Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 46 z 46

Wątek: Metody focenia w gorach, na sniegu...

Bywalec Awatar ziemna
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

A cholera go wie...
    Na analogowym 300 korekcja była odwrotna, ale też był on dosyc humorzasty...
    Ale ten kiepski bo kiepski, ale jednak monitorek, to jest to Od razu widać czy coś z tego wyjdzie czy jest zupełna kaszana. Jak będą matryce 64 Mpix to chyba porzucę analoga :wink:

Nie dodałem, że obiektyw był "kitowy" a na nim filtr UV.

[ Dodano: 29-03-2005 ]
    Czyli chodzi bardziej o zdjęcia na śniegu niż w górach No ale to jest w sumie takie zdroworozsądkowe kombinowanie przecież... jeśli jest wszędzie biało - korekcja na -2, no, może na -1.5. Do tego manual WB na śnieg. Albo RAW jak ktoś lubi
    To pierwszy post z tego wątku, jeżeli pamiętacie. No i jednak wychodzi że Muflon miał rację... To nie jest Brise, ale TO DZIAŁA
    EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ziemna
    To pierwszy post z tego wątku, jeżeli pamiętacie. No i jednak wychodzi że Muflon miał rację... To nie jest Brise, ale TO DZIAŁA
    Ale niestety tylko wtedy jak masz zepsuty światłomierz...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar ziemna
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Ale niestety tylko wtedy jak masz zepsuty światłomierz...
    To czemu w pomieszczeniach i w terenie latem naświetla poprawnie

O awarii ujawniającej się jedynie powyżej 2.200 m npm i na śniegu jeszcze nie słyszałem.

Ale tyle jeszcze muszę się nauczyć...
    EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ziemna
    Robiłem w lutym fotki w górach i korygowałem ekspozycję +1EV lub +1,5EV aby biały śnieg był biały i pilnowałem histogramu, żeby nie przesadzić.
    Krzychu ma rację jeżeli w takich warunkach musisz korygować na "minus".

Hadson
    Guest

Domyślnie

Heh. Jestem bardzo heppi ze poczytałem sobie was wczoraj wieczorem. Pojechałęm dzis na Kasprowy z moją Canonierą a 80. I na uproszczonym trybie do robienia widoczków niebo jakies dziwne, a snieg jakis srebrny. Na szczescie dla próby zrobiłem kilka takich fotek a wszystkie strzeliłem +1 Ev. I wszyszly duzo lepiej.

Pzdr 4 All.

Bywalec Awatar osasa
    Miasto
    Lubartów PL/Newport News VA

Domyślnie

Troszke mi namieszaliscie z tą korekcją... Aż sam sie za to wziąłem, i po testach rzeczywiscie, + 0,7; +1 wychodzi najlepiej. Pstrykałem przy ISO 50, Canonem S2
    Kolejne umiejętnosci do kolekcji(przynajmniej teoretycznie)

Edit:
    Chociaż po spacerku stwierdzam że +0,7 to za mało... Myśle ze do 1,5 trzeba dobijać, szczególnie przy ostrym słońcu...
    Ostatnio edytowane przez osasa ; 20-01-2006 o 13:31
    Camera Obscura/ Szkło powiększające x 2/ bambusowy statyw/ świczka+odblask z "pazłotka" - od czegoś trzeba zacząć :rolleyes:

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów