniesz 135 f/2 do 30D i bedziesz mial miejsce zeby sie odsunac to spokojnie wyjdzie ci podobnie. Co do szumow to naprawde nikt chyba w studio nie robi powyzej iso200.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tylko, ze faktycznie efekt nie bedzie taki sam
    Będzie taki sam. Nie odróżnisz cropa wyciętego ze zdjęcia zrobionego na ogniskowej 18mm ze zdjęciem zrobionym na 135mm.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Będzie taki sam. Nie odróżnisz cropa wyciętego ze zdjęcia zrobionego na ogniskowej 18mm ze zdjęciem zrobionym na 135mm.

Czyli sugerujesz ze jak zrobie szklem 18mm taki sam kadr (oczywiscie zmieni sie odleglosc od obiektu) jak obiektywem 135mm to zdjecie bedzie identyczne?

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Strona 9 z 24 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów