Zastanawiam sie narazie miedzy dwoma modelami. Pelnoklatkowy 5d lub Mark IIN, ktory ma prawie 9 klatek na sekunde.
I pytanie moje brzmi: Co jest wazniejsze? Szybki aparat, czy tez moze jednak pelna klatka?
Co doradzacie?
Zastanawiam sie narazie miedzy dwoma modelami. Pelnoklatkowy 5d lub Mark IIN, ktory ma prawie 9 klatek na sekunde.
I pytanie moje brzmi: Co jest wazniejsze? Szybki aparat, czy tez moze jednak pelna klatka?
Co doradzacie?
Ślubna
No i niestety N.
Do ptaków to lepszy wydaje się być CROP, dzięki czemu "zyskujesz" na ogniskowej obiektywu. Tak mi się wydaje.
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)
Jak do ptaków, to zastanowiłbym się nad body z kropemZawsze 1,6 raza dłuższa ogniskowa
edit : Peri Noid mnie uprzedził![]()
tylko i wylacznie crop masz wieksza ognskowa
5d wesele itp
z drugiej strony jak walnąc fotke 5D i ją powiekszyc x1.5 to wyjdzie na to samo co z cropem... chyba ze źle kombinuje
12.8 X 0.63 to daje w tyle co jak matryca 30D
nie wiem czy to tak mozna prosto przełozyc ale z teorii wychodzi ze róznicy nie ma a mozliwosci wieksze...
Ostatnio edytowane przez Skipper ; 01-02-2007 o 23:46
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple
Z oblicznen mi wychodzi, ze wycinajac z FF pokrycie takie jak na cropie dostaniesz klatke 8mpx. Czyli...w zasadzie powrot do punktu wyjscia
1d - funkcjonalnosc, konfigurowalnosc i szybkosc
5d - jakosc zdjec, nizsza cena
Czyli wychodzi, ze najlepszy bylby 3d![]()
Witam,
Jak masz do wydania 8-12k PLN to polecam wydać na szkło.
Potem na body.
Zanim nauczysz się używać (chyba, że już umiesz) długich szkieł będziesz wiedział czy ważniejsza dla Ciebie jakość zdjęć czy szybkość i lepszy AF.
350 i dobrym szkłem da się zrobić bardzo dobre zdjęcia ptaków.
Słabym obiektywem - na dowolnym body już nie
Pozdr
PM
Jak najbardziej crop.