Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 57

Wątek: Macro, piercienie z przenieseniem czy obiektyw macro?

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BigTom Zobacz posta
    Dzięki za wszystkie informacjie. Całe szczęcie, że nie śpieszy mi się (czyt. nie mam teraz tyle kasy
    Jak nie masz kasy to na początek spróbuj może z pierścieniem odwrotnego mocowania. Kupiłem taki niedawno na eBayu za 12$ z wysyłką do Polski.
    To coś ma z jednej strony bagnet EF, a z drugiej zewnętrzny gwint do przykręcenia obiektywu za "mordę". Im dłuższa ogniskowa obiektywu, tym mniejsza skala odwzorowania i większa odległość ostrzenia. Z krótkim obiektywem odległość ostrzenia jest ekstremalnie krótka, ale znajdujący się w Twojej stopce 90-300 będzie jak znalazł (gwint filtra bodajże 58 mm).
    Wadą jest brak możliwości domknięcia przysłony, przez co głębia ostrości jest znikoma, ale gdyby przykręcić coś manualnego...

W wolnej chwili cyknę coś tym urządzeniem i wrzucę dla zobrazowania.

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kosmo Zobacz posta
    45 daje równiez w Minolcie Miałem używałem więc wiem :-)

Co do skali 1:1 i światla 2.8 to się trochę mylisz, bo po wyciągnięciu tubusa i co za tym idzie uzystanie skali 1:1, światło spada do około 5.6.

Jednak zastrzezeń do Sigmy 105 nie mam. To rewelacyjne optycznie szkło. Uzywałem go prawie 4 lata w systemie Minolty i teraz w Canonie mam takie samo. Przy okazji kupna mojego kupiłem drugi i w chwili obecnej sprzedaję na allegro więc zainteresowanych zapraszam. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=164931794

Więcej zdjęc z tej Sigmy masz w linku w stopce
    Nie wiem w czym sie myle i czy aby napewno po wyciagnieciu tubusa spada ci swiatlo? Skad taka informacja? Ja w tej chwili z Canonem uzywam Canona 100 2.8 Macro, denerwowal mnie ten wolny AF sigmy i ten wyciagany tubus chociaz jak pisalem swietnie sprawda sie jako oslonka przed deszczem wiec nie potrzebowal sloneczniej oslony.

Jak nie masz kasy to na początek spróbuj może z pierścieniem odwrotnego mocowania. Kupiłem taki niedawno na eBayu za 12$ z wysyłką do Polski.
    To coś ma z jednej strony bagnet EF, a z drugiej zewnętrzny gwint do przykręcenia obiektywu za "mordę". Im dłuższa ogniskowa obiektywu, tym mniejsza skala odwzorowania i większa odległość ostrzenia. Z krótkim obiektywem odległość ostrzenia jest ekstremalnie krótka, ale znajdujący się w Twojej stopce 90-300 będzie jak znalazł (gwint filtra bodajże 58 mm).
    Prix. Nie wiem czy z tym 90-300 cos wyjdzie.Tez takie tematy przerabialem Przy pierscieniu odwrotnego mocowania fotografie z Tessarem 50 mm wychodzily bardzo dobrze natomiast niestety z Jupiterem 135 juz nie mozna bylo ustawic z zadnej odleglosci. (a przeciez dodatkowo to manualny) wiec zanim kolega bedzie podpinal te 300 niech ktos obada czy na 100% tak jest.

http://www.digart.pl/zoom/301864/Hyacintha.html - tu masz foto kwiatka zrobionego Canonem 350D z obiektywem Pentacon 50mm 1.8 z pierscieniem odwrotnego mocowania

Jesli chodzi o sam pierscien odwrotnego mocowania to po co szukac na ebay z wysylka do Polski jak pierscieni na Allegro od groma!

dla 58 mm http://www.allegro.pl/item165486336_...8mm_nowy_.html

dla 52mm http://www.allegro.pl/item165486271_...2mm_nowy_.html

tu masz nawet za 15 zl http://www.allegro.pl/item166721775_...a_eos_m42.html

napewno bedzie i szybciej i taniej. Tylko bez manualnych obiektywow nie podchodz bo to nie ma sensu skoro nie ustawisz sobie przyslony a tym samym GO nie zwiekszysz.
    Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 14-02-2007 o 19:20
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Domyślnie

Witam,

wciagnela mnie ostatnio makrofotografia (w tej chwili robie zdjecia za pomoca heliosa 58/2 + pierscienie lub mieszek m42). Poniewaz zbliza sie wiosna i duzo fajnych obiektow bedzie do focenia, zastanawiam sie nad jakims dluzszym obiektywem aby zwiekszyc odleglosc ostrzenia. Caly czas myslalem o Pentaconie 135/2.8 ale ostatnio sobie pomyslalem ze moze lepiej zainwestowac w jakis obiektyw macro 1:1 (roznica w cenie znaczna, w zasadzie 10krotna, ale jestem w stanie pozwolic sobie na ten wydatek jesli bedzie uzasadniony).

Mam pytanie, jaka jest glebia ostosci w obiektywach macro (canon, sigma, tokina) przy swietle 2.8. Czy wogole jest sens patrzec na ten parametr, skoro zapewne zdjecia bedzie sie robic przy przyslonach co najmniej 8.

Jestem w stanie wydac na obiektyw ok 1200 zl wiec w gre wchodzi zapewne starsza wersja Canona (bez USM) lub Sigma 105/2.8 EX. Na interfoto widzialem jeszcze jakas Sigme 90/2.8, ktos mial ten obiektyw w reku?

Czy Pentacon z pierscieniami i mieszkiem bedzie duzo ciemniejszy od takich obiektywow?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woy_taz Zobacz posta
    Witam,

Czy Pentacon z pierscieniami i mieszkiem bedzie duzo ciemniejszy od takich obiektywow?
    Przy 1:1 będzie dwukrotnie ciemniejszy. Poza tym bedziesz musiał jeszcze ręcznie domknąć przysłonę (jeśli na statywie, to nie jest problem).

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dołączam sie do pytania "woy_taz`a" co w cenie do 1200zl

Pozdrawiam.
    30D + 17-40 4L + + 70-200 4L 580EX

Domyślnie

Ja chyba na razie zdecyduje sie na Sigme 70-300 APO ... + konwerter Raynoxa.

Ta Sigme chce kupic przed wakacjami aby miec jakis zoomik na wyjazdy. Opcja makro 1:2 sie przyda, a jak cos w wiekszym powiekszeniu do doloze konwerter.

I pewnie kupie jeszcze tego pentacona 135/2.8, zawsze z mieszkiem lub pierscieniami w zwiekszej odleglosci cos bedzie mozna strzelic.

W sumie wyjdzie cena obiektywu makro.

Na dwa obiektywy na razie mnie nie stac Jak zaoszczedze kaske i to przestanie mi wystarczac zainwestuje w Canona z USM.

Co o tym sadzicie?
    Ostatnio edytowane przez woy_taz ; 19-02-2007 o 22:19

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woy_taz Zobacz posta
    Ja chyba na razie zdecyduje sie na Sigme 70-300 APO ... + konwerter Raynoxa.

Ta Sigme chce kupic przed wakacjami aby miec jakis zoomik na wyjazdy. Opcja makro 1:2 sie przyda, a jak cos w wiekszym powiekszeniu do doloze konwerter.

I pewnie kupie jeszcze tego pentacona 135/2.8, zawsze z mieszkiem lub pierscieniami w zwiekszej odleglosci cos bedzie mozna strzelic.

W sumie wyjdzie cena obiektywu makro.

Na dwa obiektywy na razie mnie nie stac Jak zaoszczedze kaske i to przestanie mi wystarczac zainwestuje w Canona z USM.

Co o tym sadzicie?
    Niestety, nie jest to dobry wybór. Odradzam, a to dlatego, że obiektyw Sigma 70 - 300 (w zależności od modelu) w zakres makro wchodzi dopiero od ogniskowej 200 (pewnie zdajesz sobie sprawę z tego, co to znaczy). Ponadto jest dość nieporęczny — wysuwany ryj, długi i dość ciężki, a przy tym bardzo ciemny (przy ogniskowej 300 — 5,6). I jeszcze na ten chcesz nakładać konwerter Raynox... Hmmm. Fakt, skróci on odległość roboczą, ale ze względu na wcześniej podane argumenty wcale nie ułatwi pracy.
    Oczywiście, możesz spróbować, ale nie sądzę, abyś uzyskiwał zadowalające rezultaty i z całości był zadowolony.
    Ostatnio edytowane przez Pogonus ; 20-02-2007 o 00:11

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Za to Pentacon 135/2.8 to świetny wybór do mieszka (skala 1:1 w odl. 28 cm od przedniej soczewki!). Tylko nie kupuj wersji Electric (ani chyba MC), bo mają 6 listków przysłony a przy takiej głębi ostrości i silnym rozmyciu tła bokeh robi dużą różnicę Ja mam wersję z manualną przesłoną (i tak musiałbyś taką mieć) i bez powłok, a z odblaskami problemów nie mam za to rozmywa fantastycznie w mojej opinii - m. in. zasługa 15 listków przesłony
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Domyślnie

Saurus, dzieki za informacje o listkach przeslony. Patrzac na allegro ciezko dostac jakis z iloscia wieksza niz 6. Chyba sie na gielde do stodoly wybiore:P

Jesli chodzi o Sigme to jest to po prostu kompromis miedzy makro a normalnym zoomem. Wolalbym Canona 75-300 USM ale on nie ma makro. Bawilem sie obydwoma obiektywami i autofocus sigmy mi nie przeszkadza choc oczywiscie jest glosniejszy i czasem troche "rwie".

W tej chwili zamierzam nabyc Pentacona. W nastepnej kolejnosci najprawdopodobniej Sigme a potem obiektyw makro, jesli bede go potrzebowal.

W koncu to czlowiek robi zdjecia a nie obiektywy:P
    400D + kit + sigma 70-300 APO + Helios 58/2 + Pentacon 135/2.8 + mieszek/pierscienie m42

Domyślnie

Czy 50/2.5 Macro Canona nie jest ekonomicznym rozwiazaniem? Koszt w USA w granicach $230. Optycznie jest to podobny doskonaly obiektyw. Niestety nie osiaga 1:1.

Ja moja przygode z macro zatrzymalem na pierscieniach Kenko i zgadzam sie, ze nie jest to sadysfakcjonujace rozwiazanie. W dodatku pierscienie sa stosunkowo drogie, szczegolnie ze wydaja sie nieco tandetnie wykonane (mechanicznie dzialaja bdb, ale wygladaja jak zabawka).
    1D i obiektywy Canona

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów