A może zamiast nowej 50tki Canona zastanowisz się nad 50tką na m42 podobno optycznie lepsze są, ale nie będziesz miał AF.
A może zamiast nowej 50tki Canona zastanowisz się nad 50tką na m42 podobno optycznie lepsze są, ale nie będziesz miał AF.
Podstawy Fotografii m.in: Ekspozycja w fotografii, także obróbka i Retusz zdjęć, Wyostrzanie dwupoziomowe, Kadrowanie - zdjęć. Porady jak: Wybór aparatu oraz Obiektywy fotogrficzne. Techniki: Fotografia makro i Fotografia portret
Wyższa Szkoła Zarządzania i Administracji w Tarnowskich Górach
To jeszcze zależy która, bo różnie wypadają. Jeśli już, to dobrym wyborem może być 50'tka 1.7 Zeiss'a na mocowanie C/Y, ale cena jest porównywalna do tej Canona, no i AF brak (co akurat dla mnie nie ma znaczenia).
EDIT: z tego co się orientuję to również Zuiko 50mm 1.4 jest naprawdę dobry. Myślę, że nie przesadzę jeśli powiem, że jest porównywalny z Canon'em 1.4 (zależy jeszcze którą serię się kupi). A trochę o nim się naczytałem bo za jakiś czas będę go chciał kupić (śmieszna cena ~400-500zł).
Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 02-02-2007 o 21:56
jesli ktos jest niesmialy to 70-300 bedzie jak znalazl do portretow czy architektury z oddali
ja bym sie sklanial w strone 28-75.. pejzaz zawsze kitem mozna ustrzelic a 28-75 bedzie super do portretow i do ciaśniejszych kadrow architektury.. gdyby trzeba bylo szerzej - zawsze bedzie kit.. no ale ile osob tyle opinii![]()
EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)
Podstawy Fotografii m.in: Ekspozycja w fotografii, także obróbka i Retusz zdjęć, Wyostrzanie dwupoziomowe, Kadrowanie - zdjęć. Porady jak: Wybór aparatu oraz Obiektywy fotogrficzne. Techniki: Fotografia makro i Fotografia portret
Wyższa Szkoła Zarządzania i Administracji w Tarnowskich Górach