Ej, no mi się to zawsze pieprzy :-) Ostatnim razem jak pisałem to też przekręciłemZamieszczone przez Krzychu
Ideologicznie: trzeba aparat ustawić tak, żeby mierząc na biały śnieg ustawił ekspozycję tak, żeby śnieg był biały, a nie "średnioszary". Mniejsza o numerki, po dwóch próbach każdy załapie w którą stronę trzeba pokręcić tym kółkiem ;-)
A ja zrobiłem sobie dziś wycieczkę nad skute lodem jezioro. Widoki zapierające dech, żaglówki całe w lodzie, fantazyjne kształty na drzewach.. Nawet na Euronews moją wioskę pokazywaliA fotki gazetowe można znaleźć tu: http://www.tdg.ch/tghome/toute_l_inf...rsoix__28.html
Ja jak na złość chyba zapomniałem o swoich własnych zaleceniach i większość zdjęć będzie do sporej poprawki. Ale za to odbyłem chrzest bojowy 20D - ochlapała mnie taka fala, że tylko szybko wyciągnąłem baterie i pobiegłem do domu (szczęśliwie niedaleko). Z aparatem skutym lodem - nie mówiąc o ubraniach :-) Poza tym przetestowałem w tych warunkach (później, po osuszeniu ;-) ) databanka - po zrzuceniu 6 1GB kart pełnych RAWów nie wykazywał żadnych objawów zużycia baterii :-D A robi to na tyle szybko, że w zasadzie to nie chce się nawet wyciągać drugiej karty![]()