Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Kit + filtr 58mm, winietuje?

Początki nałogu

Domyślnie

Pytanie - po co nakładać filtr UV, skoro zamierza się równocześnie używać polara? Przecież sam polar dość skutecznie eliminuje również widmo UV!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pogonus Zobacz posta
    Pytanie - po co nakładać filtr UV, skoro zamierza się równocześnie używać polara? Przecież sam polar dość skutecznie eliminuje również widmo UV!
    A co z ochroną polara

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    A co z ochroną polara

A co z ochroną drogiej UV-ki ? Takiej np MERC B&W. Trza ją chronić dekielkiem

Uzależniony Awatar Qbexus
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

na droga uv_ke najlepiej założyć tanią uv-kę a sprawa jest prosta jak ktoś znajduje wystarczającą ilość za niż przeciw do stosowania filtrów i chce pogarszać i tak fatalną jakość zdjęć z kita to jego sprawa.
    Natomiast gdyby taki filterek był w stanie poprawić jakość szkła albo chociaż chronić je bez obniżania tej jakości to filtry były by na wyposażeniu.

Początki nałogu

Domyślnie

Do ochrony soczewki czołowej służą filtry Canon Protect, a nie UV!!!

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

IMHO budowanie przekonania wśród użytkowników, że założenie filtru UV drastycznie wpłynie na poprawienie jakości zdjęć to tylko chwyt marketingowy. Jeśli o ten powód montowania UV na obiektyw to można sobie ten zabieg darować (szczególnie w dslr-ach, gdzie przed matrycą znajduje się filtr). Jednak zawsze stosuję filtry UV ze względu na ochronę przedniej soczewki. Wiadomo, że sporadyczne przetarcie przedniej soczewki delikatną szmatką nie zrobi krzywdy powłokom przeciwodblaskowym, ale kto zagwarantuje, że powłoki nie uszkodzą się przy częstszym usuwaniu śladów "paluchów" z obiektywu? Jestem zdecydowanie za użytkowaniem filtrów ochronnych.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Uzależniony Awatar Qbexus
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Widzisz częstą praktyką fotoreporterów jest plucie na obiektyw i przecieranie brudną szmatą, Ja nie namawiam do takich praktyk, ale mam szkła jeszcze od zenita które mają z 20 lat i nikt im filtrów nie zakładał a wyglądają jak nowe. A rzeczą bezdyskusyjną jest to, że filtr obniża jakość zdjęć i tyle. Jeżeli ktoś chce pogarszać jakość i tak kiepskiego kita filtrem i ochronić szkło za 100zl to jego sprawa.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

jac+, a co z ludzmi noszacymi okulary ?? tak tez sa powloki majace niwelowac odblaski - widziales kiedys kogos w okularach z filtrem uv przed kazda soczewka .. okulary tez sie czysci, prawda ;-)

ale idzmy dalej - poczytaj sobie np. o powłokach HDC - to sa powloki twarsze od szkla czy to znaczy, ze trzeba bedzie teraz stosowac filtry, nie wiem - moze tytanowe, by ochronic te powloki

ja rozumiem uzywanie UV w skrajnych warunkach - na rajdach gdzie jakis kamien moze poleciec w strone obiektywu, w deszczu itp. sytuacjach) ale na codzien to po prostu nie ma sensu :-|
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 06-02-2007 o 19:54

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Filtry UV przed okularami? Dobre!Trzeba obmyślić jakieś specjalne uchwyty . A tak na serio. Pomyśl na ile lat kupuje się (w normalnych warunkach) okulary, a na ile dobre szkło do aparatu (tu odchodzę trochę od słoika, o którym mowa w temacie). Fakt, nie ma filtra, który by poprawiał jakoś zdjęć. Ja zamontowanie UV-ki traktuję jako zło konieczne (IMHO). Moją pasję fotograficzną zaczynałem od hardcore'u: survival, rajdy pojazdów terenowych i kilka podobnych dżamprez. Śmierć bez UV-ki!
    Qbexus, słyszałem o takich i podobnych praktykach reporterskich. Między innymi dlatego, gdy ludzie kupują używany sprzęt, wystrzegają się takiego, który był użytkowany przez reporterów. Chociaż, gdyby stała za mną jakaś agencja, która w miejsce zarąbanego sprzętu dawałaby mi nowy, może podejście miałbym inne.

PEACE

Wracając do tematu: 18-55 z filtrem UV nie winietuje.
    Pozdro!
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Pomyśl na ile lat kupuje się (w normalnych warunkach) okulary, a na ile dobre szkło do aparatu (tu odchodzę trochę od słoika, o którym mowa w temacie).
    ok, ile razy na dzien/tydzien czysci sie okulary a ile razy soczewki w obiektywie

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Ja zamontowanie UV-ki traktuję jako zło konieczne (IMHO). Moją pasję fotograficzną zaczynałem od hardcore'u: survival, rajdy pojazdów terenowych i kilka podobnych dżamprez. Śmierć bez UV-ki!
    no ale o tym wszesniej nie pisales i ktos mogl opacznie zrozumiec, kiedy jej uzywac a kiedy nie

ja kiedys tez na krotko dalem sie zlapac na "cudowne wlasciwosci" uv'ki - mialem wtedy kompakta z "zestawem ochronnym" .. i o ile tam roznica nie byla jakos drastyczna (slaba matryca + zoom 10x - cud, ze w ogole cos bylo widac na zdjeciach ;-) ) to w lustrzance roznice widac golym okiem.. kazda przesada jest niezdrowa - przesada w "ochronie" tez :smile:

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów