Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: D20 + 50 f/1,8

andy28
    Guest

Domyślnie D20 + 50 f/1,8

Od niedawna posiadam D20. Generalnie zacząłem dopiero działac na cyfrowej lustrzance. Zakupiłem 50-tke f1.8 Canona. Zdjęcia które zrobiłem na nim nie są dla mnie zadowalające. Oczywiście szwankuje ostrość. Co może byc powodem sprzet czy moj brak umiejetności Zdjęcia robione były z priorytetem przesłony. Co powinienem zrobić Wcześniej fociłem Olympusem C5050 i zdjęcia były ok. Zwracam sie do fachowców o pomoc

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

hmm, trudno powiedziec tak nie majac wgladu w zdjecia. moze moglbys gdzies wrzucic w sieci jakies przykladowe fotki (w powiekszeniu 100% albo przynajmniej wycinki zdjecia ze srodka i rogu kadru). przyczyn moze byc kilka:
    - wadliwy obiektyw
    - wadliwe body (back/front focus)
    - zle dobrany punkt ostrosci w polaczeniu z ktoryms z powyzszych

widze ze masz tez tamrona - jak dziala korpus z tym obiektywem. sa problemy? jesli nie to wychodzi na to ze trafiles pechowo na wadliwa 50-tke.

proponowalbym wycieczke do sklepu, podpiecie drugiej 50-tki i porownanie czy sa te same problemy.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

a moze po prostu chodzi o to, ze zdjecia z cyfrowego lustra trzeba wyostrzyc? bo standardowo sa miekkie i dopiero po odpowiednim potraktowaniu wychodza na jaw wszystkie szczegoly obrazu
    www albo tez flickr

andy28
    Guest

Domyślnie

Jezeli o Tamrona to tak testowałem go w teatrze podczas występu Maćka Sztura
    Sa na mojej stronie http://www.max.uni.opole.pl/~adek/ga...?exhibition=19
    Trochę je ostrzyłem w PS. Pozostałe zdjęcia to olympus. D20 robione są zdjęcia w galerii KABARETY. Spójżcie na nie. Te bliskie (twarze Ani m,ru mru) robiłem własnie 50 tką i tu uciekała mi ostrość. Popztrzcie na to okiem fachowców. Please !!!!

[ Dodano: 26-01-2005 ]
    Jestem początkujący. I liczę na Waszą pomoc nie tylko w tej pierwszej kwesti ale tez innych. Bardzo mnie to wciagnęlo. D20 daje dużo możliwości. Ja chcialbym to wykorzystywć i zwyczajnie robic dobre zdjęcia. Bede wdzięczny za pomoc. Niestety na kilka dni wyjeżdzam. Na forum wrócę w sobote Pozdrawiam wszystkich

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andy28
    Sa na mojej stronie http://www.max.uni.opole.pl/~adek/ga...?exhibition=19
    Trochę je ostrzyłem w PS. Pozostałe zdjęcia to olympus. D20 robione są zdjęcia w galerii KABARETY. Spójżcie na nie. Te bliskie (twarze Ani m,ru mru) robiłem własnie 50 tką i tu uciekała mi ostrość. Popztrzcie na to okiem fachowców. Please !!!!
    Też ostatnio zrobiłem parę fotek "Ani mru mru" ale niestety z miejsca dla publiczności (dalszy rząd ). Tu widzę, że miałeś możliwość focenia ze sceny i chyba w kuluarach. Zazdroszczę
    (Ani mru mru 11 super złapane )
    Ale do rzeczy. Otóż koniecznie musisz wrzucić gdzieś wybrane zdjęcie (kilka zdjęć) lub jego crop w full size, tak jak proponuje djtermoz, z dołączonym EXIF. Natomiast w Twojej galerii, dymek pojawiający po najechaniu kursorem na każdą miniaturkę pokazuje, że w robocie był 70-200 z ISO800
    Z doświadczenia powiem, że z 50-tką trzeba uważać, szczególnie gdy robi się fotkę na dużej przysłonie (mała wartość). Łatwo można wypaść z DOF a szczególnie przy przekadrowywaniu po złapaniu ostrości. Proponuję też, żebyś porobił kilka fotek testując AF (statyw, mirror lockup itd.) na okoliczność FF/BF.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andy28
    Bardzo mocno generalizując - amatorskie dSLR nie sprawdzają się jeśli idzie o AF w wypadku trudnych warunków oświetleniowych i/lub scen mało kontrastowych. Jak jest w przypadku korpusów wybitnie profesjonalnych, jak 1D itp. nie wiem, bo nie miałem przyjemności ich używać. W związku z tym rozsądniej jest przejść na MF i ostrzyć ręcznie. Co nie jest proste z powodu stosunkowo małych i stosunkowo ciemnych matówek, na dodatek pozbawionych rastra itp.

p100
    Guest

Domyślnie

Dokladnie mam to samo. Uzywam 300d i 50 1,8 edycja I. Wydaje mi sie ze zdiecia, ktore robie czasem sa nieostre. Niebardzo wiem od czego to zalezy. Dzis robilem testy fotografujac linijke ze statywu, w odleglosci ok 40cm, w celu sprawdzenia B/F focusa z roznymi warosciami przyslony i ISO. WYNIK: ostrzy w punkt, nie ma B/F focusa. Przy przyslonie 1,8 glebia ostrosci jest ponizej 1cm, przy 8 glebia zwieksza sie do ok 2,5cm, wiec to moze byc powod nieostrosci zdiec szczegolnie robionych z bliskiej odleglosci. Zdiecia robione w wiekszej odleglosci automatycznie maja wieksza glebie przy tych samych wartosciach przyslony, ale ciagle sa to wartosi male. Wniosek jest taki, ze obiektyw ten trzeba bardzo dobrze poznac zeby robic nim dobre zdiecia. Ja wykonalem nim okolo 1000 fot i czasem zaskauje mnie strasznie marny rezultat pomimo, ze wydaje mi sie ze juz go troche rozgryzlem. Jedyna zaleta tego obiektywu jest swiatlo i dlatego go jeszcze nie sprzedalem, bo jakos zdiec czesto wydaje sie gorsza nawet od kitowego 18-55 EFS. Swoja droga jestem ciekaw czy pojawia sie jacys inni uzytkownicy 50, ktorym ten obiektyw sprawia problemy?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

1. Ustawic lapanie AF na One shot (instrukcja)
    2. Ustawic punkt ostrosci tylko na centralny a nie automatyczny wybor (instrukcja)
    3. Wbrew wczesniejszym poradom - nie ostrzyc recznie w ciemnych warunkach - zbyt ciemna matowka, szczegolnie dla kogos kto z kompaktu cyfrowego sie przesiadl
    4. uwazac na Glebie Ostrosci (kazdy kurs czy ksiazka foto o tym traktuje - linki znajdziesz w podforum "Technika robienia zdjec" )
    5. Uzyc zewnetrznej lampy blyskowej do wspomagania AF - w teatrach/na koncertach najlepiej ustawiajac Custom Function odnosnie tej opcji na Emits/Does not fire (wspomaga AF a nie blyska - vide instrukcja).

Dopiero z tak przygotowanym sprzetem - wysokie iso, otwarta przyslona i lecim - jesli przy takich ustawieniach a w podobnie trudnych warunkach nadal wiekszosc zdjec niezbyt ostra (nawet po wyostrzeniu - najczesciej ostra nie tam gdzie chcesz np jestes pewien ze ostrzyles na oko a ono nie bedzie ostre) - to sprobuj/porownaj z innym szklem oraz z wszystkimi szklami zrob test na BF/FF (back focusing/front focusing ).

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    3. Wbrew wczesniejszym poradom - nie ostrzyc recznie w ciemnych warunkach - zbyt ciemna matowka, szczegolnie dla kogos kto z kompaktu cyfrowego sie przesiadl
    No to jeszcze tylko bądź uprzejmy dodać co robić, jeśli w tych warunkach:
    a) AF w ogóle nie łapie,
    b) AF fałszuje.
    ?

sv
    Guest

Domyślnie

Zakupiłem 50-tke f1.8 Canona. Zdjęcia które zrobiłem na nim nie są dla mnie zadowalające.
    Ten objektyw jest ostry od f4 (przy 1,8 - zapomnij). Testując ostrość ustaw objektyw na statywie i zrób fotę przy iso 100 i minimum f4.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów