Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Wątek: Tła i oświetlenie

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Przecież to pierwsze tym bardziej nie zasłania sensora - bo niby jak? Przy tym drugim chodzi o to zagięcie w kształcie V gdy lampą strzela się na wprost i jest to różnica w porównaniu do innych takich "softboxów", a nie ogolnie, także ja z tych 2 rzeczy kupiłbym to pierwsze.
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Początki nałogu Awatar crater

Domyślnie

pamietajcie ze parasolka (biala przepuszczalna)zabiera jakies 30% mocy blysku.

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Reno-wysłałem Ci na priva zdjęcia.
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Dahlia Paulina
    Guest

Domyślnie

Dzięki za pomoc w wyborze, Saurus - w imieniu JAH-ELa.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    No dobra, skoro parasolka puszcza za dużo światła po bokach, to jakby je połączył z softboxem (w celu uniknięcia ostrych cieni na tle spowodowanych właśnie ucieczką światła po boku) to jakby to mogło się sprawowac?
    Calkiem dobrze. Takie polaczenie nazywa sie "brolly box" i jest powszechnie dostepne na e-bay'u badz dobrych sklepach foto.
    http://www.alienbees.com/brolly.html
    Dostepne sa wersje "w obie strony", zarowno wewnetrzne jak i zewnetrzne. Zewnetrzne sa "takie sobie". Z niektorymi lampami jest problem aby skierowac je w dol na statywach. Wydaja sie lepsze do oswietlania tla. Duze wewnetrzne calkiem niezle imituja osmiokatny softbox za ulamek ceny i wady tych drugich nie maja. Chyba ze ktos chce swiecic do gory

Własnie widzialem ostatnio softbox w którym zamiast lampy błyskowej znajdowała się w oprawce żarówka (zwykła, http://allegro.pl/item160565198_duza...najtaniej.html ) chyba taka i podobno nie rozpuszcza się softbox, gdy się zrobi odpowiednie oddawanie ciepła przez nią.
    Istnieja tez softboxy do goracych swiatel (jak juz ktos bardzo musi). Poznac je mozna po tym, ze material jest bardzo gruby i sztywny a wewnatrz material odbijajacy to gruba folia aluminiowa z odpowiednia faktura. O ile sie nie myle wytrzymuja do 200 stopni. Produkuje takie na przyklad Interfit/Paterson (seria pro-range). O dziwo sa to te najtansze w b&h Poza tym warto w nie inwestowac, bo sa tak grube i solidne ze wygladaja na niezniszczalne
    http://www.bhphotovideo.com/bnh/cont...ughType=search

Swietlowki kompaktowe (jak ta powyzej) to juz inna para kaloszy. Do fotografowania sie to nie nadaje z powodu kiepskiego widma (dziala jedynie z custom WB) i slabej mocy, ktora rozproszona czymkolwiek daje czasy prawie rzedu sekund

Za to zainstalowana w brollyboxie na statywie foto daje calkiem fajna lampke do pokoju

crater - a można wiedziec czemu Ci się ta agrowłóknina tak pogniotła?? Mi papier cienki bo gramatury 120 mniej się gniótł niż Tobie agrowłóknina
    Papier ma generalnie ta zalete, ze dostepny jest na rolce Agrowloknina niestety musi w nia zostac wyposazona.
    ...

lola_1000
    Guest

Domyślnie

witam
    jestem całkiem nowa i chciałam zapytać o poradę, co prawda dużo się w tej dyskusji dowiedziałam, (choć nie wszystko rozumiem) ale prosiłabym o konkretną podpowiedź; sprzedaję duże ilości odzieży na allegro, zakupiłam 350d, pomału go "rozgryzam", niestety 90% czasu zabiera mi obróbka zdjęć, czyli idealnie białe tło (zwykle kończy się wycinaniem krzywymi); nie mam pojęcia co dokupić (jakie tło, oświetlenie, parasolki może?) żeby nie bawić się w te obróbki, a uzyskać ładne zdjęcia bez cieni i z widocznymi detalami; kasa nie stanowi dużego problemu, ale nie chcę wydawać bez sensu na sprzęt który się nie sprawdzi; zdjęcia robię na "leżąco", wyglądają lepiej niż na manekinie czy modelce i nie wiem, czy świecić z góry, od spodu, a może wszystko na raz? jeśli ktoś zechciałby podpowiedzieć, będę wdzięczna; pozdrawiam

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów