Strona 8 z 24 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 239

Wątek: 30D vs 5D

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez storczyk Zobacz posta
    przeciez wyraznie napisalem ze chodzi o szeroki kąt...
    W reporterce też będziesz biegał ze statywem? Są na rynku szerokie i ultraszerokie szkła do cropa, choćby 10-22.
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Coś już napisał

Domyślnie

MARANTZ wrzuc jakieś zdjęcia :-)
    Podpisuję się pod prośbą :grin:
    Zaczynam zbierać na 5D (może gdzieś pod koniec roku będzie )
    30D to jak dla mnie nie jest wystarczający skok jakościowy.
    Canon 350D + 24-105/4 L IS + 18-55/3.5-5.6 + w odstawce Sigma 18-200/3.5-6.3

Coś już napisał

Domyślnie

W reporterce też będziesz biegał ze statywem? Są na rynku szerokie i ultraszerokie szkła do cropa, choćby 10-22.
    zgadzam się z Tobą , jednak mając na uwadze obecne zarobki fotoreporterów w Polsce ,mało komu będzie się opłacało kupowac na dzien dzisejszy 5d...taki zakup okarze się rozsadny najwczesniej pod koniec tego roku i to tylko na allegro....ewentualnie w sklepach ktore sprowadzaja aparaty z niemiec...

Warto tez pamietac ze w wiekszosci sytuacji reporterowi bardziej przyda sie szybkostrzelnosc 5kl/s niz ultra szeroki kąt

MARANTZ czekamy na foteczki....:-)
    Ostatnio edytowane przez storczyk ; 09-02-2007 o 17:27

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

nie uwierze jak nie zobacze(...)
    Nie szkodzi .

(...)

MARANTZ czekamy na foteczki....:-)
    A dajrze Ty chłopu spokój.
    Jest mnóstwo porównań w sieci pełnej klatki z cropem zresztą nawet nie dawno był link do bardzo przekonywującego porównania tego typu na fotopolis.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Domyślnie

A dajrze Ty chłopu spokój.
    kolekcjoner niepotrzebnie sie unosisz...;-)

Z przyjemnością zobacze tą przewage o której pisał MARANTZ i mysle ,że on tez z checia wykona taki test aby raz na zawsze zamknąc usta niedowiarkom - absolutnie go w tym popieram.Pozatym wiele osób bierze pod uwage zakup 5d w przyszlosci im takze takie porównanie sie przyda...
    Warto skorzystać z okazji i raz na zawsze zamknąć temat :-)

Jest mnóstwo porównań w sieci pełnej klatki z cropem zresztą nawet nie dawno był link do bardzo przekonywującego porównania tego typu na fotopolis.
    ostatnio ktos w tym temacie dał linka do porownania zdjec 400d i 5d http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=20254529 ...i prawde powiedziawszy cięzko było dostrzec przewage pełnej klatki nad ponad 3 razy tanszym 400d...podejrzewam ze test mógł nie być miarodajny dlatego z przyjemnoscia zobacze zdjecia z exifami od MARANTZA ,który sam podkresla o duzej przewadze 5d na pierwszy rzut oka :-)
    Ostatnio edytowane przez storczyk ; 09-02-2007 o 17:43

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

i mysle ,że on tez z checia wykona taki test aby raz na zawsze zamknąc usta niedowiarkom
    Ale jakim niedowiarkom? Bo to że 5D daje lepszy obraz od 30D to jest przecież poza dyskusją. Dyskusyjne jest raczej to na ile ta przewaga jest duża i każdy musi się zastanowić czy jest mu to potrzebne i warto dokładać tyle kasy. Moim zdaniem cena 5D jest uzasadniona tylko brakiem konkurencji i spokojnie sobie poczekam jeszcze kilka lat na zmianę aparatu. W tym czasie Canon będzie musiał poprawić kilka rzeczy w tej puszce i obniżyć cenę co tylko wyjdzie użytkownikom na zdrowie. Póki co mam czym robić zdjęcia a ich jakość mnie zadowala.

Coś już napisał

Domyślnie

Ale jakim niedowiarkom? Bo to że 5D daje lepszy obraz od 30D to jest przecież poza dyskusją. Dyskusyjne jest raczej to na ile ta przewaga jest duża i każdy musi się zastanowić czy jest mu to potrzebne i warto dokładać tyle kasy.
    otóż to troche sie zagalopowałem...choc nie ukrywam ze róznica dostrzegalna na zdjeciach 800x500 px juz mnie nie przekonuje :-)
    Skoro MARANTZ kupił 5d to pewnie warto było wydać tyle kasy...ja nadal obstaje przy tym co pisalem wczesniej ,że nadzien dzisiejszy nie warto jeszcze kupować pełnej klatki...chyba ,że ktos robi np. zdjecia studyjne i niezle na tym zarabia :-)

a czytałes podsumowanie? :-)

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Uwazam ,że różnica w cenie jaką trzeba dopłacić do eosa 5d jest nieopłacalna.

A tu, jak widze w kółko i w kółko... "Opłaca się", "nie opłaca się"...
    Jak można w ogóle się nad tym zastanawiać, szczególnie tutaj, gdzie większość (?) nie żyje z fotografii, a traktuje ją jako hobby... Jeden kupuje 5d za połowe swojej pensji, inny musi ciułać przez rok - dla pierwszego cena może być rozsądna, dla drugiego skandaliczna.
    To tak samo, jak jeden jeździ Seicento, a drugi BMW... Czy zastanawiacie się, czy opłaca się kupić BMW? Przecież i tym, i tym dojedziecie spokojnie do celu, a różnica w cenie? - oceńcie sami...
    Ostatnio edytowane przez gzak ; 09-02-2007 o 18:19
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

że nadzien dzisiejszy nie warto jeszcze kupować pełnej klatki...chyba ,że ktos robi np. zdjecia studyjne i niezle na tym zarabia :-)
    Jakie zalety ma pelna klatka w studio, bom nie swiadom?

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

kolekcjoner niepotrzebnie sie unosisz...;-)
    Ja się nie unoszę. Po prostu jeśli uważasz że dla Ciebie to jest nieopłacalne (kupowanie 5D) to wyczerpuje to temat. Zresztą piszesz że różnicy nie dostrzegasz. Nie spodziewasz się chyba się żeby Marantz posiadał inną wersją 5D niż cała reszta.

Z przyjemnością zobacze tą przewage o której pisał MARANTZ i mysle ,że on tez z checia wykona taki test aby raz na zawsze zamknąc usta niedowiarkom - absolutnie go w tym popieram.Pozatym wiele osób bierze pod uwage zakup 5d w przyszlosci im takze takie porównanie sie przyda...
    Warto skorzystać z okazji i raz na zawsze zamknąć temat :-)
    Nic nie zamknie tematu czego najlepszym dowodem jest ten wątek, który porusza tę kwestię już po raz n-ty.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 8 z 24 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów