Strona 11 z 19 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 239

Wątek: 30D vs 5D

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Faktycznie namieszalem, sorki, czemu to musi byc tak somplikowane

Jeszcze raz dzieki.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Faktycznie namieszalem, sorki, czemu to musi byc tak somplikowane

Jeszcze raz dzieki.
    Jeszcze dochodzi do tego wielkość krążka rozproszenia czyli tak na prawdę nasze kryterium ostrości - co za ostre uznajemy, a co nie. Czyli w sumie mamy 4 czynniki i żeby było weselej częściowo zależne od siebie nawzajem .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Domyślnie

znowu zaczyna sie lanie wody ;-)

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Ja tak nie mówiłem bo to nie jest prawdą. Krótsza ogniskowa daje większą GO przy tej samej przysłonie i odległości. Inaczej mówiąc wycropowany kawałek z krótszej ogniskowej ma większą GO. Pisząc wcześniej o braku różnicy odnosiłem się do twierdzenia że crop daje jakieś różnice w perspektywie (zniekształceniu / przerysowaniu) w stosunku do pełnej klatki a to prawdą nie jest.
    Zawsze warto podać dokładnie czego dotyczy stwierdzenie, choćbyś się miał strasznie powtarzać, a nie rzucić tylko "jest identyczne" - tym bardziej jak pełna jego wersja jest kilka stron wcześniej. Inaczej dyskusja staje się bardzo abstrakcyjna

Ponadto jeśli chodzi o przerysowania i zniekształcenia, z tym może być różnie i zależy od jakości i charakterystyki szkła. Trudno tutaj generalizować. Skoro zaletą cropa jest korzystanie z centralnej części obiektywu, gdyż jest najlepsza, to skoro jest lepsze to nie moźe być jednakowe.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jeszcze dochodzi do tego wielkość krążka rozproszenia czyli tak na prawdę nasze kryterium ostrości - co za ostre uznajemy, a co nie. Czyli w sumie mamy 4 czynniki i żeby było weselej częściowo zależne od siebie nawzajem .
    No więc dobrze...
    Przeanalizujmy to co faktycznie może nas zainteresować - z tej samej pozycji robimy ten sam (w sensie zawartości i kąta widzenia) kadr, raz 30D, raz 5D.
    Oczywiście ze względu na crop, jeżeli w 30D użyjemy obiektywu 50mm, to w 5D weżmiemy 80mm.

....

EDIT Stosowne obliczenia i wykresy załączam kilka postów dalej
    Ostatnio edytowane przez Frg ; 12-02-2007 o 17:53
    Canon 350D + 24-105/4 L IS + 18-55/3.5-5.6 + w odstawce Sigma 18-200/3.5-6.3

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Frg Zobacz posta
    Ponadto jeśli chodzi o przerysowania i zniekształcenia, z tym może być różnie i zależy od jakości i charakterystyki szkła. Trudno tutaj generalizować. Skoro zaletą cropa jest korzystanie z centralnej części obiektywu, gdyż jest najlepsza, to skoro jest lepsze to nie moźe być jednakowe.
    Z optyki wynika że crop nie wprowadza żadnych zniekształceń perspektywy. Jeśli obiektywy mają jakieś dystorsje beczkowe / poduszkowe to i tak różnica między odpowiadającymi ogniskowymi na pełnej klatce a cropie x1.6 będzie pomijalna i jak najbardziej można generalizować.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Coś już napisał

Domyślnie

no wiec jakie sa wasze wnioski - warto dokladac i kupowac 5d czy jednak ze spokojem brac 30-ke

Początki nałogu Awatar Zodiakalny Rak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez storczyk Zobacz posta
    no wiec jakie sa wasze wnioski - warto dokladac i kupowac 5d czy jednak ze spokojem brac 30-ke
    ... chyba sam sobie musisz odpowiedziec na to pytanie, nikt ci tu za ciebie nie podejmie decyzji

na pytanie w PM scootera czy jestem zadowolony z kupna 5D odpowiedzialem mu m.in. ze juz nigdy nie wroce na crop'a

tylko w moim przypadku to bylo przejscie z 350D a nie z 30D wiec inna klasa

w duzej mierze jest to imo uzaleznione od rodzaju/typu fotografii, ktory preferujesz,
    muflon pewnie wolalby cropa do swoich celow mimo plastyki ff'a
    z pozdrowieniami "69"

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez storczyk Zobacz posta
    Jeżeli jakość obrazu za wszelką cenę to bierz 5D. Jak dla mnie to ten aparat choć bardzo dobry to jednak z mojego punktu widzenia (zasobność portfela i amatorska zabawa w fotografię) nie wart tyle kasy. Tyle że ja mam czym robić zdjęcia i nie mam ciśnienia na nowy sprzęt, a jeśli już to na nowe obiektywy a nie korpus. Nikon pokazał że da się tanio sprzedawać wygodną puszkę z dobrym AF, dopracowanym wizjerem, AutoISO i 5fps. Canon też za jakiś czas będzie musiał to zrobić, więc nie ma się co śpieszyć. Jak mi się 30D za 2-3 lata zestarzeje to będę miał za tą samą kasę aparat z pełną klatką, lepszym ISO i wszystkimi pozostałymi bajerami.

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

Jeśli nie chcesz nosić ze sobą "kupy żelastwa" a tylko 2 (słownie: dwa) obiektywy (np. 24-105 i 100-400) to polecam 5d.

I chyba właśnie tak zrobię

Ps.

Tylko się zastanawiam czy to aby napewno dobry pomysł ....

Może lepiej zostać przy cropie i kupić jakiś szeroki obiektyw ....

Nie lubię mieć takich dylematów !!
    Ostatnio edytowane przez scooter ; 23-02-2007 o 19:51

Strona 11 z 19 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów