A o jeszcze dluzszym zastanowieniu - i tak bym sie bawil w RAW i poznie PSul zdjecie tak by mi odpowiadalo ekspozycyjnie/kompozycyjnie 8)Zamieszczone przez Krzychu
A o jeszcze dluzszym zastanowieniu - i tak bym sie bawil w RAW i poznie PSul zdjecie tak by mi odpowiadalo ekspozycyjnie/kompozycyjnie 8)Zamieszczone przez Krzychu
Może lepiej wysłać kogoś żeby obfotografował interesującą Cię okolice, a Ty później będziesz z tego robił "zdjęcia" w PS ? Może przesadzam, ale jakoś niebezpiecznie się od fotografowania oddalasz w tym zastanawianiu się....Zamieszczone przez Vitez
Reguły chyba mówią (np. książka Mroczka), że +2,3 do +2.5 jest ok. Sam to zaobserwowałem, czasem jednak brakowało choć pół kreski.Zamieszczone przez Krzychu
Przesadzasz. Ja bardzo malo PSa uzywam. Chodzilo mi tylko o dostosowanie ekspozycji, a z RAWa wiele mozna wyciagnac (szczegolnie gdy body nie ma spotaZamieszczone przez Krzychu
).
Pewnie że przesadzam ale napisałeś że będziesz PS'ował kompozycyjnie a to już chyba z ekspozycją niewiele ma wspólnego... A spot na śniegu niepotrzebny jak naświetlasz na światła, wystarcza spokojnie ten psuedo-spot 10% kadru...Zamieszczone przez Vitez
Niestety nie zawsze. Gdy jest jakiś las czy inne grzyby to czasami nie można znaleść dość dużego jednorodnego kawałka dobrze oświetlonego miejsca.Zamieszczone przez Krzychu
Tylko i wylacznie cropowanie to u mnie PSucie kompozycyjne. Z ekspozycja ma niewiele wspolnego, tylko ot tak dodalem :PZamieszczone przez Krzychu
Gdybanie - zalezy co masz w kadrze.A spot na śniegu niepotrzebny jak naświetlasz na światła, wystarcza spokojnie ten psuedo-spot 10% kadru...
Ja wyznaje zasade "lepiej miec niz nie miec" albo dluzsza wersja "lepiej miec i nie potrzebowac niz nie miec i potrzebowac" - dlatego spot uznaje za potrzebny bo juz mialem spoo sytuacji gdy mi pomiar "centralnieobszarowy ok 10%" byl zbyt niedokladny.
Tylko czemu do cholery wg tej zasady tak rzadko biore ze soba lampe i/lub statyw a tak czesto potrzebuje?Ale to juz offtop...
proponuje przejrzec FVD numer lutowy tam są ciekawe zdjecia wraz z opcjami footgrafowania wykone przez ratownika TOPR-fotografa.Polecam.
Co do fotografii na śniegu, to powyżej +1EV to stanowczo nie ma sensu, no chyba ze przy bardzo kiepskim oswietleniu, ale tez pewnie wyjdzie snieg zbyt jaskrawy![]()
Zamieszczone przez darpla
Czasem +2 jest zbyt mało
Oczywiście mowa tu cały czas o pomiarze punktowym najjaśniejszego elementu. Polecam lekturę książki Mroczka "O Fotografowaniu" dział poświęcony pomiarowi metodą IRE.
Oczywiście oświetlenie kiepskie lub niekiepskie ma mały wpływ na metodę pomiaru...
Vitez.. to dlaczego w innym temacie napisałeś, ze (przyfiltrach połówkowych): zrobisz kilka ujęc z rózną ekspozycją i skleisz w PS-ie ??Zamieszczone przez Vitez