Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 91

Wątek: Jak być niewidzialnym??

Początki nałogu

Domyślnie

może lepiej białe owinąć jakąś folią do pakowania jedzenia przeźroczystą lub aluminiową i całość pociągnąć sprayem czarny?? Nigdy tego nie potrzebowałem lecz możę to wyglądaćz daleka całkiem naturalnie??

Bywalec

Domyślnie

ten co ma ukrasc to wie co masz lepiej niz ty i nie bedzie cie obserwowal z daleka tylko podbije z bliska cie wyczaic co masz na sobie, traci cie, poprosi o fajka albo cokolwiek. jak ktos skuma co masz w obklejeniu to dodatkowo bedzie wiedzial ze jestes wydygany.

turysta wszedzie jest na swieczniku dla zlodziei, sam Kijow nie ustepuje innym miastom europejskim, z tego co slyszalem to jest wrecz calkiem bezpiecznym miejscem dla turysty, nie wiem jak dzika Ukraina. bardziej bys sie prosil o klopoty wystajaca mapa z kieszeni i blednym wzrokiem, niz samym sprzetem. innymi slowy - chill out...

Początki nałogu

Domyślnie

Kijów może zaskoczyć. Mam znajomego, który sie tam urodził, mieszka tam jego rodzina, jeździ do tego masta jak do domu. Wyszedł na spacer i obudził sie nastepnego dnia w parku tylko w koszuli i spodniach, do dziś nie wie co się stało. Ale to może sie zdarzyć w każdym mieście. Trzeba być czujnym - czasami to pomaga, ale bez przesady . Trwożne oglądanie się, maskowanie, to sygnał, który nie ujdzie uwagi dobrych "drapieżników" ulicy, postawa pewna, spokojna na ogół ich zniechęca.

Pozdrowienia, swnw.

Miasto
    Łeba

Domyślnie

A mi się udało dziś "z ukrycia" ustrzelić takie coś:

Fociłem z kitowym 18-55 więc nie stałem za daleko od pana, który słyszał moja 30-stke i odwracał się po każdym strzale, ale ja sobie nic z tego nie robiłem i cykałem dalej
    Przede wszystkim się nie bac :P
    Canon EOS 30D | C 28-135mm f3,5-5,6 | C 28mm f1,8 | C BG-E2
    Zdjęcia robię, tylko trochę się wstydzę

Domyślnie

Musiał się wkurzać, że mu ryby płoszysz;P

Początki nałogu Awatar hyzop
    Miasto
    Pasłęk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pinio Zobacz posta
    Musiał się wkurzać, że mu ryby płoszysz;P
    Się wkurzył , że na focie twarzy nie widać:cool:
    A jeżeli chodzi o bezpieczeństwo, to warto być z kimś, najlepiej z szerszą szyją:wink:, bardzo dobrze działa posiadanie większego psa.

Domyślnie

nie praktykowalem street'u z mocna obstawa, co najwyzej z drugim strzelcem i szczerze to zadko kiedy udaje sie pozostac niewidzialnym, szczegolnie kiedy robisz wiecej niz jedno zdjecie w danym miejscu, trzeba miec tupet i zwyczajnie byc bezczelnym, przydaje sie tez sportowe obuwie i dobrze dopasowany pasek od aparatu, ktory nie przeszkadza w biegu.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jeżeli chcesz to zdjęcie gdzieś opublikować, wypadałoby nie chować się ze sprzętem
    czasem - choć rzadko - zdarza się, że czyjeś zdjęcie po prostu nie może pójść
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Z moich 4-letnich doświadczeń w PowerShotem A95 wynika, że Canonowe obrotowe wyświetlacze w aparatach z serii A6XX i S świetnie się nadają do dyskretnego fotografowania. O ile nie podniesiesz aparatu do oka, nikt nie zwraca uwagi na to, że robisz zdjęcia. Przewaga nad zwykłym telewizorkiem z LV jest taka, że nie trzeba trzymać aparatu "na zombie", żeby wygodnie kadrować z perspektywy innej niż poziom oczu. Kiedy trzymasz aparat przy ciele, np. na wysokości piersi, i patrzysz w dół, ludzie myślą, że przeglądasz zrobione zdjęcia lub w ogóle nie zwrócą na aparat uwagi. A i aparat jakoś tak zawsze stabilnie mi się trzymało... Teraz mam 450d i zauważyłam, że kiedy podnoszę aparat do oka (fakt, czasem dość nerwowo, żeby mi obiekt nie uciekł ;-)), ludzie zaczynają na mnie zwracać uwagę - niektórym przeszkadza, że są fotografowani albo zaczynają pozować.
    Myślę, że ideałem byłaby dyskretna lustrzaneczka z obrotowym telewizorkiem(naprawdę czasem się bardzo przydaje) i szerokim, jasnym obiektywem. Może Olek e-620 lub Panasonic G1? Ewentualnie Canon G11 czy SX10 IS (też można robić RAW, ale jakość niższa i kontrola nad GO również).

Inna kwestia to publikowanie zdjęć bez zgody osób uwiecznionych... Mam wiele zdjęć, które bardzo lubię, ale ich nie opublikuję, bo nie zapytałam o zgodę (i, co ważniejsze, nawet gdybym zapytała, to czuję, że bym jej nie dostała). Ale jak uzyskać zgodę od przechodnia, z którym ciężko nawiązać kontakt, bo właśnie gdzieś się śpieszy i nie ma ochoty na pogawędki, albo zaraz nam zniknie za rogiem?

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no przede wszystkim nie robić zdjęcia z ukrycia
    ludzie na ulicy zazwyczaj są normalni, czasem boją się aparatu, a czasem to my się ich boimy
    jednak są takie sytuacje, gdzie zdjęć nie można publikować z przyczyn, powiedzmy, prawnych

posłużę się przykładem - robiłem materiał o warszawskim Stadionie X-lecia czyli teraz Narodowym, gdzie handluje wielu nielegalnych imigrantów. żeby im nie zrobić brzydkiej niespodzianki w postaci nalotu policji, starałem się pytać o zdjęcie. problemem jeszcze byli obecni tam tajniacy, których również pokazać nie można. chociaż oni powinni się zorientować zawsze.

w pewnym sensie możemy uznać, że jeżeli ktoś widział, że robi mu się zdjęcie i nie zareagował, to nie ma nic przeciwko temu
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów