Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Rozgraniczenie ogniskowych tele/supertele

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Thorin, z tym retrofocusem to juz przesadziles w tych tele obiektywach i retro obiektywach chodzi o dlugosc ukladu optycznego a nie dlugosc obudowy. Więc nie powinienes zakladac, ze 200 1,8 L przy 208mm dlugosci jest retrofocusem, bo te 208mm to dlugosc obudowy a nie ukladu optycznego. Sądze, że ten obiketyw jest klasycznym szkłem długoogniskowym.

Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

oj tam na zartach sie nie znasz Mancat

a to mam jeszcze jeden superteleobiektyw, pentax 40mm ktory ma... 15 mm

dywagujemy wlasnie z Mancatem ilez to mm rzeczywiscie ma uklad optyczny, ale nie majac rzeczonego egzemplarza i suwmiarki, zakladajac ze ma rzeczywiscie 15mm, dostajemy szklo o budowie skroconej az o 62 procent, no prosze pokazcie mi taki superteleobiektyw u Canona

http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_k...tax&idt=15417&
    Ostatnio edytowane przez thorin ; 03-02-2007 o 12:34
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

ten tez jest fajny :-)

tzw. "ultra-thin pancake design" ;-) 23mm dlugości przy odniskowej 70mm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ramirez Zobacz posta
    To wszystko zależy od formatu klatki.
    Przecież np standard dla cropa to 35 mm, dla FF 50 mm a dla średniego formatu 80 mm.
    Podobnie z większymi ogniskowymi.
    No, ale chyba crop tu nie ma nic do rzeczy. Mi chodzi o samą ogniskową obiektywu jako osobnego elementu, no a krop zmienia tylko kąt widzenia. Chyba, że podział samych ogniskowych obiektywów uwzględniając obiektywy do średnioformatowych aparatów jest inny niż małoobrazkowych i mniejszych, ale ogniskowa obiektywu to ogniskowa obiektywu.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tele 300/2.8, supertele 400/4 i lepiej znaczy dłużej jaśniej .
    Aha zapomniałem spytać: to ma jakieś znaczenie?
    Ma, bo nie chcę czytelników w błąd wprowadzać.

Czyli z tego co piszecie nie ma jednoznacznej definicji supertele?
    Czy może jednak można określić, że tele to od 80 do 300 a powyżej 300 supertele?
    Ostatnio edytowane przez AdamAGP ; 03-02-2007 o 15:38

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

AdamAGP, mylisz troszeczke pojecia, nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to co to jest supertelephoto, a co telephoto, powiedzmy ze jest taka granica:

obiektywy krotkoogniskowe---obiektywy standardowe---obiektywy dlugoogniskowe

jednak dzis zwyklo sie zamiennie mowic o obiektywach dlugoogniskowych czy teleobiektywach, jak udowodnilismy, teleobiektywem moze byc i 70 mm i 40 mm szklo, i to nie byle jakim teleobiektywem, jezeli zerkniesz w muzeum Canona na dlugosc fizyczna obiektywu i jego ogniskowa zobaczysz ze te nazywane supertelephoto zaiste sa teleobiektywami, bo to wynika z ich budowy, a 200mm f1,8 juz jest tylko obiektywem dlugoogniskowym. Nie ma jednoznacznej definicji, te szkielka pentaxa pod wzgledem skrocenia budowy czyli ich "teleobiektywizacji" bija na glowe najdrozsze i najdluzsze szkla Canona

pozdrawiam
    krzysiek
    Ostatnio edytowane przez thorin ; 03-02-2007 o 12:58
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ja bym raczej powiedział, że nazwa supertelephoto to jest taki trochę marketingowy chwyt.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Mialem juz isc ale dorzuce cos od siebie, jakies podsumowanie. Mozna podzielic to tak (dla małego obrazka), choć granice są płynne:

obiektywy do ogn. 16mm - rybie oko/ultra-szerokokątne
    do ogn. 20mm - super-szerokokątne
    do ogn. 35mm - szerokokątne
    ogn. 48 do 58 - standartowe
    od ogn. 70mm - długoogniskowe

Oznaczenia tele i supertele są, jak napisał Thorin, zamiennie stosowane, nawet przez samych producentów, dla opisu obiektywów o długiej ogniskowej co nie zawsze pokrywa się z prawdą (patrz przytoczone wyzej obiektywy pentaxa). Można się zgodzić z adamkiem, że jest to jakiś "chłyt matetindody" ;-).

Trzeba pamiętać, że obiektywem tele nazywa się konstrukcje o ogniskowej większej od długości układu optycznego. O tym tez juz rozpisal sie Thorin. To tyle ode mnie, teraz ide kupić se odkurzacz :-)
    Ostatnio edytowane przez mancat ; 03-02-2007 o 16:32

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mancat Zobacz posta
    obiektywy do ogn. 16mm - rybie oko
    chyba ci sie troche pojecia myla ;-)

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
    chyba ci sie troche pojecia myla ;-)
    No co? napisałem do 16mm (czyli np. od 8mm do 16mm) dla przykładu: Canon EF15mm f/2.8 Fisheye - kąt widzenia 180 stopni. Rybie oko jak sie patrzy. Granice są umowne więc nie ma co się czepiać :-).
    Ostatnio edytowane przez mancat ; 03-02-2007 o 13:31

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mancat Zobacz posta
    No co? napisałem do 16mm (czyli np. od 8mm do 16mm) dla przykładu: Canon EF15mm f/2.8 Fisheye - kąt widzenia 180 stopni. Rybie oko jak sie patrzy. Granice są umowne więc nie ma co się czepiać :-).
    Dla przykładu: http://www.nikon.pl/product/pl_PL/pr.../overview.html 14 mm a nie jest rybie oko. Ale pewnie dlatego, ze to N
    mancat, wrzuć sobie w google "rybie oko
    Wini

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów