Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 57

Wątek: Macro, piercienie z przenieseniem czy obiektyw macro?

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie Jaki obiektyw macro??

Witam ,
    jeżeli chodzi o inne oczka to mniej wiecej mam pojecie co wybrac, ale kompletnie nie wiem co moge zakupic jezeli chodzi o obiektywy macro. Wiem tylko ze kwota jaka moge wydac to +/- 1500 euro. Prosilbym o propozycje. Chodzi mi o cos dzieki czemu moge robic prawdziwe makro, najlepiej z niewielka odlegloscia minimalna, tak zeby bylo widac dobrze te ziarnka piasku

Początki nałogu

Domyślnie

Dlaczego chłopakowi tak źle życzysz ? MP-E 65 to obiektyw wyjątkowo „trudny” i przeznaczony do zadań specjalistycznych — pisałem o tym w kilku miejscach. Do fotografowania ziaren piasku w zupełności wystarczy C 100/2,8 macro, który zawsze można dozbroić pierścieniami lub mieszkiem.
    Ostatnio edytowane przez Pogonus ; 23-02-2007 o 08:41

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pogonus Zobacz posta
    ... Do fotografowania ziaren piasku w zupełności wystarczy C 100/2,8 macro, który zawsze można dozbroić pierścieniami lub mieszkiem.
    Pogonus, lub konwerterem, konwerterem . Swietne wyniki i duza wygoda

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG Zobacz posta
    Pogonus, lub konwerterem, konwerterem . Swietne wyniki i duza wygoda
    Oczywiście, że tak, ale to można doczytać we wcześniejszych postach :-D.

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Oczywiście, że tak, ale to można doczytać we wcześniejszych postach :-D.
    Jasne, tylko ze mi chodzilo o normalny konwerter np TCx2 Canona a nie o wynalazki Raynoxa

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Dlaczego chłopakowi tak źle życzysz ? .
    to w imie rozwoju wlasnych umiejetnosci .. profi sprzet a i w cenie sie zmiesci 8) .. sam bym chetnie takie szkielko zanabyl ale moja druga polowa ma na ten temat odmienne zdanie

MP-E 65 to obiektyw wyjątkowo „trudny” i przeznaczony do zadań specjalistycznych — pisałem o tym w kilku miejscach. Do fotografowania ziaren piasku w zupełności wystarczy C 100/2,8 macro, który zawsze można dozbroić pierścieniami lub mieszkiem.
    tak, ale ja wyznaja zasade, by kupowac sprzet "na lata".. a takiego szkla po prostu nie bedzie juz na co zamienic
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 23-02-2007 o 20:51

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    to w imie rozwoju wlasnych umiejetnosci .. profi sprzet a i w cenie sie zmiesci 8) .. sam bym chetnie takie szkielko zanabyl ale moja druga polowa ma na ten temat odmienne zdanie
    tak, ale ja wyznaja zasade, by kupowac sprzet "na lata".. a takiego szkla po prostu nie bedzie juz na co zamienic
    Zanim nabędziesz to szkiełko proponuję, abyś nieco nim poćwiczył (oczywiście jeżeli masz taką możliwość; jeżeli nie — zapraszam :-D) i dopiero po tym doświadczeniu podjął decyzję o zakupie. To prawda, że ten obiektyw, jak zresztą inne trzymające klasę jest na lata, ale na przeciętną kieszeń jest bardzo drogi, zaś możliwości jego wykorzystania są bardzo ograniczone.
    Chyba nie doceniasz postępu technicznego. Pisałem już gdzieś, że tandem Panasonic/Leica pracuje nad projektem sprzętu multifocalnego. Podczas wizyty w Wetzlar (mieści się tam jeden z oddziałów Leici) miałem możliwość zapoznać się z prototypami obiektywów multifocalnych. Jeżeli wprowadzą je na rynek, to w makrofotografii szybko zapomnimy o MP-E 65 i podobnych rozwiązaniach!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Zanim nabędziesz to szkiełko proponuję, abyś nieco nim poćwiczył (oczywiście jeżeli masz taką możliwość; jeżeli nie — zapraszam :-D)
    chetnie, choc jak znam zycie mieszkasz dosc daleko od Katowic ;-) .. co do samego szkla macro - wychowalem sie na praktice, mieszku i podpietym glownie zeiss'ie 135.. innymi slowy - nie znam macro innego niz to z MF ;-) (poza drobna przygoda z sigma 70-300 ale macro 1:2 to "prawie jak macro" ;-) )

Chyba nie doceniasz postępu technicznego. Pisałem już gdzieś, że tandem Panasonic/Leica pracuje nad projektem sprzętu multifocalnego. Jeżeli wprowadzą je na rynek, to w makrofotografii szybko zapomnimy o MP-E 65 i podobnych rozwiązaniach!
    zapewne masz racje.. jesli takie szklo powstanie to można sie tylko cieszyc choc zapewne 99% ludzi (w tym ja ;-) ) bedzie mogla o nim jedynie poczytac.. niestety zmuszony jestem patrzec na fotografie oczyma "przecietnego Kowalskiego" oraz z uwzglednieniem zawartosci portfela "przecietnego Kowalskiego" ;-) .. a slowo "leica" jest jednoznaczne, oprocz jakosci oczywiscie, takze i z okresleniem "spore wydatki" .. i powyższa kwestia + niebawem czynnik zwany żoną + pensja magistra socjologii skutecznie ograniczaja tu pole manewru .. coz, przynajmniej inni naciesza sie takimi rarytasami

pozdr. :-)

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    chetnie, choc jak znam zycie mieszkasz dosc daleko od Katowic ;-) .. co do samego szkla macro - wychowalem sie na praktice, mieszku i podpietym glownie zeiss'ie 135.. innymi slowy - nie znam macro innego niz to z MF ;-) (poza drobna przygoda z sigma 70-300 ale macro 1:2 to "prawie jak macro" ;-) )

zapewne masz racje.. jesli takie szklo powstanie to można sie tylko cieszyc choc zapewne 99% ludzi (w tym ja ;-) ) bedzie mogla o nim jedynie poczytac.. niestety zmuszony jestem patrzec na fotografie oczyma "przecietnego Kowalskiego" oraz z uwzglednieniem zawartosci portfela "przecietnego Kowalskiego" ;-) .. a slowo "leica" jest jednoznaczne, oprocz jakosci oczywiscie, takze i z okresleniem "spore wydatki" .. i powyższa kwestia + niebawem czynnik zwany żoną + pensja magistra socjologii skutecznie ograniczaja tu pole manewru .. coz, przynajmniej inni naciesza sie takimi rarytasami

pozdr. :-)
    Z katowic do Bydgoszczy (bo w tym mieście mieszkam) nie jest aż tak daleko, tylko dojazd jest nieco kłopotliwy.
    W pozostałych kwestiach doskonale Cię rozumiem, ale na Twoim miejscu byłbym dobrej myśli (konkurencja Leici zapewne nie próżnuje!).

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów