Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Jak przenieść zdjęcie na kamień ?

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Jeżeli obrazek który chcesz przenieść w efekcie końcowym ma być jednobarwny ( w kolorze niebieskim ) to proponuje wypróbować pozytywowy lakier w spreju np. Positiv 20.
    Generalnie jest to preparat do przenoszenia rysunków obwodów drukowanych na laminat miedziany.
    Na powierzchnię na której naniesiono warstewkę lakieru, kładzie się folię lub negatyw z rysunkiem
    i naświetla lampą UV, a następnie wywołuje w wodzie ( nienaświetlony lakier zmywa się ).
    Ostatnio edytowane przez JackC ; 02-02-2007 o 19:28

Początki nałogu

Domyślnie

Sięgnij do starszych podręczników fotografii. W niektórych znajdziesz dokładne opisy metod przenoszenia fotografii na kamień lub inne materiały, łącznie z recepturami emulsji światłoczułych. Jeżeli dobrze pamiętam, bardzo dobrym podręcznikiem było tłumaczone z języka niemieckiego opracowanie zbiorowe pod tytułem „Fototechnika”. Wydany był w drugiej połowie lat osiemdziesiątych.

Bywalec Awatar gutek
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Akurat mam taki zestaw w domu do robienia fotografii na kamieniu (mój tata się zajmuje wykonywaniem napisów na nagrobkach a przy okazji i zdjęć).

Pierwsza metoda, obróbka fotografii na postscript. wydruk na kalce, odpowiednie naświetlenie UV na specjalnej folii. Wymycie folii. Nałożenie tego na kamień oraz wypiaskowanie. Efekt zależy od przygotowania fotografii na kompie oraz wymycia.

Druga metoda, bardzo droga ale rewelacyjna to maszyna grawerująca. Połączenie komputerowe itp. Ale ten sprzęt jest cholernie drogi więc mało kto to ma. Dokładnie nie wiem jak działa, widziałem to tylko na targach kamieniarskich.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Jest jeszcze metoda paskowo-piaskowa. Taki niby raster z równoległych pasków wyciętych ploteram z folii samoprzylepnej (specjalnej do piaskowania). Też fajnie wychodzi.
    Ostatnio edytowane przez ewg ; 17-02-2007 o 16:09

Bywalec Awatar gutek
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

foto-paski, świetne po wycięciu na ploterze na jakimś dużym formacie. Ja to "obierałem" (wyciągałem niepotrzebne części folii) ręcznie. Wystarczy że pasek się przesunie o milimetr,dwa to już widać błąd. Z tego względu nigdy nie próbowałem tej metody do piaskowania. Ale potwierdzam, że efekt jest rewelacyjny.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pogonus Zobacz posta
    Jeżeli dobrze pamiętam, bardzo dobrym podręcznikiem było tłumaczone z języka niemieckiego opracowanie zbiorowe pod tytułem „Fototechnika”. Wydany był w drugiej połowie lat osiemdziesiątych.
    Dodam informację, żeby łatwiej było znaleźć: redaktorem był Gerhard Teicher.
    http://www.allegro.pl/item164880653_...otechnika.html
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Kejo
    Guest

Domyślnie zdjecie na drewnie

Wie ktos moze gdzie mozna zrobic zdjecie na drewnie?
    widzialem u kumpla taka fotke (dostal z francji) i jest rewelacyjna.
    z gory dzieki za odpowiedz, pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Jesli chodzi wam o fotki na kamieniu to kazdy student litografii (czyli grafiki w kamieniu ) wam to powie. Nie jest to trudne i czesto wykorzystywane w pracach graficznych. Ja mialem tylko przez pol roku bo wybralem "blachy". Ale moge sie dowiedziec z pracowni
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Początki nałogu Awatar czajna
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pogonus Zobacz posta
    Sięgnij do starszych podręczników fotografii. W niektórych znajdziesz dokładne opisy metod przenoszenia fotografii na kamień lub inne materiały, łącznie z recepturami emulsji światłoczułych. Jeżeli dobrze pamiętam, bardzo dobrym podręcznikiem było tłumaczone z języka niemieckiego opracowanie zbiorowe pod tytułem „Fototechnika”. Wydany był w drugiej połowie lat osiemdziesiątych.
    Mam tą książkę ale nie znalazłem tam nic o przenoszeniu fotografii na kamień czy drewno... za to receptur jest dość dużo...
    30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czajna Zobacz posta
    Mam tą książkę ale nie znalazłem tam nic o przenoszeniu fotografii na kamień czy drewno... za to receptur jest dość dużo...
    Czy to takie trudne chociaż trochę pomyśleć i jedną z opisanych w tym podręczniku metod zastosować do Twoich potrzeb? Popróbuj, a będziesz miał przy tym bardzo dużo satysfakcji :wink:.
    PS
    Ja nie pisałem, że w tym podręczniku znajdziesz opis konkretnej metody... Przytoczyłem go tylko jako przykład doskonałego (jak na ówczesne czasy) opracowania z zakresu tradycyjnej fotografii. Równie dobrze mógłbym Cię odesłać do podręczników dla szkół średnich pt. „Pracownia fotograficzna”, których lekturę zresztą bardzo polecam (były trzy części!).
    Skorzystaj też z podpowiedzi JaBlam i zajrzyj do podręczników z opisami technik graficznych (albo zwróć się bezpośrednio do JaBlama o pomoc w temacie!).

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów