Faktycznie namieszalem, sorki, czemu to musi byc tak somplikowane
Jeszcze raz dzieki.
Faktycznie namieszalem, sorki, czemu to musi byc tak somplikowane
Jeszcze raz dzieki.
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
znowu zaczyna sie lanie wody ;-)
Zawsze warto podać dokładnie czego dotyczy stwierdzenie, choćbyś się miał strasznie powtarzać, a nie rzucić tylko "jest identyczne" - tym bardziej jak pełna jego wersja jest kilka stron wcześniej. Inaczej dyskusja staje się bardzo abstrakcyjna![]()
Ponadto jeśli chodzi o przerysowania i zniekształcenia, z tym może być różnie i zależy od jakości i charakterystyki szkła. Trudno tutaj generalizować. Skoro zaletą cropa jest korzystanie z centralnej części obiektywu, gdyż jest najlepsza, to skoro jest lepsze to nie moźe być jednakowe.
No więc dobrze...
Przeanalizujmy to co faktycznie może nas zainteresować - z tej samej pozycji robimy ten sam (w sensie zawartości i kąta widzenia) kadr, raz 30D, raz 5D.
Oczywiście ze względu na crop, jeżeli w 30D użyjemy obiektywu 50mm, to w 5D weżmiemy 80mm.
....
EDIT Stosowne obliczenia i wykresy załączam kilka postów dalej
Ostatnio edytowane przez Frg ; 12-02-2007 o 17:53
Canon 350D + 24-105/4 L IS + 18-55/3.5-5.6 + w odstawce Sigma 18-200/3.5-6.3
Przypomnę moją wypowiedź : http://www.canon-board.info/showpost...4&postcount=40
no wiec jakie sa wasze wnioski - warto dokladac i kupowac 5d czy jednak ze spokojem brac 30-ke![]()
... chyba sam sobie musisz odpowiedziec na to pytanie, nikt ci tu za ciebie nie podejmie decyzji
na pytanie w PM scootera czy jestem zadowolony z kupna 5D odpowiedzialem mu m.in. ze juz nigdy nie wroce na crop'a
tylko w moim przypadku to bylo przejscie z 350D a nie z 30D wiec inna klasa
w duzej mierze jest to imo uzaleznione od rodzaju/typu fotografii, ktory preferujesz,
muflon pewnie wolalby cropa do swoich celow mimo plastyki ff'a
z pozdrowieniami "69"
Jeżeli jakość obrazu za wszelką cenę to bierz 5D. Jak dla mnie to ten aparat choć bardzo dobry to jednak z mojego punktu widzenia (zasobność portfela i amatorska zabawa w fotografię) nie wart tyle kasy. Tyle że ja mam czym robić zdjęcia i nie mam ciśnienia na nowy sprzęt, a jeśli już to na nowe obiektywy a nie korpus. Nikon pokazał że da się tanio sprzedawać wygodną puszkę z dobrym AF, dopracowanym wizjerem, AutoISO i 5fps. Canon też za jakiś czas będzie musiał to zrobić, więc nie ma się co śpieszyć. Jak mi się 30D za 2-3 lata zestarzeje to będę miał za tą samą kasę aparat z pełną klatką, lepszym ISO i wszystkimi pozostałymi bajerami.
Jeśli nie chcesz nosić ze sobą "kupy żelastwa" a tylko 2 (słownie: dwa) obiektywy (np. 24-105 i 100-400) to polecam 5d.
I chyba właśnie tak zrobię
Ps.
Tylko się zastanawiam czy to aby napewno dobry pomysł ....
Może lepiej zostać przy cropie i kupić jakiś szeroki obiektyw ....
Nie lubię mieć takich dylematów !!
Ostatnio edytowane przez scooter ; 23-02-2007 o 19:51