Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 101

Wątek: jaki aparat?

Początki nałogu
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

W!

Jakis dziwny pomysl, zeby kupowac sobie lustro, szczegolnie jak sie nie ma z nim doswiadczenia. Dobry kompakt bedzie lepszym rozwiazaniem. Bo dobre szkla kosztuja bardzo duzo. Bedziesz rozczarowana rezultatmi, jezli kupisz 400D i jakies liche szklo do niego.

To tyle, moim zdaniem.

Zdrowko

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukep
    W!

Jakis dziwny pomysl, zeby kupowac sobie lustro, szczegolnie jak sie nie ma z nim doswiadczenia. Dobry kompakt bedzie lepszym rozwiazaniem. Bo dobre szkla kosztuja bardzo duzo. Bedziesz rozczarowana rezultatmi, jezli kupisz 400D i jakies liche szklo do niego.

To tyle, moim zdaniem.

Zdrowko
    Popieram - zaawansowany kompakt o wiele lepiej sprawdzi się w takiej podróży (w Twoim przypadku). Jeśli to ma być podróż, która się prędko nie powtórzy i zależy Ci na tym żeby nie popsuć zdjęć, to zostaw sobie lustro na później. Dobry kompakt, po ustawieniu programu tematycznego, pozwoli Ci się skupić na robieniu zdjęć, a nie walce z technikaliami i obsługą sprzętu.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Właśnie też tak myślałem czytając ten wątek czy nie będzie dla Ciebie lepszy zaawansowany kompakt. Wspomniany tu już Panasonic LUMIX (nie koniecznie ten 18 może nawet wyższy model ;-) ) to wspaniały aparat! Widziałem fotki z niego - rewelka, zoom optyczny jest super no i obowiązkowo dokup tulejkę i filtr polaryzacyjny kołowy(no chyba, że da się mu nakręcic na mordę to sam filtr bez tulejki) To będzie chyba lepsze rozwiązanie. Ale z drugiej strony jeżeli naprawdę planowałaś zakup lustra to może jednak lepiej. Chociaż za rok możesz kupic już 450D jak wejdzie na rynek itp. kwestia rozważenia budżetu w Twoim przypadku jest priorytetowa, tak mi się wydaje. Jakościowo fotki z lumixa nie będą złe. Musisz wszystko przemyślec dokładnie.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukep Zobacz posta

Jakis dziwny pomysl, zeby kupowac sobie lustro, szczegolnie jak sie nie ma z nim doswiadczenia.
    Boże jaka argumentacja... Prawa jazdy też nie rób, bo po co skoro nie masz doświadczenia w jeździe autem. I nawet nie myśl o studiach skoro nie miałeś jeszcze ani jednej sesji w swoim życiu!

Ja również polecam 400D i oczywiście zarezerwowanie przed wyjazdem kilku tygodni na zaznajamianie się ze sprzętem

Cytat Zamieszczone przez lukep Zobacz posta
    Bedziesz rozczarowana rezultatmi, jezli kupisz 400D i jakies liche szklo do niego.
    Dziwne, wydawało mi się, że to fotografujący robi zdjęcia, a nie aparat i słoiki... Drogi obiektyw za Ciebie przecież dobrych zdjęć nie zrobi, czyż nie?
    Regulamin pkt 8.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Witam! Nic nie piszesz /autorka postu/ o swoich wcześniejszych doświadczeniach z fotografią, ze sprzętem foto... Jeśli dopiero zaczynasz swoją fotograficzną przygodę, sensowniejszym zakupem na początek wydaje się być ... porządny kompakt. Kupowanie lustrzanki na "chwilę", biorąc pod uwagę wszystkie dodatkowe koszty akcesoriów nie jest dobrym pomysłem. Za jakiś czas możesz żałować tego zakupu, a dobry kompakt zawsze się w przyszłości przyda jako fotograficzna "rezerwa", która na ogół mieści się się nawet w damskiej torebce...Lustrzankę kupisz sobie póżniej, na spokojnie i po głębszym namyśle. Nie warto kupować słabych obiektywów, tylko dlatego, żeby kupić i coś pod korpus można było podpiąć! Dobrych obiektywów jest sporo i również są takie za rozsądne pieniądze. Przy tych funduszach jednak jakimi obecnie dysponujesz, na body i na przyzwoite "słoiki" + inne akcesoria kasy ci nie starczy...

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Kliniak - zgadzam się z Tobą co do proponowania kompakta, jeśli dziewczyna wcześniej nie fotografowała (ja swoje pierwsze kroki stawiałem na Canonie A80 i dużo mnie to nauczyło).
    Ale przytoczę post, który znalazłem: http://canon-board.info/showthread.php?t=18987 i z opinią jacama zgadzam się w 100% - to fotograf robi zdjęcia, a nawet najlepszy obiektyw nie zrobi za Ciebie zdjęć. Co będzie złego w kupieniu aparatu z kitem, pouczeniu się na nim (i zastanowieniu JAKI obiektyw będzie potrzebny) a potem dopiero kupienie lepszego obiektywu dopasowanego do naszych potrzeb?
    Regulamin pkt 8.

Początki nałogu
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

djcargo, ano bedzie taki efekt, ze i tak bedzie uzywac trybu pelnej automatyki a zdjecia beda niezadawalajce. Szkoda marnowac sil na walke z lustrem, skoro podroz ma sie nie powtorzyc. Jezeli ma pol roku na nauke lustra, to i owszem, ale najpierw trzeba sie nauczyc chocby tego, jak sprawdzic czy obiektyw nie mydli i czy nie ma innych wad. A argumenty, ze to fotograf robi zdjecia, to naprawde drobna przesada i glownie wypowiadaja je Ci, ktorzy stawiaja pierwsze kroki w fotografii i maja w umiarkowanym stopniu opanowana technike. Po kliku latach, to moze i zgodze sie ze to jaki ma sie sprzet, to sprawa drugoplanowa, jak ktos ma opanowany warsztat i pewne umiejetnosci patrzenia. A to ze teraz jest pelno arhtystow, ktorzy maluja w PSie i uwazaja ze robia dobre zdjecia to inna kwestia.
    Na poczatek i wyprawe w egzotyke, to w tak ograniczonym budzecie tylko zaawansowany kompakt.

Zdrowko

Dodatkowo argument o prawie jazdy, to tez miedzy bajki wloz... Z prawem jazdy, ledwie co niedawno zdanym, nie chialbys sie znalezc np w takich Indiach.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Zdjęcia z jakiegokolwiek kompakta będą gorsze pod względem fotograficznym niż z sensownego zestawu na bazie 400D. Moi znajomi, ktorzy posiadali analogi i kupili z rozpędu kompakty cyfrowe myślą o lustrzankach ze względu na monotonię zdjęć z kompaktów. Jeżeli osoba trafiła na forum Canona, ma do wydania 3000 zł, wie co chce fotografować to lepiej być nie może. Za 2000 zł ma 400D z kitem. Zestaw ten uzupełniony o jakikolwiek dłuższy obiektyw umożliwi zrobienie dobrych zdjęć, różnorodnych w sensie kadru, głębi ostrości, ogólnej jakości tonalnej.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Miasto
    Łódź

Domyślnie

lukep, spoko, nie złapałem, że chodzi Ci o sens kupowania lustra tuż przed samym wyjazdem - zgadzam się z tym i to bardzo.
    Regulamin pkt 8.

Początki nałogu
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

Malo widziales dobrych 'kompaktow', ja widzialem mase zdjec spieprz... lustrem.
    Za 1000 zlotych nie ma na rynku dobrego tele. To wszystko polsrodki i wyrzucone pieniadze. A kit, raz dobry, raz lichy - spora loteria.
    Na taka wyprawe w takim budzecie tylko zaawansowny kompakt.

Lustro to nie tylko szkla, ale i karty, plecak i dostanie sie syfu na matryce, dla laika, moze byc przyczyna sporych problemow.

Zdrowko

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów