Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: DPP vs Adobe CS2(raw conv.) - dlaczego źle konwertuje?

krzysiek5511
    Guest

Domyślnie

Witam!

Też zwróciłem uwagę, że z testowanych przeze mnie konwerterów Raw tylko DPP poprawnie przenosi krawędzie przy wysokim kontraście. Nie ma znaczenia czy wyostrzanie przeprowadzam w ACR, czy dopiero później w PS, pojawiają się czarne kontury np. na granicy skóra modela - białe tło. Nie mam tam takiego ząbkowania, ale to i tak ten sam efekt, tyle że kształty są obłe. ACR nie przenosi ustawień aparatu, więc konwertowany obraz nie ma wystarczającego nasycenia, kontrastu i ostrości, gorzej wychodzą szumy. Ale z kolei DPP czasami robi psikusa w jasnych partiach odcieni skóry (a w zasadzie pudru) i powstają wtedy żółte przebarwienia, których nie zaobserwujemy po ACR. Czyli znowu nie ma wyjścia doskonałego. Część roboty w DPP a część w ACR. Ehhh
    Moje obserwacje dotyczą ap. 30D, ob.24-70L f2.8, zdjęć studyjnych. Zapis do tiff.

Pozdrawiam
    Krzysiek

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Tak na moje oko to w tym cropie z ACR jest CA, którą trzeba by wyrównać. DPP jako produkt Canona chyba lepiej sobie radzi z tym co Canon sam spieprzył. ErnestPierwszy skontaktuj się na PW i daj mi tego RAWa bo mnie sie powaznie wydaje, że winna CA.

Krzysiek5511: To, że ACR nie przenosi ustawień aparatu to częściowa prawda (WB As Shot ma) ale reszta to już duby smalone. Zwykle największa trudnościa w ACR jest zmniejszenie kontrastu, zmniejszenie nasycenia a szumy? Te są obiektywnie w RAWie i można je usunąć lub nie. Zwykle wcale nie trzeba usuwać.

W ACR trzeba się przyjrzeć CA i cała tajemnica
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 20-02-2007 o 21:50

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

krzysiek5511
    Guest

Domyślnie

A może dobrze byłoby przyjrzeć się w powiększeniu 100% w ACR i DPP, a potem zobaczyć co siedzi w jpg-u wyświetlonym w 100%. Wydaje mi się (ale nie mam w domu możliwości porównania), że w jpg-u w rozmiarze L nie będzie tych konturów. Poza tym one są czarne, co spowoduje niemożliwość korekcji CA standardowymi narzędziami np w ACR. Inaczej mówiąc: nie winiłbym optyki w aparacie, a przewrotne działanie oprogramowania, które w zamyśle jest przeznaczone do różnych aparatów (ACR). Ale jestem ciekaw co wyjdzie z tego testu :smile:
    Co do szumów, jutro jeszcze raz sprawdzę różnice między ACR i DPP pod tym kątem. Jednak żeby od razu uściślić: z ACR schodzą mi fotki raczej przypominające skany negatywu z minilaba. Efekt po naświetleniu jest OK, ale chciałoby się lepszej gładkości.

Część druga:
    1)IMG_00054... - ACR bez wyostrzania
    2)DPP_0... - DPP bez korekcji
    3)IMG_0053... - ACR z wyostrzaniem

Po powiększeniu zdjęcia do 200% różnice w odwzorowaniu gładkich powierzchni widać już bardzo mocno. IMO na korzyść DPP.

Krzysiek
    Ostatnio edytowane przez krzysiek5511 ; 26-02-2007 o 15:53

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów