Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Akumulatory NB-2L do 350D. Jaka pojemność da się ładować oryginalną ładowarką?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Pojemość ma mega - 2500, ale trzyma mniej wiecej tyle co oryginalne aku. Ale za te pieniądze ...

hmm to po co kupować i silić się na 2500mAh skoro "trzymają" tyle samo co oryginalne o mniejszej pojemnosci? Jesteś pewien? Jesli tak to wole kupic oryginalne. Bez sciemniania przed samym soba ze mam jakas wypasiona ilosc godzin na gripie
    pozdr
    robert_kudelski

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eternus Zobacz posta
    Mysle, ze ladowarka nas tu nie ogranicza.
    I nie zgadzam sie, ze generalnie wszystkie zastepcze aku maja mniejsza pojemnosc niz oryginal. Fakt - ze nie jest to raczej tyle, ile pisza, ale i tak jest to wartosc wieksza niz "porownywalna" z oryginalnym. Co prawda trwalosc, to juz miejsce na inna dyskusje.
    Potwierdzam. Na korzyść podróbek ponadto jest to, że względem oryginałów są kilkakrotnie tańsze! Ale... podróbka podróbce nierówna (stąd niekiedy z nimi kłopoty) i jakością na pewno ustępują oryginałom.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

bylem w jednym ze sklepow z akcesoriami do aparatow. Mieli akumulatorki ale 2000mAh. Sprawdzilem jednak ladowarke i dzialaly. To znaczy ze mialem kiedys pecha i na 2 akumulatory oba byly uszkodzone.
    pozdr
    robert_kudelski

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Pojemnosciami podawanymi na nalepce to raczej bym sie nie przejmowal w przypadku akumulatorow noname. Dla przykladu mam AA Energizera 2300 mAh i rzeczywiscie jest 2300 mAh, natomiast cos mnie skusilo by zakupic szeroko reklamowane na Allegro super-duper hiper pojemne, najpojemniejsze akumulatory 3500 mAh (jedyne takie na allegro) i w rzeczywistosci maja one 1500 mAh. Takze nie polecam noname'ow.
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Dopiero zaczyna Awatar nuovo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Witam.
    Zakupiłem ostatnio aku 2000mAh (niby) nie Canonowski. Ładowarka naładowała bez żadnych problemów.

A tak a propos ładowarek. Każda ładowarka ma swoją wydajność prądową. Różnica aku 750mAh i 2000mAh jest widoczna w długości ładowania.

Jeśli chodzi o li-jon, i li-polimer to oba typy ładuje sie na tych samych ładowarkach. Nie mają one pamięci stanu więc teoretycznie można je doładowywać. Różnica między mini (nie wdając sie w technologiczne aspekty) polega na tym, że polimerowa jest czulsza na przeładowanie. Za długie ładowanie (ponad ~12h) może (ale nie musi) ją uszkodzić.
    Obecne ładowarki, są sterowane procesorami, więc po naładowaniu przechodzą w tryb podtrzymywania napięcia akumulatora.

Należy jedynie bezwzględnie pamiętać, żeby nie rozładowywać akumulatorków (różnych) do zera!!!
    Ostatnio edytowane przez nuovo ; 09-02-2007 o 15:55

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nuovo Zobacz posta
    Nie mają one stanu pamięci więc teoretycznie można je doładowywać. [...]

Należy jedynie bezwzględnie pamiętać, żeby nie rozładowywać akumulatorków (różnych) do zera!!!
    No litowe szczególnie są na to czułe. Właściwie to nawet powinno się je doładowywać.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Awatar sebab1975
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kudi Zobacz posta
    Pojemość ma mega - 2500, ale trzyma mniej wiecej tyle co oryginalne aku. Ale za te pieniądze ...

hmm to po co kupować i silić się na 2500mAh skoro "trzymają" tyle samo co oryginalne o mniejszej pojemnosci? Jesteś pewien? Jesli tak to wole kupic oryginalne. Bez sciemniania przed samym soba ze mam jakas wypasiona ilosc godzin na gripie
    Jestem pewien, robię podobną ilość zdjęć (oczywiście nie pstrykam całej baterii w dwa dni, z tym róznie to wychodzi).
    Kupując nołnejma:
    1) wyszedłem z założenia, iż ekonomiczność "cenowa" oryginału nie przebije 10 - 12 nołnejmów (bo tyle zamienników za tę cenę można kupić), więc jak padną po roku, a nie po 4 latach, to i tak będę do przodu.
    2) wybierając baterię nie skusiłem się pojemnością, ceny rożnych pojemności są podobne, więc bez kompleksów

Gdyby oryginał kosztował 80 PLN - nie bawiłbym się w zamienniki. A tak to ściemniam, ze mogę parę godzin ...

Jak bedziesz kupował karty pamięci - nie kupuj okazyjnie. Pojemnośc mają identyczną, ale ich prędkość zapisu/odczytu jest zabójcza
    Pozdrawiam serdecznie

Domyślnie

Tez kupilem noname 60zl/szt. Tyle ze 750mAh - tyle co oryginalny aku.
    Ladowaly sie jakies 100 min. na orygilanlej ladowarce, czyli ok. 10 min. wiecej niz podaje canon - w stosunku do oryginalnych aku.
    Uzywam gripa, wiec w gripie mam 2szt noname, albo 1szt canona. Z ciekawosci zmierzylem napiecie: 2 aku noname dawaly 7,6v, a 1 aku canona 8,4 - jak dobrze pamietam. Innymi slowy przeszedl mi bol glowy ze aku noname moze stworzyc jakies przepiecie.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów