Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Canon 24-70/2.8 pytanie???

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Canon 24-70/2.8 pytanie???

Przymierzam sie niesmialo do kupna tego obiektywu. Wiem, wiem czytalem juz w wielu miejscach ze to szklo to loteriaNie ukrywam ze interesuje mnie doskonala ostrosc od pelnej dziury. Jesli ktos ma i jest zadowolony z jakosci od 2.8 bardzo prosze o informacje gdzie zakupil swoje szkielko
    Pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

fotopanorama w Krakowie, trafiona 1 sztuka z polskiej dystrybucji rok produkcji 2006
    70-200 2.8 IS tez u nich kupiłem rocznik 2006 i tez udany

Domyślnie

Produkcja 2006, ostry. Fotomedia Polska.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Fotoit - Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robsonikus Zobacz posta
    Wiem, wiem czytalem juz w wielu miejscach ze to szklo to loteria:
    Pozdrawiam
    a gdzie to czytałeś? podaj jakieś konkrety. Czy twierdzisz że canon w wersji L to "L" jak loteria?

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robert31-R1 Zobacz posta
    a gdzie to czytałeś? podaj jakieś konkrety. Czy twierdzisz że canon w wersji L to "L" jak loteria?
    daleko nie trzeba szukac.
    wlasnie czytalam ten post.

niedawno bylam w 99% zdecydowana na to szklo ale teraz powaznie sie zastanawiam a glownie dlatego ze zakupy robie w BH bez mozliwosci testowania

Początki nałogu
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

W!

Zwykle najbardziej marudza na to szklo Ci ktorzy go nigdy w rekach nie mieli, albo mieli, ale ich na nie stac! Zapewniaja wtedy ze T28-75 to jest wypas zastepujacy 24-70 ;>
    W pracy mamy kilka tych szkiel, ja kupilem sam sobie to szklo - wszystkie sztuki PELEN WYPAS !!!

Zdrowko

P.S. A po sprzedazy T 28-75, nie chce juz wiecej z Tamronami miec nic wspolnego. Cichy, wiem ze masz w tym interes, ale jestem przekonany ze sam uzywasz szkiel Canonowskich i ten podpis w stopce jest pewna zaslona dymna... ;/
    Ostatnio edytowane przez lukep ; 01-02-2007 o 10:05

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukep Zobacz posta
    Cichy, wiem ze masz w tym interes, ale jestem przekonany ze sam uzywasz szkiel Canonowskich i ten podpis w stopce jest pewna zaslona dymna... ;/

A czy ja mam w stopce napisane, że używam Tamrona ? O mojej zmianie Tamrona 28-75 na 24-70 był cały wątek popatry testem, w którym tamron wypadł nieco lepiej, więc wypraszam sobie

Czynniki dla jakich zamieniłem szkiełka były :

- brak flar pod światło (przydatne w kościele) jak w Tamronie
    - dokładniejszy AF (choć z 5d nie miałem żadnych problemów z Tamronem)
    - korzystna cena 24-70 jaką akurat wtedy uzyskałem
    - L - feeling
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Coś już napisał
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukep Zobacz posta
    W!

Zwykle najbardziej marudza na to szklo Ci ktorzy go nigdy w rekach nie mieli, albo mieli, ale ich na nie stac! Zapewniaja wtedy ze T28-75 to jest wypas zastepujacy 24-70 ;>
    W pracy mamy kilka tych szkiel, ja kupilem sam sobie to szklo - wszystkie sztuki PELEN WYPAS !!!
    Zgadzam sie z toba w calej rozciaglosci
    Co prawda do Canona mialem tylko jedno szklo niezaleznego producenta Tokiny 28-70/2.6-2.8 - przez 3 tygodnie.
    Szklo swietne ale jednak gorsze od 24-70/2.8 L i poprzednika 28-70/2.8 L
    W koncowym zakresie lepsza (mysle o Tokina) od pierwszego, sredniego Canona 28-80/2.8-4.0, ktorego mialem przez kilka lat do EOS 1 i EOS 1N - analogi.
    Obiektyw ten przy ogniskowej 80 mm byl slaby, widocznie slabszy od poczatkowej ogniskowej 28 mm. Spadek kontrastu, ostrosci, ale ta plastyka, miodek. Owczesne niezalezne wysiadaly przy nim i tak.

Wiekszosc niezaleznych ma duzy kontrast, co tylko subiektywnie sprawia wrazenie lepszej ostrosci. Oddanie szczegolow, plastyka pozostawia w nich wiele do zyczenia.

Jesli jednak ktos woli jedynie sluszna firme na Ta lub To or Si to jego sprawa.
    Ja zostaje przy 24-70/2.8 L cholernie ciezkim, duzym ale nie sprawiajacym mi problemow. Nie ineteresuje mnie BF, FF i cholera wie co jeszcze, gdyz nie mam czasu sie nad tym zastanawiac i musze robic foty.

POLECAM to szklo, jesli kogos na to stac WARTO

Udanych zdjec!

P.S. A po sprzedazy T 28-75, nie chce juz wiecej z Tamronami miec nic wspolnego. Cichy, wiem ze masz w tym interes, ale jestem przekonany ze sam uzywasz szkiel Canonowskich i ten podpis w stopce jest pewna zaslona dymna... ;/
    Jak juz wspomnialem nigdy nie mialem i nie bede tesknil za niezaleznymi, choc czasem zakladam jakies by sobie "pstryknac". Ostatnio mialem Sigma 70-210/2.8 cos, cos tam. Wielkie to szklo przy moim 70-200/2.8 IS L, dosc szybkie ale takie jakies nieporeczne. Moj przyjaciel byl zaskoczony wielkoscia Canona - taki maly?! Wielkosc robi wrazenie i lepiej miec za duzego niz za malego...obiektywa.
    W grudniu natomiast popelnilem kilka klatek Tokina 28-70/2.8 SV, robiac pewien duzy material. Kawal fajnego, solidnego szkla, metalowa solidna konstrukcja a'la Nikon niska cena, jak mowil wlasciciel, ale od mojego C odstaje pod wzgledami w/w

Reasumujac - Canon ponad wszystko ale nie z najnizszej polki! Poza tym w moim sporym zestawie tylko jeden obiektyw mam nowy, kupiony w sklepie. Reszta to uzywki. Trduno kupic uzywane w dobrym stanie ale warto, gdyz cena moze byc nizsza o 30, 40%, w zaleznosci od stanu.

Przedmiotowy 24-70/2.8 L kupilem chyba w 2003 roku, w Hamburgu w tzw Elbe Center, w sklepie, gdzie kroluje Leica

Swoja dorga polecam M-6, ktora fotografuje, acz wole M 4-2, ktora dla mnie jest przyjazniejsza. Nie ma w nich problemow z AF, BF, FF, jest tylko przyjemnosc z fotografowania. Niektorym przeszkadza, zazwyczaj nie userom, to, ze w celowniku widac obiektyw. Mimo to POLECAM
    ::: Canon EOS 1D MkIII & Canon EOS 1Ds MkIII ::: Canon EOS 5D MkII ::: EF 16-35/2.8 L II USM ::: EF 24-70/2.8 L ::: EF 70-200/2.8 L IS ::: EF 300/2.8 L IS USM ::: EF 400/2.8 L IS USM ::: EF 600/4.0 L IS USM ::: Extender EF 1.4x II ::: Extender EF 2.0x II ::: Speedlite 580EX II :::

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robert31-R1 Zobacz posta
    No niestety zdarza sie. Ja mialem lekko walnieta sztuke, kupowana online za wielka woda. Na szerokim koncu miala bardoz duze CA, ostroscia tez nie powala. Serwis (nie Polski) cos tam wyregulowal, wymieniajac jakies rozleciane czesci ze srodka. Nie wiem, moze w przesylce ze sklepu cos sie tam potluklo. Ale po serwisie wszystko jest jak najbardziej OK

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów