Strona 4 z 24 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 239

Wątek: 30D vs 5D

Początki nałogu Awatar hyzop
    Miasto
    Pasłęk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    ..... To że oglądane na 100% powiększeniu jest gorsze niż ISO400 to inna sprawa, ja już się z takiego oglądania zdjęć wyleczyłem....
    Niestety adminy na sockach się nie wyleczyli.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    Nie wiem na czym opieracie swoje sady, ale
    ewidentnie jest poprawione ISO w 5D w porownaniu do 20D/30D.
    Moze np. na tym tescie:
    http://www.dpreview.com/reviews/canoneos30d/page20.asp

Jak dla mnie szumy sa minimalnie lepsze w 5D podobnie jak zasieg dynamiki, a teoretycznie Ty wiesz i ja wiem, ze powinno byc zdecydowanie lepiej w jednej i wdrugiej kwestii, a nie jest. Moze w RAW jest lepiej? A moze to kwestia procesora obrazu (ten sam)?

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Moze np. na tym tescie:
    http://www.dpreview.com/reviews/canoneos30d/page20.asp

Jak dla mnie szumy sa minimalnie lepsze w 5D podobnie jak zasieg dynamiki, a teoretycznie Ty wiesz i ja wiem, ze powinno byc zdecydowanie lepiej w jednej i wdrugiej kwestii, a nie jest. Moze w RAW jest lepiej? A moze to kwestia procesora obrazu (ten sam)?
    Tia, tylko, że sample z szumami to cropy 100%. Jeśli chcesz porównywać jak te szumy będą wyglądać na realnych fotkach, to zmniejsz fotkę z 5D o x1.5. Po takiej operacji IMHO będzie "zdecydowanie lepiej".
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gzak Zobacz posta
    Tia, tylko, że sample z szumami to cropy 100%. Jeśli chcesz porównywać jak te szumy będą wyglądać na realnych fotkach, to zmniejsz fotkę z 5D o x1.5. Po takiej operacji IMHO będzie "zdecydowanie lepiej".
    Nie no oczywiscie masz racje Tylko, ze wtedy zginia rowniez niektore szczegoly. Mnie chodzilo tylko o to, ze matryca 5D i 30D szumia podobnie nie negujac faktu zdecydowanej przewagi 5D, jakim jest rozdzielczosc/ilosc pikseli/. Wyobraz sobie ze powiekszasz matryce z 30D do rozmiarow z 5D i wtedy rowniez wypadly bardzo podobnie, a matryca z 30D mialaby przeciez wiecej mpixow. Mnie sie wydaje, ze 5D powinno szumiec zdecydownie mniej (nie mowiac nawet o wiekszej dynamice) niezaleznie, czy porownujemy cala klatke 12,8mpix, czy wycinek x1.6, bo przeciez 5D ma wieksza powierzchnie czynna pikseli.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Początki nałogu Awatar filip71
    Miasto
    Wiśniowa Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    30D ma za to 5fps, szerzej rozstawione punkty AF i lampę błyskową.
    ale 30D za to nie ma wspomagających i niewidocznych punktów AF (5 lub 6 - nie pamiętam dokładnie) w centrum kadru. U mnie się bardzo dobrze sprawdzają.
    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez filip71 Zobacz posta
    ale 30D za to nie ma wspomagających i niewidocznych punktów AF (5 lub 6 - nie pamiętam dokładnie) w centrum kadru. U mnie się bardzo dobrze sprawdzają.
    Po za tym w akcji lepiej się sprawdzją gęściejsze. Przynajmniej ja tak wolę .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

nigdy nie miałem 5D w rękach, więc nie mam pojęcia. zdjęć własnych z 5D też oczywiście jeszcze nie mam więc na temat jakości obrazu się nie wypowiem. ale jedno co mnie denerwuje w 5D to..... 3fps i brak uszczelnień w tak drogim aparacie.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Koziegłowy k.Poznania

Domyślnie

Kwestia szumów to chyba nie taki wielki problem, szczególnie przy czasach do kilku sekund. Nawet z 350D można zrobić pojedynczą ekspozycję 300sek przy ISO 800 a nawet 1600 i po odjęciu darków jest bardzo dobrze...

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    Wiec moze jeszcze raz...
    Dwa zdjecia, ten sam obiektyw, podobne swiatlo i obiekt.
    20D i 5D. W tej wielkosci rzeczywiscie trudno poznac. :-)
    No wlasnie - w tej wielkosci, to nie ma niestety praktycznie zadnej roznicy.
    Foty sa super, ale roznic - brak

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mogę napisać o różnicy 20D w stosunku do 5D. W 5D wizjer, "normalne" ogniskowe, głębie, plastyka zdjęć, przejścia tonalne itd. to sprawy znane i oczywiste. Wszystko na plus 5D oczywiście. Nie wiem czemu, ale szkła które na 20D były takie średnie (np. 50/1.4) lub tylko poprawne (Sigma 17-35) na 5D bardzo zyskują na jakości. Co do ISO wiadomo o co chodzi. Szumy w 5D są dużo mniejsze. Aby to zrozumieć trzeba trochę porobić na 5D i przesiąść się na 20D. Wtedy wydaje się, że 20D szumi jak jasna cholera a Nikon to już totalny koszmar. Dla mnie największą różnicą na minus w 5D jest brak szybkiej serii (tylko 3 kl/s) no i powracający z analoga problem winietowania. Ale coś za coś. Generalnie 5D to inna klasa. Dobrze naświetlone i udane zdjęcie można dać do netu wycięte do cropa i naprawdę mało kto się skapnie, że to jest crop. Jakość fot w takim powiększeniu potrafi być rewelacyjna, nie mam skali porównawczej, po prostu to body deklasuje inne aparaty i tyle.
    FOTOINKWIZYTOR

Strona 4 z 24 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów