Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Tła i oświetlenie

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Tła i oświetlenie

Witam,

Ostatnio co raz częściej mysle o poważnych pobytach w studio no i pojawił się u mnie problem.
    Zakładałem temat, przepraszam moderatorów za ponowienie go, ale poprzedni przeszedł bez echa a pytanie jest zupełnie inne.

Nosiłem się z zamiarem zakupu tła studyjnego - http://allegro.pl/item161590295_tlo_...gruba_pro.html - tanie, i wydaje się byc dobre. Mam tutaj pytanie, czy to tło da mi prawidłowe odbicie światła (idealnie białą głębie, ewentualnie gradient szarosci) przy użyciu parasolek fotograficznych??

Pewna osoba na tym forum w poprzednim wątku poleciła mi kupno kartonowca za 300zł za rolkę. Niestety nie uśmiecha mi się to, karton się drze, niszczy i gnie. To tło jest syntetykiem wiec jako tako, trudniej bedzie je zniszczyc, trudniej niż karton czy papier

Drugą sprawą jest również poruszona agrowłóknina. Dostępna w supermarketach z materiałami budowlanymi. Jak ona się sprawuje? Czy można ją dostac w innym kolorze niż biały!? I jak ona się cenowo przedstawia i czy warto byłoby brac syntetyk przedstawiony przeze mnie na allegro, czy właśnie taką agrowłóknine?

No i ostatnią sprawą jest to: jak sprawowałaby się parasolka fotograficzna z wkręconą zarówką ale nie błyskową, ale ze światłem stałym?
    Ostatnio edytowane przez Olszewski ; 02-02-2007 o 23:01
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Te tkaniny z Allegro nie są wg mnie najlepsze. Mną się, nie wyglądają dobrze na fotkach. To tanie, tymczasowe rozwiązanie. Żarówka z ciągłym światłem musiałaby być dość silna. Lepiej już chyba halogen. Ja wole światło błyskowe, bardzo jasno jest tylko przez chwilę, a nie cały czas daje po gałach

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Zgadzam sie z Raff'em. Dobre tła, jak wszystko, są drogie. Co do oświetlenia to dobra lampa żarowa rzeczywiście musi być mocna, przez co wytwarza dużo ciepła. Przy pracy z dwiema lub trzeba takimi lampami w pomieszczeniu robi się zwyczajnie gorąco, jeśli studio nie jest dobrze wentylowane. O wiele wygodniejsze i oszczędniejsze są lampy błyskowe.

Początki nałogu Awatar crater

Domyślnie

To prawda co przedmowcy poweidzieli. Mialem okazje pracowac na roznego rodzju zestawach. Poczawszy od Agrowlukniny w zestawie z zarowkami blyskowymi, poprzez Agrowluknine w zestawie z lmpami 2x250 Ws + 150 Ws, a konczac na kartonowym tle w zestawie z 2x500 Ws + 150 Ws (na tlo) i powiem szczerze ze efekty sa nie porownywalne.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No dobrze,
    Raff, crater - skoro agrowłóknina nie, te z Allegro syntetyki nie, to co? Bo ja nie chce kartonowców za 180zł, które się podrą. Widziałem efekty zdjęc robionych na agrowłókninie i efekty były OK, idealnie białe tło, obiekt hm.. (w tym wypadku kwiat) wyglądał tak jakby wklejony, nie było widac faktury tła.
    Tak więc nie chce kartonowców, wiec co byście polecali?

Odnośnie żarówki błyskowej to nie ma problemu, sam nawet myślałem o tym że modelowi/modelce trudno będzie nie mrużyc oczu Ale ciągłe światło (CHYBA) nie powoduje wyblaknięcia kolorów.
    Żarówka to najmniejszy problem Bo zawsze będzie można zmienic, no i oczywiscie miałem na myśli bardzo mocną żarówkę
    A jakie zastosowanie z reguły ma softbox? Bo to przeciez światło stałe.
    Myślałem też nad rozwiązaniem (po częsci z Waszą radą):

2 parasolki z żarówką 68Ws
    1 lub 2 softbox (tylko tutaj z racji na budżet) profesjonalna lampa studyjna odpada - http://allegro.pl/item160045869_lamp...t_bielsko.html - wiec pomyślałem o tym aby zamiast niej odpowiednio zamontowac na statywie mocny halogen z odprowadzeniem odpowiednim ciepła, co Wy na to? Oczywiscie to miałoby służyc odpowiedniemu rozjaśnieniu tła, ewentualnych cieni na modelu/modelce?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    A jakie zastosowanie z reguły ma softbox?
    Softbox rozprasza swiatlo przez co daje miekkie, rozmyte cienie.
    Rowniez mowi sie, ze swiatlo tez jest wtedy miekkie ale to wlasnie zasluga cieni

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Kartonowe różni się tym, że jest go kilkanaście metrów - zadepczą szpilkami - ucinasz i odwijasz następny kawałek.
    Jest równe i gładkie, wszystkie oprócz czarnego są rewelacyjne, bez porównania z syntetycznymi. Czarne kartonowe za dużo światła odbija i nigdy nie jest porządnie czarne.
    Chyba że potrzebujesz ,,gnieciucha'' - na to są odpowiednie materiały, ale też nie syntetyki - nie gniotą się jak należy (-:

Zaś jeśli chodzi o softbox / parasolka. Parasol za dużo światła wypuszcza po bokach i z tyłu i trudniej jest kontrolować takie światło.

Aha i żadne światło żarowe bo Ci się po prostu wszytko rozpuści (może oprócz parasolek na długich patykach).
    Ale rozpuszcza sofrboxy i makijarze na pyskach.
    Żarówki byłyskowe do pakszotów może się nadają. Do ludzi są 1) za słabe - trzeba blisko umieszczać światło co daje nierówne oświetlenie, 2) nie mają pilotów i tak na prawdę nie wiesz co fotografujesz.

Ale oczywiście, polecam spróbować tanich teł, tanich żarówek, potem coraz droższych - to jedyny spsób aby się przekonać, że tak się na dłuższą metę nie da pracować.

Początki nałogu Awatar crater

Domyślnie

Tak jak pisze minek. Tla krtonowego jest "dlugo", a i w cale tak szybko sie nie niszczy. Jelsi sie o nie dba. Tu masz efekty agrowlukniny:

1) Zdjecie - czarna agrowluknina + zarowki blyskowe + parasolki

2) Zdjecie - biala agrowluknina + lampy 2x250 Ws + 150 Ws + Softboxy - Troch podciagnietle tlo w PSie (kontrasty)

3)Zdjecie - tla kartonowe + 2x500 Ws + 150 Ws + Spftboxy

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Kartonowe różni się tym, że jest go kilkanaście metrów - zadepczą szpilkami - ucinasz i odwijasz następny kawałek.
    Jest równe i gładkie, wszystkie oprócz czarnego są rewelacyjne, bez porównania z syntetycznymi. Czarne kartonowe za dużo światła odbija i nigdy nie jest porządnie czarne.
    No i właśnie oto chodzi, kartonowce za 180zł rolka (nie pamiętam ile tam jest metrów) gnie się, drze itd. ja będę ucinał i w końcu tło pójdzie w diabły. I kolejne 180zł a budżet trochę ograniczony!
    Pracowałem obecnie (dla użytku mniej profesjonalnego oczywiscie) na papierze, mam dostęp do papieru o wymiarach 1,8m X (dowolna dlugosc), jest on idealnie biały (LWC - kredowy), i pracowało mi się nie powiem, bardzo dobrze, ale w pewnym momencie zaczął się gnieść itd, i już tak dobrze nie było.

1) Zdjecie - Biały papier kredowy + halogen 500 Ws + 250 Ws
    W Adobe Photoshop podciągnięte krzywe i poziomy (celowo) dla uzyskania takiego kontrastu!

Cytat Zamieszczone przez minek
    Zaś jeśli chodzi o softbox / parasolka. Parasol za dużo światła wypuszcza po bokach i z tyłu i trudniej jest kontrolować takie światło.
    No dobra, skoro parasolka puszcza za dużo światła po bokach, to jakby je połączył z softboxem (w celu uniknięcia ostrych cieni na tle spowodowanych właśnie ucieczką światła po boku) to jakby to mogło się sprawowac?
    I co sądzisz o używaniu rolet, (takich do okien) jako teł przyf/2.8, gdzie faktura rolety nie będzie widoczna?

Cytat Zamieszczone przez minek
    Aha i żadne światło żarowe bo Ci się po prostu wszytko rozpuści (może oprócz parasolek na długich patykach).
    Ale rozpuszcza sofrboxy i makijarze na pyskach.
    Żarówki byłyskowe do pakszotów może się nadają. Do ludzi są 1) za słabe - trzeba blisko umieszczać światło co daje nierówne oświetlenie, 2) nie mają pilotów i tak na prawdę nie wiesz co fotografujesz.
    Własnie widzialem ostatnio softbox w którym zamiast lampy błyskowej znajdowała się w oprawce żarówka (zwykła, http://allegro.pl/item160565198_duza...najtaniej.html ) chyba taka i podobno nie rozpuszcza się softbox, gdy się zrobi odpowiednie oddawanie ciepła przez nią.
    Skoro żarówki błyskowe są za słabe do fotografowania ludzi, to co polecasz?

crater - a można wiedziec czemu Ci się ta agrowłóknina tak pogniotła?? Mi papier cienki bo gramatury 120 mniej się gniótł niż Tobie agrowłóknina
    A jakby ją odpowiednio nawłókł na grubą, (cieżką) rurkę (PCV - lub bardziej trwałą) to oprócz wygody zyskałbym to, że tło nie wygniatałoby się przy zwijaniu.
    Wiesz może czy agrowłóknine można dostac w innych kolorach niż czarny i biały?
    Ogółne oświetlenie Twoich zdjec mi się podoba na agrowłókninie I odnośnie białej agrowłókniny nie mam wogóle zastrzeżeń Jest takie tło jakie chciałbym właśnie miec

Dodam, ze zdjęcia robiłbym na f/2.8 więc głębia byłaby rozmyta, więc może te załamania na tle (agrowłókninie czy syntetyku) nie byłyby aż tak duże.

minek - ciekawi mnie jeszcze to:

http://allegro.pl/item162914467_scre...dgumowane.html

Producent przedstawia przykładowe zdjęcia, które są bardzo ładne, pod względem tła oczywiscie,
    Poniżej daje jednak adnotacja w postaci FAQ:

TKANINA ZAGIĘŁA SIĘ PODCZAS PRACY CZY MOŻNA JĄ JAKOŚ WYPRASOWAĆ?

TKANINKI NIESTETY PRASOWAĆ NIE MOŻNA ALE PROSTUJE SIĘ SAMA ZAWSZE WTEDY GDY SWOBODNIE ZWISA Z RURY ROBOCZEJ LUB KIEDY NAWINIĘTA JEST NA RURĘ
    Tak więc wszystkie zagięcia według producenta rozprostują się same.
    Ostatnio edytowane przez Olszewski ; 04-02-2007 o 11:42

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta

No dobra, skoro parasolka puszcza za dużo światła po bokach, to jakby je połączył z softboxem (w celu uniknięcia ostrych cieni na tle spowodowanych właśnie ucieczką światła po boku) to jakby to mogło się sprawowac?
    Po co łączyć parasolki z softboxami? Zaletą parasolek jest to, że się je szybko i łatwo składa i przenosi. I moim zdaniem to wszystko. Czasami po prostu parasolka wystarczy.
    Jedno i drugie słuzy do zmiękczania światła i niwelowaniu ostrych cieni.
    Parasolka w dodaku w jasnym pomieszczeniu powoduje, że światło jest wszędzie i nie masz nad nim kontroli.

I co sądzisz o używaniu rolet, (takich do okien) jako teł przyf/2.8, gdzie faktura rolety nie będzie widoczna?
    Nic nie sądzę - nie używałem. Rolety bywają bardzo różne.

Własnie widzialem ostatnio softbox w którym zamiast lampy błyskowej znajdowała się w oprawce żarówka (zwykła, http://allegro.pl/item160565198_duza...najtaniej.html ) chyba taka i podobno nie rozpuszcza się softbox, gdy się zrobi odpowiednie oddawanie ciepła przez nią.
    Podsumuję: światło żarowe == mało światła, żółte światło, wysoka temperatura, ciągłe świecenie w oczy - brak naturalnej mimiki twarzy.

Własnie widzialem ostatnio softbox w którym zamiast lampy błyskowej znajdowała się w oprawce żarówka (zwykła, http://allegro.pl/item160565198_duza...jta niej.html ) chyba taka i podobno nie rozpuszcza się softbox, gdy się zrobi odpowiednie oddawanie ciepła przez nią.
    To nie jest lampa żarowa tylko wyładowcza (świetlówka), w dodatku o dosyć zimnym świetle (6500K), czyli niebieskim i prawdopodobnie dziurawej charakterystyce. Odpowiednik 300W dla żarowej, czyli bardzo niewiele.

Skoro żarówki błyskowe są za słabe do fotografowania ludzi, to co polecasz?
    Lampy błyskowe o mocy minimum 500WS (oczywiście regulowanej)

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów