No właśnie tutaj jest ta mała zagwozdka.
Tak BTW Muflon Ty coś często przywołujesz Nikona na forum, a to szkło 200-400/4, a to puszkę. Czyżby nachodziły Cię jakieś żółto- czarne myśli
?
W wypadku cropa 1.6 w wydaniu 30D to takie rozwiązanie ma jednak przewagę nad 5D w postaci większej szybkości seryjnych co przy ptakach może się przydać. I przeliczenia rozdzielczości na to nic nie pomogą.
W sumie to najlepszym kompromisemjest 1DMKIIn
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
30d ma przewagę nad 5d w szybkości i w rozdzielczości to bo crop 1/6 z 5d ma rozdzielczość ok. 6,5 ale chyba największe znaczenie w tym przypadku ma szkło i lepiej kasę z body przeznaczyć na długie szybkie i jasne szkło.
długie to odnosi się do ogniskowej, jasne- to do naksymalnego otworu przysłony, szybki - to do automatycznego ustawiania ostrości tzw. autofocusa.
Przecież dyskutujemy o sprzęcie fotograficznym a nie o nogach i charakterach niektórych blondynek.:grin: