Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Problem z filtrami...

Mieszany widok

Domyślnie

czyli nie tylko Tiffen.
    W jednym ze sklepow polecano mi tego Tiffena za 411zl. Twierdzono ze ma zabarwienie gradacyjne od połowy filtra, co moze byc przewaga nad innymi majace zabarwienie 1/3. czy ten marumi i te b+w maja tez 1/3?

co znaczy 'Połówkowy gradacyjny 25%' czy to to samo co gradual nd 0,6?

ostatnie pyatnie czy warto zaplacic wiecej za Tiffena (411zl), B+W(299zl) czy marumi (znalazlem ta z allegro za 153zl)?
    czy roznice sa istotne?

aha, i co to znaczy ze filter jest dwu lub trzy stopniowy?
    Ostatnio edytowane przez pkulczycki ; 30-01-2007 o 23:13

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pkulczycki Zobacz posta
    Twierdzono ze ma zabarwienie gradacyjne od połowy filtra, co moze byc przewaga nad innymi majace zabarwienie 1/3. czy ten marumi i te b+w maja tez 1/3?
    szare polowki o ktorych mowimy, nakrecane na gwint obiektywu 1/2 filtra maja przezroczysta a pozostala 1/2 to obszar w ktorym zabarwienie wzrasta (w odroznianiu od filtrow twardych gdzie polowa jest bezbarwna a polowa szara - tzw. twarde przejscie).. ale wracajac do rzeczy - jak sama nazwa mowi - nastepuje gradacja zabarwienia a wiec w miare niezauwazalne przejscie od zerowego zabarwienia do okreslonego w specyfikacji filtra.. mozna wiec przyjac ze wlasciwe zabarwienie (np. te 25% przyciemnie o jedna dzialke przyskony a 50% o dwie) uzyskuje sie tylko w gornej czesci filtra.. pewnie o to chodzilo z ta 1/3..

filtry mocowane w adapterach typu Cokin mozna regulowac na jakiej wysokosci ma sie zaczac gradacja.. w filtrach nakrecanych niestety nie ma takiej mozliwosci (mozna jedynie ustawic odpowiedni kat nachylenia wzgledem kadru)

co znaczy 'Połówkowy gradacyjny 25%' czy to to samo co gradual nd 0,6?
    0.3 to redukcja o jedna dzialke przyslony
    0,6 o dwie
    0,9 o trzy

ostatnie pyatnie czy warto zaplacic wiecej za Tiffena (411zl), B+W(299zl) czy marumi (znalazlem ta z allegro za 153zl)?
    czy roznice sa istotne??
    to zalezy do czego jest Ci potrzebny.. system Cokin daje wieksza swobode w uzyciu filtra ale ma tez swoje wady.. musisz wiec wybrac miedzy wiekszymi mozliwosciami i wieksza cena a filtrem z ograniczeniami ale za to tanszym i latwiejszym w uzytkowaniu/noszeniu.. ja nie uzywam czesto szarej polowki wiec wystarcza mi ten Marumi..

aha, i co to znaczy ze filter jest dwu lub trzy stopniowy?
    napisalem Ci juz wyzej - chodzi o redukcje o 2 lub 3 stopnie przyslony ;-)
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 30-01-2007 o 23:37

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Mała uwaga odnośnie Marumi GC Grey. Wczoraj kupiłem ten filtr, podobnie jak analogiczny produkt Hoyi nie jest do końca neutralny, szarość wpada leciutko w fiolet. Nie jest to filtr typu slim, na tokinie 12-24 troszeczkę winietuje przy ogniskowej 12mm (przy 13mm już nie). Niemniej, za porównywalne pieniądze, innej nakręcanej połówki Ø77 się nie dostanie.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Mała uwaga odnośnie Marumi GC Grey. Wczoraj kupiłem ten filtr, podobnie jak analogiczny produkt Hoyi nie jest do końca neutralny, szarość wpada leciutko w fiolet. Nie jest to filtr typu slim, na tokinie 12-24 troszeczkę winietuje przy ogniskowej 12mm (przy 13mm już nie). Niemniej, za porównywalne pieniądze, innej nakręcanej połówki Ø77 się nie dostanie.
    Może dlatego, że ta Tokina lekko winietuje na 12mm i f4 nawet bez filtra. Po przymknięciu do 5.6 juz jest lepiej.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blindseeker Zobacz posta
    Może dlatego, że ta Tokina lekko winietuje na 12mm i f4 nawet bez filtra. Po przymknięciu do 5.6 juz jest lepiej.
    Niestety z tym filtrem i na f/8 pojawia mi się lekkie zaciemnienie rogów. Ale zważywszy na cenę slimów i tak warto rozważyć ten filtr (jak też neutralne szare i inne kolorowe połówki Marumi).
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec
    Miasto
    Wyspa Uznam

Domyślnie

...
    czy roznice sa istotne?...
    Cokin:
    Uchwyt 77mm
    Filtr szary połówkowy
    Filtr połówkowy szary
    Czy drogo, czy nie? Twoja ocena i potrzeby?
    W/w zestaw od 130zł do 190zł i możliwość rozbudowy jeśli będzie taka potrzeba.
    Kupno adaptera i zestaw pasuje do innego obiektywu.
    Czytam. Czytam.
    Robert
    Kalibrajce na Wyspach

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rpoto Zobacz posta
    Kupno adaptera i zestaw pasuje do innego obiektywu.
    tylko ze kosztem uzywania oslony przeciwslonecznej i to mnie najbardziej zniechecilo do Cokina

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    tylko ze kosztem uzywania oslony przeciwslonecznej i to mnie najbardziej zniechecilo do Cokina
    http://www.fotokurier.beep.pl/index....uct&prod_id=36

Bywalec
    Miasto
    Wyspa Uznam

Domyślnie

To ...
    Jakby kogoś to interesowało to ceny niższe niż na Allegro i to dość sporo, choć nie wszystkie.
    Ostatnio edytowane przez Rpoto ; 31-01-2007 o 11:10
    Czytam. Czytam.
    Robert
    Kalibrajce na Wyspach

Bywalec
    Miasto
    Wyspa Uznam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    Jest w zestawie.
    Wydaje mi się bardziej użyteczny na początek, jeśli nie wiesz jaki filtr będzie najbardziej potrzebny(najczęściej używany).
    Wszystko ma swoje za i przeciw.:wink:
    Np. swoboda podziału, a nie 1/3 lub 1/2, czyli dwa filtry.
    Czytam. Czytam.
    Robert
    Kalibrajce na Wyspach

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów