No i właśnie oto chodzi, kartonowce za 180zł rolka (nie pamiętam ile tam jest metrów) gnie się, drze itd. ja będę ucinał i w końcu tło pójdzie w diabły. I kolejne 180zł a budżet trochę ograniczony!
Pracowałem obecnie (dla użytku mniej profesjonalnego oczywiscie) na papierze, mam dostęp do papieru o wymiarach 1,8m X (dowolna dlugosc), jest on idealnie biały (LWC - kredowy), i pracowało mi się nie powiem, bardzo dobrze, ale w pewnym momencie zaczął się gnieść itd, i już tak dobrze nie było.
1) Zdjecie - Biały papier kredowy + halogen 500 Ws + 250 Ws
W Adobe Photoshop podciągnięte krzywe i poziomy (celowo) dla uzyskania takiego kontrastu!
No dobra, skoro parasolka puszcza za dużo światła po bokach, to jakby je połączył z softboxem (w celu uniknięcia ostrych cieni na tle spowodowanych właśnie ucieczką światła po boku) to jakby to mogło się sprawowac?Zamieszczone przez minek
I co sądzisz o używaniu rolet, (takich do okien) jako teł przyf/2.8, gdzie faktura rolety nie będzie widoczna?
Własnie widzialem ostatnio softbox w którym zamiast lampy błyskowej znajdowała się w oprawce żarówka (zwykła, http://allegro.pl/item160565198_duza...najtaniej.html ) chyba taka i podobno nie rozpuszcza się softbox, gdy się zrobi odpowiednie oddawanie ciepła przez nią.Zamieszczone przez minek
Skoro żarówki błyskowe są za słabe do fotografowania ludzi, to co polecasz?
crater - a można wiedziec czemu Ci się ta agrowłóknina tak pogniotła??Mi papier cienki bo gramatury 120 mniej się gniótł niż Tobie agrowłóknina
![]()
A jakby ją odpowiednio nawłókł na grubą, (cieżką) rurkę (PCV - lub bardziej trwałą) to oprócz wygody zyskałbym to, że tło nie wygniatałoby się przy zwijaniu.
Wiesz może czy agrowłóknine można dostac w innych kolorach niż czarny i biały?
Ogółne oświetlenie Twoich zdjec mi się podoba na agrowłókninieI odnośnie białej agrowłókniny nie mam wogóle zastrzeżeń
Jest takie tło jakie chciałbym właśnie miec
![]()
Dodam, ze zdjęcia robiłbym na f/2.8 więc głębia byłaby rozmyta, więc może te załamania na tle (agrowłókninie czy syntetyku) nie byłyby aż tak duże.
minek - ciekawi mnie jeszcze to:
http://allegro.pl/item162914467_scre...dgumowane.html
Producent przedstawia przykładowe zdjęcia, które są bardzo ładne, pod względem tła oczywiscie,
Poniżej daje jednak adnotacja w postaci FAQ:
Tak więc wszystkie zagięcia według producenta rozprostują się same.TKANINA ZAGIĘŁA SIĘ PODCZAS PRACY CZY MOŻNA JĄ JAKOŚ WYPRASOWAĆ?
TKANINKI NIESTETY PRASOWAĆ NIE MOŻNA ALE PROSTUJE SIĘ SAMA ZAWSZE WTEDY GDY SWOBODNIE ZWISA Z RURY ROBOCZEJ LUB KIEDY NAWINIĘTA JEST NA RURĘ