Dokladnie mam to samo. Uzywam 300d i 50 1,8 edycja I. Wydaje mi sie ze zdiecia, ktore robie czasem sa nieostre. Niebardzo wiem od czego to zalezy. Dzis robilem testy fotografujac linijke ze statywu, w odleglosci ok 40cm, w celu sprawdzenia B/F focusa z roznymi warosciami przyslony i ISO. WYNIK: ostrzy w punkt, nie ma B/F focusa. Przy przyslonie 1,8 glebia ostrosci jest ponizej 1cm, przy 8 glebia zwieksza sie do ok 2,5cm, wiec to moze byc powod nieostrosci zdiec szczegolnie robionych z bliskiej odleglosci. Zdiecia robione w wiekszej odleglosci automatycznie maja wieksza glebie przy tych samych wartosciach przyslony, ale ciagle sa to wartosi male. Wniosek jest taki, ze obiektyw ten trzeba bardzo dobrze poznac zeby robic nim dobre zdiecia. Ja wykonalem nim okolo 1000 fot i czasem zaskauje mnie strasznie marny rezultat pomimo, ze wydaje mi sie ze juz go troche rozgryzlem. Jedyna zaleta tego obiektywu jest swiatlo i dlatego go jeszcze nie sprzedalem, bo jakos zdiec czesto wydaje sie gorsza nawet od kitowego 18-55 EFS. Swoja droga jestem ciekaw czy pojawia sie jacys inni uzytkownicy 50, ktorym ten obiektyw sprawia problemy?