Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: mało żywe kolory

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

a jak masz ustawione EV jesli mozna zapytac ?? na drabince masz 0 czy moze na "-" ?? gdy poznawalem aparat zdarzylo mi sie przez pomylke ustawic na "-" i potem zachodzilem w glowe co jest grane

co do imageshack - zrob resize tak na 2000x1500 i zapisz jako high (10).. powinien w sam raz wejsc na imageshack'a
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 03-02-2007 o 23:27

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Banan70 nie dziwne ze masz takie zdjecia. W pochmurny dzien nie ma za duzo kolorow na swiecie wiec skad mialyby sie one pojawic na zdjeciu.

Pomijajac fakt niedoswietlonego zdjecia (co oznacza ze nie wiesz jak sie fotografuje zima) zly jest takze balans bieli. Poza tym po takim malym obrazku nic juz nie mozna powiedziec.

Laczac nieco te powyzsze fakty polecam jakas ksiazke o fotografii. Na forum jest o tym watek caly. Dowiesz sie jaka brak korekte ekspozycji na snieg, jak zrobic zeby pojawily sie kolory na zdjeciu (i bez udzialu programow graficznych) i mase innych fajnych rzeczy.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

fotka niedoświetlona i myśle że tu o ok 2EV balans bieli zły -śnieg niebieski (spróbuj robić w RAWach i WB przestanie być problemem)poczytaj o pomiarach i korektach ekspozycji- ważne!!!!

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Pomijajac fakt niedoswietlonego zdjecia (co oznacza ze nie wiesz jak sie fotografuje zima) zly jest takze balans bieli. Poza tym po takim malym obrazku nic juz nie mozna powiedziec.
    Faktycznie, balans bieli jest niewłaściwy. Wystarczyło obrobić w PS CS2 i śnieg z niebieskiego stał się biały.

No tak, ale wracam do swoje wypowiedzi. To były bardzo trudne warunki oświetleniowe. Pochmurno i śnieg.

PS. No ale w tych warunkach, śnieg nie musi być biały...może mieć niebieską poświatę..tak sobie myślę...
    Ostatnio edytowane przez Fakungio ; 04-02-2007 o 00:45
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Bywalec

Domyślnie

->ja bym rozpoczoł od sprawdzenia ustawień aparatu, może masz na minus parametry: Saturation, Color Tone ...
    ->potem przestrzeń kolorów, sprawdź jak jest ustawiona. Bardziej nasycone kolorki ma sRGB choć mi nie zawsze podchodzą 8)

Nie będę się wypowiadał o ekspozycji przykładowego zjęcia, lektura na temat balansu bieli podstawą, śnieg rządzi się swoimi prawami. Zrób zdjęcie owoców, zabawek gdzieś w sklepie, kolorów będziesz miał aż nadto i wtedy można będzie coś na ten temat powiedzieć.
    40D,12-24, 18-55, 50 f/1,8; 24-105 f/4 IS, 70-200 f/4, 430EX

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fakungio Zobacz posta
    PS. Teraz widzę, że miałeś ISo 200. Minimum 400 w tych warunkach!!. Balans bieli na pochmurny dzień!! Dlatego, że śnieg może wprowadzić błąd pomiaru. Zdjęcie byłoby cieplejsze.
    iso 100 lub 200 w zależności od czasu (pr AV ) korekta exp +1-2eV w zależności od pomiaru światła RAW i AWB - imho

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów