Jest w zestawie.
Wydaje mi się bardziej użyteczny na początek, jeśli nie wiesz jaki filtr będzie najbardziej potrzebny(najczęściej używany).
Wszystko ma swoje za i przeciw.:wink:
Np. swoboda podziału, a nie 1/3 lub 1/2, czyli dwa filtry.
zle sie wyrazilem - chodzilo mi o "firmowe" oslony dolaczane do obiektywow.. ta dedykowana do Cokina mialem kiedys w rece i jakos nie ufam do konca sposobowi mocowania (imo zbyt "delikatny") ale to kwestia gustu i potrzeb - u mnie aparat przez 90% czasu dynda na szyi lub ramieniu i obija sie to o plecak, to o mnie.. Cokin moglby na tym ucierpiec dlatego wole zwykle oslonki i zwykle filtry..
choc nie ukrywam Rapto, ze mozliwosc ustawienia miejsca gdzie zaczyna sie gradacja jest super i czasem mi jej brakuje![]()
Ostatnio edytowane przez Rpoto ; 31-01-2007 o 11:10
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
podajesz rozmiar 77 więc jasne jest że jest możliwość założenia filtra z przodu szkła. Nakęcane połówki to w/g mnie pomyłka ponieważ w niewielu przypadkach decydujemy się umieszczać linię horyzontu w połowie kadru, system cokin pozwala na dużą swobodę w kadrowaniu, inna sprawa to jakość filtra, te szklane są barrrdzo drogie, optimum jakość/cena to chyba hitech.
osłona to rzecz pozyteczna ale w jakieś części chyba sam holder spełnia jej rolę...
Jeśli chodzi o praktykę to bardzo łatwo wyjąć płytkę z holdera, łatwiej niż odkrecić filtr.
Polecam system cokin.
No tak to jest tylko z "twardymi" połówkami, gradacyjne dają trochę większe możliwości. Nie neguje oczywiście że Cokin pozostawia szersze pole manewru, ale wiąże się z pewnymi niedościganiami, jak choćby konieczność rezygnacji z dedykowanej osłony przeciwsłonecznej. Ja się zdecydowałem pozostać na razie przy filtrach nakręcanych, ale oczywiście nikogo nie namawiam na siłę do tego rozwiązania, te wszystkie za i przeciw trzeba sobie samemu przemyśleć.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj