Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: blokady eosa 20d - warunki eurogwarancji

Domyślnie blokady eosa 20d - warunki eurogwarancji

Witam wszystkich,
    mam eosa 20d w ktorym wystepuja (slynne na forum dpreview.com) lockup'y, aparat zawiesza sie i trzeba go resetowac wyjeciem baterii. Dzieje sie to bez zadnej reguly, na roznych trybach, z roznymi obiektywami i kartami CF. Aparat jest na eurogwarancji. Bylem juz z tym w serwisie (w Wawie na Zytniej) trzy razy!!! Za kazdym razem twierdzili ze naprawili.
    I stad moje pytanie: jakie sa warunki tej gwarancji odnosnie nieudanych napraw? Czy po ilus razach nie przysluguje przypadkiem nowy sprzet??

pozdr,
    king_nothing
    "Czarny pudel na sniegu sie sprawdza"

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Obowiazujace w Polsce prawo mowi (o ile w gwarancji nie ma rozstrzygniec korzystniejszych dla klienta), ze naprawiac moga bez konca. Reklamowac mozna jedynie "niezgodnosc z umowa". Ale w tej materii trzeba by siegnac do jakis fachowych interpretacji obowiazujacego prawa.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Początki nałogu Awatar Cychol
    Miasto
    Reading

Domyślnie

Na pl.soc.prawo mówią, że trzeba przeczytać warunki gwarancji, a jeżeli tam nie zaznaczyli po ilu naprawach możesz wymienić wadliwe body tzn, że tak jak napisał Pszczola mogą naprawiać bez końca.
    pozdrawiam

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

hmm to chyba pytanie do mnie z racji profesji moze cos podpowiem

Jesli w gwarancji nie ma nic o tym co Ci przysluguje po ilus tam naprawach to moga to naprawiac tyle ile im sie podoba.

pozostaje wiec jak juz tu kolega zauwazyl niezgodnosc z umowa.

Teraz wszystko zalezy od tego kiedy aparat byl kupiony. Jesli przed uplywem 6 miesiecy to wszystko ok, oddaj go do sprzedawcy na niezgodnosc z umowa. Sprzedawca jest zobligowany ustosunkowac sie do Twojej reklamaci w terminie do 14 dni. jesli tego nie zrobi oznacza to ze uznaje Twoje roszczenia za sluszne, lub jesli zrobi to i stwierdzi ze niezgodnosc faktycznie istnieje.

Niestety kasy odrazu nie dostaniesz z powrotem. Sprzedawca moze zalatwic ta reklamacje na 3 sposoby - wymiana, naprawa, zwrot kasy. Ze wzgledow finansowych oczywiscie, bedzie to zapewne naprawa (jesli uzna roszczenia za sluszne).
    Problemem moze byc termin kiedy dostaniesz aparat z powrotem poniewaz ustawa nie mowi nic na temat terminu zrealizowania tek reklamacji.

Po 6 miesiacach musisz udowodnic sprzedawcy ze niezgodnosc istniala w momencie zakupu i tu moze byc problem. Bo wieszanie sie sprzetu nie musialo wystepowac w momencie zakupu i moze byc spowodowane roznymi czynnikami. Dlatego tu moga byc schody jesli sprzedawca jest kumaty i bedzie chcial reklamacjie odrzucic.

Wazne jest tez to kiedy zauwazyles to ze sie wiesza. Jesli zglaszasz niezgodnosc powyzej 2 miesiecy od jej wykrycia to tracisz swoje prawa tytulem niezgodnosci.

po wiecej szczegolow zapraszam do Szczegolnych warunkow sprzedazy (ustawa z dnia 27 lipca 2002)
    Lub zadzwon do federacji i tam ladnie wytlumacza Ci przez telefon jak postepowac

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    Obowiazujace w Polsce prawo mowi...
    Każdy naród ma taki rząd (a w związku z tym i prawo) na jaki sobie zasłużył.
    Tego nie mówią na pl.sci.soc, to powiedziałem ja

Domyślnie

No tak... to raczej dluga procedura a zarabiac na kieliszek chleba jakos trzeba :wink:
    A moze szanowym forumowiczom tez zdazaja sie podobne lockup'y i wiedza jaka jest ich przyczyna? Bo jak na razie to serwis wymienil mi jakas tam plytke PC/DC...
    "Czarny pudel na sniegu sie sprawdza"

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez king_nothing
    A moze szanowym forumowiczom tez zdazaja sie podobne lockup'y i wiedza jaka jest ich przyczyna?
    Mi na tym pierwszym 1.02 firmware zawieszał się non-stop. Nie wyświetlał błędu tylko migawka nie działała, wszystkie wyświetlacze etc. działało. Po wgraniu 1.04 - tego co uśmierca aparaty - wszystko ustąpiło.

Uprawnienia umieszczania postów