Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Problem z filtrami...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    tylko ze kosztem uzywania oslony przeciwslonecznej i to mnie najbardziej zniechecilo do Cokina
    http://www.fotokurier.beep.pl/index....uct&prod_id=36

Bywalec
    Miasto
    Wyspa Uznam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    tylko ze kosztem uzywania oslony przeciwslonecznej i to mnie najbardziej zniechecilo do Cokina
    Jest w zestawie.
    Wydaje mi się bardziej użyteczny na początek, jeśli nie wiesz jaki filtr będzie najbardziej potrzebny(najczęściej używany).
    Wszystko ma swoje za i przeciw.:wink:
    Np. swoboda podziału, a nie 1/3 lub 1/2, czyli dwa filtry.
    Czytam. Czytam.
    Robert
    Kalibrajce na Wyspach

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

zle sie wyrazilem - chodzilo mi o "firmowe" oslony dolaczane do obiektywow.. ta dedykowana do Cokina mialem kiedys w rece i jakos nie ufam do konca sposobowi mocowania (imo zbyt "delikatny") ale to kwestia gustu i potrzeb - u mnie aparat przez 90% czasu dynda na szyi lub ramieniu i obija sie to o plecak, to o mnie.. Cokin moglby na tym ucierpiec dlatego wole zwykle oslonki i zwykle filtry..

choc nie ukrywam Rapto, ze mozliwosc ustawienia miejsca gdzie zaczyna sie gradacja jest super i czasem mi jej brakuje

Bywalec
    Miasto
    Wyspa Uznam

Domyślnie

To ...
    Jakby kogoś to interesowało to ceny niższe niż na Allegro i to dość sporo, choć nie wszystkie.
    Ostatnio edytowane przez Rpoto ; 31-01-2007 o 11:10
    Czytam. Czytam.
    Robert
    Kalibrajce na Wyspach

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Mała uwaga odnośnie Marumi GC Grey. Wczoraj kupiłem ten filtr, podobnie jak analogiczny produkt Hoyi nie jest do końca neutralny, szarość wpada leciutko w fiolet. Nie jest to filtr typu slim, na tokinie 12-24 troszeczkę winietuje przy ogniskowej 12mm (przy 13mm już nie). Niemniej, za porównywalne pieniądze, innej nakręcanej połówki Ø77 się nie dostanie.
    Może dlatego, że ta Tokina lekko winietuje na 12mm i f4 nawet bez filtra. Po przymknięciu do 5.6 juz jest lepiej.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blindseeker Zobacz posta
    Może dlatego, że ta Tokina lekko winietuje na 12mm i f4 nawet bez filtra. Po przymknięciu do 5.6 juz jest lepiej.
    Niestety z tym filtrem i na f/8 pojawia mi się lekkie zaciemnienie rogów. Ale zważywszy na cenę slimów i tak warto rozważyć ten filtr (jak też neutralne szare i inne kolorowe połówki Marumi).
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Dan06
    Guest

Domyślnie

podajesz rozmiar 77 więc jasne jest że jest możliwość założenia filtra z przodu szkła. Nakęcane połówki to w/g mnie pomyłka ponieważ w niewielu przypadkach decydujemy się umieszczać linię horyzontu w połowie kadru, system cokin pozwala na dużą swobodę w kadrowaniu, inna sprawa to jakość filtra, te szklane są barrrdzo drogie, optimum jakość/cena to chyba hitech.
    osłona to rzecz pozyteczna ale w jakieś części chyba sam holder spełnia jej rolę...
    Jeśli chodzi o praktykę to bardzo łatwo wyjąć płytkę z holdera, łatwiej niż odkrecić filtr.
    Polecam system cokin.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dan06 Zobacz posta
    Nakęcane połówki to w/g mnie pomyłka ponieważ w niewielu przypadkach decydujemy się umieszczać linię horyzontu w połowie kadru...
    No tak to jest tylko z "twardymi" połówkami, gradacyjne dają trochę większe możliwości. Nie neguje oczywiście że Cokin pozostawia szersze pole manewru, ale wiąże się z pewnymi niedościganiami, jak choćby konieczność rezygnacji z dedykowanej osłony przeciwsłonecznej. Ja się zdecydowałem pozostać na razie przy filtrach nakręcanych, ale oczywiście nikogo nie namawiam na siłę do tego rozwiązania, te wszystkie za i przeciw trzeba sobie samemu przemyśleć.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów