40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW
Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl
zgadzam się z Tobą , jednak mając na uwadze obecne zarobki fotoreporterów w Polsce ,mało komu będzie się opłacało kupowac na dzien dzisejszy 5d...taki zakup okarze się rozsadny najwczesniej pod koniec tego roku i to tylko na allegro....ewentualnie w sklepach ktore sprowadzaja aparaty z niemiec...W reporterce też będziesz biegał ze statywem? Są na rynku szerokie i ultraszerokie szkła do cropa, choćby 10-22.
Warto tez pamietac ze w wiekszosci sytuacji reporterowi bardziej przyda sie szybkostrzelnosc 5kl/s niz ultra szeroki kąt
MARANTZ czekamy na foteczki....:-)
Ostatnio edytowane przez storczyk ; 09-02-2007 o 17:27
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
kolekcjoner niepotrzebnie sie unosisz...;-)A dajrze Ty chłopu spokój.
Z przyjemnością zobacze tą przewage o której pisał MARANTZ i mysle ,że on tez z checia wykona taki test aby raz na zawsze zamknąc usta niedowiarkom - absolutnie go w tym popieram.Pozatym wiele osób bierze pod uwage zakup 5d w przyszlosci im takze takie porównanie sie przyda...
Warto skorzystać z okazji i raz na zawsze zamknąć temat :-)
ostatnio ktos w tym temacie dał linka do porownania zdjec 400d i 5d http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=20254529 ...i prawde powiedziawszy cięzko było dostrzec przewage pełnej klatki nad ponad 3 razy tanszym 400d...podejrzewam ze test mógł nie być miarodajny dlatego z przyjemnoscia zobacze zdjecia z exifami od MARANTZA ,który sam podkresla o duzej przewadze 5d na pierwszy rzut oka :-)Jest mnóstwo porównań w sieci pełnej klatki z cropem zresztą nawet nie dawno był link do bardzo przekonywującego porównania tego typu na fotopolis.
Ostatnio edytowane przez storczyk ; 09-02-2007 o 17:43
Ale jakim niedowiarkom? Bo to że 5D daje lepszy obraz od 30D to jest przecież poza dyskusją. Dyskusyjne jest raczej to na ile ta przewaga jest duża i każdy musi się zastanowić czy jest mu to potrzebne i warto dokładać tyle kasy. Moim zdaniem cena 5D jest uzasadniona tylko brakiem konkurencji i spokojnie sobie poczekam jeszcze kilka lat na zmianę aparatu. W tym czasie Canon będzie musiał poprawić kilka rzeczy w tej puszce i obniżyć cenę co tylko wyjdzie użytkownikom na zdrowie. Póki co mam czym robić zdjęcia a ich jakość mnie zadowala.
otóż to troche sie zagalopowałem...choc nie ukrywam ze róznica dostrzegalna na zdjeciach 800x500 px juz mnie nie przekonuje :-)Ale jakim niedowiarkom? Bo to że 5D daje lepszy obraz od 30D to jest przecież poza dyskusją. Dyskusyjne jest raczej to na ile ta przewaga jest duża i każdy musi się zastanowić czy jest mu to potrzebne i warto dokładać tyle kasy.
Skoro MARANTZ kupił 5d to pewnie warto było wydać tyle kasy...ja nadal obstaje przy tym co pisalem wczesniej ,że nadzien dzisiejszy nie warto jeszcze kupować pełnej klatki...chyba ,że ktos robi np. zdjecia studyjne i niezle na tym zarabia :-)
a czytałes podsumowanie? :-)Jest mnóstwo porównań w sieci pełnej klatki z cropem zresztą nawet nie dawno był link do bardzo przekonywującego porównania tego typu na fotopolis.
A tu, jak widze w kółko i w kółko... "Opłaca się", "nie opłaca się"...
Jak można w ogóle się nad tym zastanawiać, szczególnie tutaj, gdzie większość (?) nie żyje z fotografii, a traktuje ją jako hobby... Jeden kupuje 5d za połowe swojej pensji, inny musi ciułać przez rok - dla pierwszego cena może być rozsądna, dla drugiego skandaliczna.
To tak samo, jak jeden jeździ Seicento, a drugi BMW... Czy zastanawiacie się, czy opłaca się kupić BMW? Przecież i tym, i tym dojedziecie spokojnie do celu, a różnica w cenie? - oceńcie sami...
Ostatnio edytowane przez gzak ; 09-02-2007 o 18:19
Grzechu
http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Ja się nie unoszę. Po prostu jeśli uważasz że dla Ciebie to jest nieopłacalne (kupowanie 5D) to wyczerpuje to temat. Zresztą piszesz że różnicy nie dostrzegasz. Nie spodziewasz się chyba się żeby Marantz posiadał inną wersją 5D niż cała reszta.
Nic nie zamknie tematu czego najlepszym dowodem jest ten wątek, który porusza tę kwestię już po raz n-ty.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner