Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 57

Wątek: Macro, piercienie z przenieseniem czy obiektyw macro?

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Taka Cosina z soczewką sprawuje się bardzo dobrze (soczewka jest dedykowana specjalnie do tego obiektywu i dlatego dobrze dopasowana).
    Oto fotki użytkownika "konradl" z tego forum, w archiwum znalazłem link (podawał go w temacie o Cosinie - żeby pokazać jakie daje efekty).
    http://lan.wseia.edu.pl/~konrad18527/galerie

Jak jesteś ograniczony do tych 500 zł - moim zdaniem taki obiektyw to najlepszy wybr.
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Heh to rownie dobrze mozesz kupic konwerter Raynoxa za mniej niz 200 zl i tez bedziesz mial makro. A ten podepniesz do wiekszosci obiektywow.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

I ostrzenie z jakiej odległości? 3 cm?
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"

Galeria WWW

Coś już napisał

Domyślnie

Sigme MACRO 105mm F2.8 EX DG nieużywaną bez gwarancji w sklepie kupiłem rok temu za 1000 zł.
    Nie mam do tego obiektywu żadnych zastrzeżeń, rok go już używam, wciągnąłem się w fotografie makro, i bardzo się cieszę że wybrałem konkret do fotografii makro a nie jakieś kombinacje....
    ;]

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Z tego co piszecie, wynika ze zdecydowanie bardziej rozsadnym rozwiązaniem jest obiektyw macro. W takim razie zdaje sie ze musze sie mocno wgryzdź w ten temat.. Przekonuje mnie argument - perścienie tylko do macro a szkło zostaje do "normalnej" fotografii. Oj to zaczynam się teraz doktoryzować w kwestii obiektywów macro. Zdaje się że na forum sporo tego było.
    5D+BG-E4,350D+Grip, Canon 85 1,8 USM, Tamron SP AF 90 2.8 Macro1:1,Tamron 28-75 2,8, KIT, 50 1.8 Canon, 90-300 1:4,5-5.6 Canon,50 2 Industar,Zenitar 16,2,8 fisheye, Speedlite 420EX, mieszek , Minolta Dimage 7, Elfo 500 Quant,300 Analog+kt i inne popierdółki..

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

W tej chwili moge Ci polecic Canona 100 2.8 z USM (na allegro uzywany za 1200 zl mozesz wyciagnac)

http://www.allegro.pl/item160487868_...2_8_macro.html Gosciu chyba juz 3 razy wystawial i masz szanse na kupno za 1050- 1100 zl. co uwazam jest rewelacyjna cena bo nowe chodza po 1800 i wiecej (chociaz po podwyzce Canona moze isc jeszcze w gore)

CO prawda drozszy od uzywanej sigmy 105 ale za to cichutki USM , szybki AF, nie wysuwaja ci sie zadne czesci, dodatkowo masz mozliwosc doastrzania pierscieniem ostrosci nawet przy AF (co w canonach chyba normalne) , Tych rzeczy nie znajdziesz w Sigmie ktora wolno chodzi zanim ta tuba sie wyciagnie, dodatkowo jest ciezka chociaz podoba mi sie w niej ze soczewka jest schowana glebiej niz w Canonie co dodatkowo daje jakby ochrone samo szkla przed zachlapaniem w razie deszczu. Acha. Sigma dodaje oslonke przeciwsloneczna oraz kaburke na pasek a Canon nie (w Media Markt kupilem uniwersalna oslonke gumowa z metalowym piesrscieniem za 30 zl wiec dla mnie to zadna strata, kaburka zbedna obiektywy i tak nosze w torbie)

Mozesz dodatkowo zainteresowac sie Tamron SP 90 f/2.8 Di Macro ale jak juz wiadomo, serwis do dupi w razie czego a cena niewiele mniejsza od Canonowskiego

Sigme masz tutaj:
    http://www.allegro.pl/item160890568_...ef_canon_.html

Zebys powiedzial 3 dni wczesniej to bym ci moja Sigme za 950 oddal a tak poszla do ludzi. W tym wypadku zdecydowanie polecam ci obiektyw Canona. Napewno nie bedziesz zawiedzony a dodatkowo wykorzystasz jasne szklo do portretow i innych rzeczy. I tutaj bez zadnego gadania masz skale 1:1 przy swietle 2.8. Przy pierscieniach musialbys podlaczyc wszystkie 3 zeby taka skale uzywac i dodatkowo tracisz swiatlo. No i poza makro na niewiele ci sie one zdadza.

Tak jak mowi Tomson, albo bawisz sie w fotografie macro albo udajesz ze sie bawisz. Skoro masz mozliwosc podpinania obiektywow stricte macro to wykorzystaj to. Napewno przyniesie ci to technicznie lepsze mozliwosci niz jakis koncerter Raynoxa czy doczepiane soczewki. o obiektywach z "funkcja macro" nie wspomne. Moze sie madrze ale mialem dokladnie te same dykematy. Na poczatku obiektywy mocowane odwrotnie, potem konwerter Raynoxa, potem pierscienie Kenko az w koncu obiektywy macro ktore okazal sie najlepszym wyborem.

Widze ze jestes z Krakowa wiec mozesz wpasc do mnie podepne ci jakis zoom pod pierscienie i sam zobaczysz jaka roznica jest w pracy z nimi a jaka z obiektywem macro.
    Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 02-02-2007 o 02:44
    Jarek
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    W tej chwili moge Ci polecic Canona 100 2.8 z USM (na allegro uzywany za 1200 zl mozesz wyciagnac)

http://www.allegro.pl/item160487868_...2_8_macro.html Gosciu chyba juz 3 razy wystawial i masz szanse na kupno za 1050- 1100 zl. co uwazam jest rewelacyjna cena bo nowe chodza po 1800 i wiecej (chociaz po podwyzce Canona moze isc jeszcze w gore)

CO prawda drozszy od uzywanej sigmy 105 ale za to cichutki USM , szybki AF, nie wysuwaja ci sie zadne czesci, dodatkowo masz mozliwosc doastrzania pierscieniem ostrosci nawet przy AF (co w canonach chyba normalne)
    Ten podany przez Ciebie to jest chyba stary Canon bez USM i IF-a. Czyz nie? Takiego z USM w dobrym stanie ponizej 1500 nie kupisz.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Tak, ta setka z aukcji to starszy model. Imo lepiej dolozyc do nowszego, ale za mniej niz 1600pln chyba nie kupisz.

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Oj najmocnie przepraszam!! Nie spojrzalem na foto! Tak faktycznie to stary model. Nic dziwnego zatem ze 3 razy byl wystawiany!. No to masz jeszcze Sigme do wyboru. Tylko to woooolne. No ale sprobowac musisz sam. Jak chcesz to zobaczyc to na Slawkowskiej 12 w Fotopanoramie stoi sobie ta SIgma.. tyle ze to nowka za 1700. Ale przeciez chodzi o to zebys zobaczyl co i jak
    Jarek

Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Nowa Sigma kosztuje 1400-1500 a w tej samej cenie jest, lepsza moim zdaniem, Tokina 100/2.8 AT-X Pro D. Tyle że Tokina to w sumie nowość i jeśli chodzi o kupno używanego obiektywu to rzeczywiście o wiele łatwiej znaleźć Sigmę.
    Saurus

Galeria WWW

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów