Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 101

Wątek: jaki aparat?

Jogi
    Guest

Domyślnie

To ja Wam coś powiem Na forum jestem nowy i wiedzę o foto mam żadną, od pewnego czasu gdy urodziła mi się myśl zakupu lustra, zacząłem przeszukiwać to forum, jak i nikona (tylko te 2 firmy brałem pod uwagę). Czytałem, czytałem, czytałem, zdobywałem podstawową wiedzę, i doszedłem do wniosku, że zakup amatorskiego lustra marki Canon, Nikon itp. to będzie zawsze dobry zakup. Wystarczy trochę poszukać na forum, zobaczyć co doświadczone osoby proponują, tym bardziej, że często są to te same modele aparatów. 300D, 350, 400 , 450D...nic nowego nikt nie pisze...w kółko te same modele, każdy chwali swoje.
    I tak o to będąc w Cerfurze na zakupach spożywczych w tymże właśnie sklepie w sekundę podjąłem decyzję, że kupię 450D, który przepięknie uśmiechał się zza sklepowej lady I z aparatu jestem zadowolony, z fotek nie , ale to już inna bajka bo jestem kosmicznym amatorem. Nie kupiłem go w fotojokerze, vobisie itp. tylko na hali w cefurze. Nawet nie wiedziałem, że tak skończy się podróż po ziemniaki itp Tak więc cokolwiek nie kupicie z działu amatorskich lustrzanek, takich firm jak Canon czy Nikon , to będzie to raczej dobre. Tym bardziej, że jako amatorzy nawet w połowie na początku nie wykorzystacie ich możliwości, a do nauki to i tak za dużo jak na start. Oczywiście to tylko moje zdanie. Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

I tak o to będąc w Cerfurze na zakupach spożywczych w tymże właśnie sklepie w sekundę podjąłem decyzję, że kupię 450D, który przepięknie uśmiechał się zza sklepowej lady I z aparatu jestem zadowolony, z fotek nie , ale to już inna bajka bo jestem kosmicznym amatorem. Nie kupiłem go w fotojokerze, vobisie itp. tylko na hali w cefurze. Nawet nie wiedziałem, że tak skończy się podróż po ziemniaki itp
    No to naprawde udany zakup nie, żebym miał coś do carrefourów, ale wystrzegam sie zakupow tego typu w takich sklepach;-) może to srodki ostroznosci, może przesądy, bo czasami w renomowanych sklepach tez mozna wpaść na minę, ot np jesli sprzedawca "ma misję" sprzedania Ci danego modelu, nie zważając kompletnie na to, co mowisz, tak jak bylo ze mną, ale to tez długa historia i niespecjalnie chce mi sie ja rozwijać w tym poście, może innym razem;-) Ale jak już przy tym jesteśmy, to sie pochwal za ile kupiłeś to cudo? zobaczymy jak cena ma sie do jakości, ale to oczywiscie po tym jak zdecydujesz sie coś więcej o tym napisać. pzdr;-)

Jogi
    Guest

Domyślnie

Slider to naturalne, że logiczne wydaje się kupienie czegoś u kogoś kto sprzedaje tylko to, powinien się na tym znać itp. Sam się nie raz nad tym zastanawiałem, ale wychodzę z założenia, że to ten sam sprzęt. Odpukać, coś się stanie - odsyłają do tego samego serwisu. Czy zakup udany? Normalny, taki sam jak w każdym innym sklepie, jeszcze działa. Hmmm, chcąc nie chcąc zgodzę się z Tobą, że mimo wszystko pewniej czułbym się kupując w profesjonalnym sklepie, wiesz...ta świadomość ... i rozumiem Twoją ostrożność przed zakupami w marketach. Nawet ponoć specjaliści śmieją się jak ktoś kupuje tv w Realu, komputer w Auchanie..... i pewnie lustrzankę w Cerfurze Spływa to po mnie, dopóki działa nie będę narzekał nawet jakby była z rynku.
    Co do ceny to kosztowała mnie 2299 zł. Dużo? Mało? Nie wiem, nie kojarzę cen z innych sklepów na tamten dzień, to był pełen spontan A jak się ma cena do jakości ? Tak jak pisałem wcześniej, jestem amatorem i to mój pierwszy kontakt z lustrzanką, nie wiem jak prezentują się inne popularne modele, niektórzy narzekają na to jak leży w dłoni, na rozmieszczenie przycisków itp. Jak dla mnie to lustro leży w dłoni idealnie, a do przycisków się dostosowałem, nie miałem już zbytnio wyboru No i porównania. Specyfikacje sprzętu znajdziesz sobie bez problemu, według mnie nic się specjalnie nie wyróżnia w tej cenie. Ilość pixeli? Wielkość lcd? Eeee....takie pierdoły. Nie o to w tym chodzi. Bardziej boli mnie niewiedza o sztuce fotografii, ale to całkiem inny temat. Jak widać z prezentacji zdjęć robionych 450D, nawet te z kita nie są najgorsze, przynajmniej mnie jeszcze satysfakcjonują, i pewnie minie dużo czasu zanim sam wykorzystam możliwości tego kitowego słoiczka, i osiągnę jakiś tam poziom.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Co do ceny to kosztowała mnie 2299 zł. Dużo? Mało? Nie wiem, nie kojarzę cen z innych sklepów na tamten dzień, to był pełen spontan :smile:
    No to żes chłopie przepłacił oczywiscie niedużo, ale biorac pod uwagę, że w sklepach jak to nazywasz "pro" można go kupić w podobnej cenie a nawet niższej, to nie nazwałbym tego "okazją";-) ale jak mowią, miłość jest ślepa, a najlepsza to ta, ktorą opisałeś w poprzednim poście, czyli od pierwszego wejrzenia tak więc abstrachujac od wszystkich statystyk i zdrowego rozsadku i tak gratuluje zakupu,bo zapewne będziesz z niego długo zadowolony;-)

Co do sklepu w którym owych zakupów ja miałbym dokonywać, to nie mówię tutaj o wąsko specjalizujacych sie sklepach foto, ale takich ogólnych w których jest dostęp do elektroniki wszelkiego typu; Media Markt, RTV AGD itp.. w takim właśnie miejscu spotkałem takiego ekspedienta "z misją". zabawa polegała na tym, że kręciłem sie w dziale zaawansowanych kompaktów i wygladałem na czlowieka, ktory nie wie co wybrać.. długo nie trzeba bylo czekać, bo ów bardzo miły pan podszedł do mnie i zadał mi to samo pytanie ktorego (chcąc nie chcąc) się spodziewalem A jak! pytanie brzmialo: czy w czymś pomóc? ja mu okreslilem dokładnie moje rozterki, powiedziałem że się interesuje dwoma modelami (jeden byl chyba za 999zł, drugi za 1299zl) tym drugim byl akurat Canon S5 IS o ile dobrze pamietam. Przy czym bardzo zwracalem jego uwage na cene, bo sugerowałem mu nawet, że lepszy bedzie ten pierwszy i nie warto dawac trzech stów za Canona.. On oczywiście miał to gdzieś co mu mowiłem i zaproponował mi coś innego.. zgadnij co? Fujifilm S9600. co z tego, że kosztował prawie 2000 i nawet mnie nie interesował.. Facet mial w sklepie flagowy model i musial go sprzedać; taka polityka wiec skoro zauważyłem, że z gosciem jest cos nie tak, dałem mu pole do popisu przy lustrach, bo skoro mnie wciąga w takie ceny, to zobaczymy co teraz zrobi.. wiec zaczynam mu gadac o niewygórowanych preferencjach, to tamto, żeby byl tani itp itd.. Spodziewałem sie czegoś w stylu Nikona d40, Sony Alpha 100, ktoregoś z Olympusów.. Nie! on mi proponuje Nikona d80 (aparat za 3500zł komuś, kto minutę wcześniej stał przy kompaktach i rozczulał sie nad trzema stówkami) już widzę, że jest źle! wiem, że facet jest ustawiony i dalej niż za Nikona z nim nie wyjdę, więc zaczynam mu gadać, o stabilizacjach matrycy w Sonych, Olkach, Pentaksach, że za Nikona w szkłach trzeba dopłacać, o trybie LV w amatorskich korpusach w/w firm, bo Nikon oczywiscie tego nie ma, ale co tam, ważne, że firma znana i nie ma takiego plastiku jak Canon.. oczywiscie po niedużej dopłacie mielibysmy 20d, 30d, 40d z korpusem ze stopu magnezu, ale na ten argument sprzedawca wyjechal z grubej rury i mi przywalił Nikonem D300.. trochę żałuje, że nie pociagnąłem tematu dalej, bo facetowi by sie już korpusy skonczyły, a ja mialbym kilka modeli profesjonalnych Niestety gośc robil sie juz fioletowy, wiec spasowałem Z perspektywy czasu wiem, że nie była to najlepsza sprzeczka na modele, ale sprzedawca zapatrzony w jedna marke nie polecilby mi nic dobrego:smile: Sorki za tak dlugi esej, ale jest to dość ciekawa historia "ku przestrodze". co do postów to ja nie ide na ilość, ale na jakość

Coś już napisał Awatar raaf
    Miasto
    3 City

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    No to żes chłopie przepłacił
    Kolega wyżej napisał że zakup był spontaniczny, tak więc różnica w cenie o której jak pisze "nawet nie kojarzy" jest nieważna. Gratuluję zakupu i udanych zdjęć życzę
    350d zagripiony +kit+70-300 APO DG Sigma, 17-50 Tamron +nadal brak umiejętności

Domyślnie

Ależ naturalnie;-) ja wcale nikomu nie wytykam, że dodał parę groszy na aparat, służę tylko dobrą radą. Jeśli użytkowanie i robienie zdjęć będzie niosło ze soba satysfakcję, to takie zakupy są warte każdych pieniędzy;-) przy okazji dołączam sie do życzeń. Pzdr;-)
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Jogi
    Guest

Domyślnie

Slider i Raaf również z 3-city Co do tego sprzedawcy....no cóż...jak sam się nie rozejrzysz i nie poznasz tematu to obsługa w sklepie rzadko kiedy dobrze Ci doradzi. Czasem można im wybaczyć, patrząc na półkę np. z tel. komórkowymi których jest ponad 50 I weź teraz znaj specyfikacje każdego
    Dzięki, pozdrawiam

Domyślnie

...jak sam się nie rozejrzysz i nie poznasz tematu to obsługa w sklepie rzadko kiedy dobrze Ci doradzi.
    Otóż własnie Cie zaskocze, bo sprzedawca wczesniej był naprawdę bardzo szczery w stosunku do klientów i z tego co podsluchalem to całkiem dobrze im radził.. przestrzegal ich przed elektronicznym VR, IS, OS, czy jak to się w innych firmach nazywa, przestrzegał przed zoomami cyfrowymi, tłumaczyl na czym to wszystko polega, o rozdzielczosciach, szumach, nawet doradzał 70-letniej babci z wnuczką, choć tamta pewnie nie wiedziała w jakim języku ekspedient do niej mowi:smile: w koncu nadszedl moment zeby doradzić mi i taka historia..:smile:
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Jogi
    Guest

Domyślnie

A co jest nie tak w VR i IS? Stabilizacja chyba zawsze na + ?

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

"elektronicznym VR, IS, OS" czyli najczesciej podbicie iso na maxa i odszumienie bardzo agresywnym logarytmem

Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów