Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Kit + filtr 58mm, winietuje?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ramirez Zobacz posta
    Ciekawy test.
    Czy miałeś zalożoną osłonę przeciwsłoneczną? Wyglada to tak, jakby światło odbijało się od płaszczyzny filtra.
    tak, oslone mam zawsze zalozona.. chodzi o kontrast i likwidacje ew. odblaskow, zwlaszcza w bardzo sloneczne dni..

Kiedyś robiłem podoby test z moim filtrem B+W. Nie było zauważalnych gołym okiem różnic w jakości zdjęcia. ??:
    ja czasem (gdy naprawde musze ;-) ) stosuje Marumi i takich roznic jak w powyzszym tescie nie widze.. przy powiekszeniu sa, ale nie powstaje takie tragiczne mydlo .. mimo wszystko wole szkla bez filtrow, zwlaszcze ze przez tyle lat nic im sie nie stalo mimo czestego uzytkowania 8)

Hoye pokryte są jakąś dziwną porowatą warstą przeciwodblasową, którą niesamowicie źle się czyści.
    znany i opisany problem - dlatego przerzucilem sie na Marumi (polarki, szare polowki itp)

w podanym przez Ciebie linku do fotopolis.pl opisana jest technologia stosowana na filtrach B+W:
    ...
    To jest niesamowita zaleta.
    i tutaj sie z Toba zgodze - tak jak pisalem wczesniej, takie warunki nawet i mnie sklaniaja do uzycia UV .. Marumi tez ma serie WPC.. jedyne co mnie zastanawia, to czy warto kupowac B+W do kita .. kiedys kolega bedzie chcial go sprzedac i ogloszenie pewnie bedzie wygladalo tak - "sprzedam kita z UV za 200zl, ew. bez filtra za 80"

Poza tym polecam wątek o tym, jak filtr ocalił eLkę
    czytalem ze pekajac zrobil rysy na przedniej soczewce .. nie ma tez pewnosci ze to filtr ja uratowal - rownie dobrze moglo sie obyc nawet bez tej ryski na szkle gdyby nie bylo uv.. tego nikt nie stwierdzi, no chyba ze znajdzie sie chetny ktory zrzuci 2 swoje elki na ziemie - jedna z uv, druga bez - jacys chetni

a tak juz na powaznie - kazdy robi jak chce, zreszta istnieja 2 szkoly a temat filtrow uv.. ja od wielu lat nie zaobserwowalem aby szklo moglo w jakims stopniu ucierpiec poprzez brak filtra natomiast widzialem jak taki filtr potrafi pieknie zamydlic zdjecie .. kazdy podejmie taka decyzje jaka mu najbardziej pasuje (zwlaszcza jesli sprzet jest nowy i trzeba chronic soczewke, ekranik, przedmuchiwac pare razy na dzien matryce i strzelac fotki testowe gdzie popadnie ) ale z czasem czlowiek dochodzi do tego ze obiektyw bez filtra nie rozpadnie sie, ekranik dalej bedzie pokazywal co trzeba, nawet bez folii itp. 8) .. szkoda kasy na te filtry - lepiej odlozyc na nowe szklo
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 03-02-2007 o 17:49

Uprawnienia umieszczania postów