A RawShooter??
A RawShooter??
No przecie wiadomo nie od dziś, że djtermoz to makowiec ;-)
A nawiązując do testu to przede wszystkim dzięki, że podzieliłeś się nim z nami. Tylko też mi trochę smutno, że tak wypadło Aperture, które niedawno kupiłem... No ale nic, czas wypróbować samemu Lightrooma. Niech wygra lepszy!
SuMa NaŁoGów MuSi bYć sTaŁa
Jakims dziwnym sposobem sciagnelo sie polowe i bez zadnego bledu sciaganie zostalo zakonczone.
...
"wielki test" a nie ma w zestawieniu mojego ulubionego digital photo professional
P.S. no wlasnie warto go dodac wyniki moga byc zaskakujace)
Ostatnio edytowane przez kris75 ; 31-01-2007 o 22:07
________
Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
Immanuel Kant
Co do Aperture i jego ustawień na "zero" to one wcale nie są na "0" tylko na "1" z predefiniowanymi przez Apple ustawieniami konwertera. Dla wersji 1.0 były jakieś tam ustawienia i póżniej od wersji 1.1 wprowadzili inne (z mozliwością wyboru). A to tzw. "zero" to był preprocesing na maksymalnych ustawieniach. W Aperture jest większy niż w innych wywoływarkach kontrast i nasycenie, a tym samym nasycenie szumów. Apple w Aperture dało możliwość ustawienia siły preprocesingu. Zerowy preprocesing w Aperture to wyprany RAW już o tym kiedyś pisałem i pokazywałem. W Aperture zjechałbym suwakiem trochę poniżej "jedynki" tak zeby podobny efekt wyszedł jak w innych programach. To nie jest błąd merytoryczny, tylko specyfika programu i tą część testu bym poprawił.
A co do samego testu to jest wartościowy jeśli rozpatrujemy jakość zdjęć ale składową oceny programu powinna być jeszcze ergonomia interfejsu i szybkosć działania a tutaj role liderów mogą się odwrócić.
Ostatnio edytowane przez Diodak ; 01-02-2007 o 01:52
EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm