Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Problem z filtrami...

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Wyspa Uznam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pkulczycki Zobacz posta
    ...
    ostatnie pyatnie czy warto zaplacic wiecej za Tiffena (411zl), B+W(299zl) czy marumi (znalazlem ta z allegro za 153zl)?
    czy roznice sa istotne?...
    Cokin:
    Uchwyt 77mm
    Filtr szary połówkowy
    Filtr połówkowy szary
    Czy drogo, czy nie? Twoja ocena i potrzeby?
    W/w zestaw od 130zł do 190zł i możliwość rozbudowy jeśli będzie taka potrzeba.
    Kupno adaptera i zestaw pasuje do innego obiektywu.
    Czytam. Czytam.
    Robert
    Kalibrajce na Wyspach

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rpoto Zobacz posta
    Kupno adaptera i zestaw pasuje do innego obiektywu.
    tylko ze kosztem uzywania oslony przeciwslonecznej i to mnie najbardziej zniechecilo do Cokina

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    tylko ze kosztem uzywania oslony przeciwslonecznej i to mnie najbardziej zniechecilo do Cokina
    http://www.fotokurier.beep.pl/index....uct&prod_id=36

Bywalec
    Miasto
    Wyspa Uznam

Domyślnie

To ...
    Jakby kogoś to interesowało to ceny niższe niż na Allegro i to dość sporo, choć nie wszystkie.
    Ostatnio edytowane przez Rpoto ; 31-01-2007 o 11:10
    Czytam. Czytam.
    Robert
    Kalibrajce na Wyspach

Bywalec
    Miasto
    Wyspa Uznam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    Jest w zestawie.
    Wydaje mi się bardziej użyteczny na początek, jeśli nie wiesz jaki filtr będzie najbardziej potrzebny(najczęściej używany).
    Wszystko ma swoje za i przeciw.:wink:
    Np. swoboda podziału, a nie 1/3 lub 1/2, czyli dwa filtry.
    Czytam. Czytam.
    Robert
    Kalibrajce na Wyspach

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

zle sie wyrazilem - chodzilo mi o "firmowe" oslony dolaczane do obiektywow.. ta dedykowana do Cokina mialem kiedys w rece i jakos nie ufam do konca sposobowi mocowania (imo zbyt "delikatny") ale to kwestia gustu i potrzeb - u mnie aparat przez 90% czasu dynda na szyi lub ramieniu i obija sie to o plecak, to o mnie.. Cokin moglby na tym ucierpiec dlatego wole zwykle oslonki i zwykle filtry..

choc nie ukrywam Rapto, ze mozliwosc ustawienia miejsca gdzie zaczyna sie gradacja jest super i czasem mi jej brakuje

Dan06
    Guest

Domyślnie

podajesz rozmiar 77 więc jasne jest że jest możliwość założenia filtra z przodu szkła. Nakęcane połówki to w/g mnie pomyłka ponieważ w niewielu przypadkach decydujemy się umieszczać linię horyzontu w połowie kadru, system cokin pozwala na dużą swobodę w kadrowaniu, inna sprawa to jakość filtra, te szklane są barrrdzo drogie, optimum jakość/cena to chyba hitech.
    osłona to rzecz pozyteczna ale w jakieś części chyba sam holder spełnia jej rolę...
    Jeśli chodzi o praktykę to bardzo łatwo wyjąć płytkę z holdera, łatwiej niż odkrecić filtr.
    Polecam system cokin.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dan06 Zobacz posta
    Nakęcane połówki to w/g mnie pomyłka ponieważ w niewielu przypadkach decydujemy się umieszczać linię horyzontu w połowie kadru...
    No tak to jest tylko z "twardymi" połówkami, gradacyjne dają trochę większe możliwości. Nie neguje oczywiście że Cokin pozostawia szersze pole manewru, ale wiąże się z pewnymi niedościganiami, jak choćby konieczność rezygnacji z dedykowanej osłony przeciwsłonecznej. Ja się zdecydowałem pozostać na razie przy filtrach nakręcanych, ale oczywiście nikogo nie namawiam na siłę do tego rozwiązania, te wszystkie za i przeciw trzeba sobie samemu przemyśleć.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów