Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Wątek: Metody focenia w gorach, na sniegu...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    Zastanawianie się zdecydowanie wychodzi Ci na dobre.
    A o jeszcze dluzszym zastanowieniu - i tak bym sie bawil w RAW i poznie PSul zdjecie tak by mi odpowiadalo ekspozycyjnie/kompozycyjnie 8)

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Zastanawianie się zdecydowanie wychodzi Ci na dobre.
    A o jeszcze dluzszym zastanowieniu - i tak bym sie bawil w RAW i poznie PSul zdjecie tak by mi odpowiadalo ekspozycyjnie/kompozycyjnie 8)
    Może lepiej wysłać kogoś żeby obfotografował interesującą Cię okolice, a Ty później będziesz z tego robił "zdjęcia" w PS ? Może przesadzam, ale jakoś niebezpiecznie się od fotografowania oddalasz w tym zastanawianiu się....
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A +3 EV to nawet w przypadku pomiaru "punktowego" (takiego gdzie śnieg wypełni całe pole pomiarowe) na śnieg to o 1 EV za dużo...
    Reguły chyba mówią (np. książka Mroczka), że +2,3 do +2.5 jest ok. Sam to zaobserwowałem, czasem jednak brakowało choć pół kreski.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Może lepiej wysłać kogoś żeby obfotografował interesującą Cię okolice, a Ty później będziesz z tego robił "zdjęcia" w PS ? Może przesadzam, ale jakoś niebezpiecznie się od fotografowania oddalasz w tym zastanawianiu się....
    Przesadzasz. Ja bardzo malo PSa uzywam. Chodzilo mi tylko o dostosowanie ekspozycji, a z RAWa wiele mozna wyciagnac (szczegolnie gdy body nie ma spota ).

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Przesadzasz. Ja bardzo malo PSa uzywam. Chodzilo mi tylko o dostosowanie ekspozycji, a z RAWa wiele mozna wyciagnac (szczegolnie gdy body nie ma spota ).
    Pewnie że przesadzam ale napisałeś że będziesz PS'ował kompozycyjnie a to już chyba z ekspozycją niewiele ma wspólnego... A spot na śniegu niepotrzebny jak naświetlasz na światła, wystarcza spokojnie ten psuedo-spot 10% kadru...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Białystok

Domyślnie

A spot na śniegu niepotrzebny jak naświetlasz na światła, wystarcza spokojnie ten psuedo-spot 10% kadru...
    Niestety nie zawsze. Gdy jest jakiś las czy inne grzyby to czasami nie można znaleść dość dużego jednorodnego kawałka dobrze oświetlonego miejsca.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

napisałeś że będziesz PS'ował kompozycyjnie a to już chyba z ekspozycją niewiele ma wspólnego...
    Tylko i wylacznie cropowanie to u mnie PSucie kompozycyjne. Z ekspozycja ma niewiele wspolnego, tylko ot tak dodalem :P

A spot na śniegu niepotrzebny jak naświetlasz na światła, wystarcza spokojnie ten psuedo-spot 10% kadru...
    Gdybanie - zalezy co masz w kadrze.
    Ja wyznaje zasade "lepiej miec niz nie miec" albo dluzsza wersja "lepiej miec i nie potrzebowac niz nie miec i potrzebowac" - dlatego spot uznaje za potrzebny bo juz mialem spoo sytuacji gdy mi pomiar "centralnieobszarowy ok 10%" byl zbyt niedokladny .

Tylko czemu do cholery wg tej zasady tak rzadko biore ze soba lampe i/lub statyw a tak czesto potrzebuje? Ale to juz offtop...

Bywalec Awatar darpla
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

proponuje przejrzec FVD numer lutowy tam są ciekawe zdjecia wraz z opcjami footgrafowania wykone przez ratownika TOPR-fotografa.Polecam.

Co do fotografii na śniegu, to powyżej +1EV to stanowczo nie ma sensu, no chyba ze przy bardzo kiepskim oswietleniu, ale tez pewnie wyjdzie snieg zbyt jaskrawy
    http://darcreation.w.interia.pl

EOS 300D, EFS 18-55mm, EF 75-300 mm

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darpla
    Co do fotografii na śniegu, to powyżej +1EV to stanowczo nie ma sensu, no chyba ze przy bardzo kiepskim oswietleniu, ale tez pewnie wyjdzie snieg zbyt jaskrawy
    Czasem +2 jest zbyt mało Oczywiście mowa tu cały czas o pomiarze punktowym najjaśniejszego elementu. Polecam lekturę książki Mroczka "O Fotografowaniu" dział poświęcony pomiarowi metodą IRE.

Oczywiście oświetlenie kiepskie lub niekiepskie ma mały wpływ na metodę pomiaru...

FoFot.pl
    Canon IRC

Coś już napisał
    Miasto
    Polska

Domyślnie

napisałeś że będziesz PS'ował kompozycyjnie a to już chyba z ekspozycją niewiele ma wspólnego...
    Tylko i wylacznie cropowanie to u mnie PSucie kompozycyjne. Z ekspozycja ma niewiele wspolnego, tylko ot tak dodalem :P...
    Vitez.. to dlaczego w innym temacie napisałeś, ze (przyfiltrach połówkowych): zrobisz kilka ujęc z rózną ekspozycją i skleisz w PS-ie ??

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów