Witam użytkowników formum
Mam Canona 400D + Tamron 17-50 f/2.8. Niestety bywają sytuacje gdy brakuje mi większej ogniskowej. Szczególnie odczuwam to podczas spacerów czyli focenia na dworze. Dlatego zastanawiam się nad kupnem drugiego obiektywu. Przeznaczenie typowo amatorskie. Zdjęcia przeglądam przeważnie na monitorze komputera, niektóre planuję wywoływać maksymalnie do formatu A4. Jedno ze specyficznych użyć poza spacerami jakie planuję to zawody żużlowe. Imprezy takie odbywają się przeważnie podczas dnia choć coraz częściej wieczorami przy sztucznym oświetleniu, zdjęcia wykonywane z trybun.
Po wstępnym rozeznaniu wybrałem dwa modele jeden z klasy economic Canon EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM a drugi power Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM. Różnice na plus dla jednego z modeli jakie potrafię wskazać to:
Canon EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM
+ cena (w kieszeni pozostaje około 2000 zł które można spożytkować na inne zachcianki)
+ dłuższa ogniskowa
Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM
+ precyzja wykonania
+ stałe światło (choć tego plusa nie jestem tak pewny, wątpliwości w pierwszym pytaniu)
W związku z moim dylematem (przede wszystkim oczywiście chodzi o różnicę w cenę) mam kilka pytań:
1. Do jakiej wielkości ogniskowej Canon 28-135 utrzymuje światło f/4? Inaczej mówiąc czy występuje a jeżeli tak to od jakiej ogniskowej przewaga drugiego modelu?
2. Oba modele są wyposażone w IS i USM jednak Model Canon 28-135 jest o kilka lat starszy. Czy w obu modelach zastosowano takie same rozwiązania technologiczne dla IS i USM czy się jednak różnią?
3. Czy precyzja wykonania w Canonie 24-105 to oprócz obudowy również zastosowane lepszych soczewek? Inaczej mówiąc czy duża jest różnica w optyce tych modeli?
4. Który z tych modeli byście wybrali? Mile widziane krótkie uzasadnienie
Z góry WIELKI dzięki za odpowiedzi.