JAK ODSZUMIĆ ZDJĘCIE? Jakimi narzędziami i w jaki sposób, chodzi mi o zdjęcia zrobione przy wysokim iso![]()
JAK ODSZUMIĆ ZDJĘCIE? Jakimi narzędziami i w jaki sposób, chodzi mi o zdjęcia zrobione przy wysokim iso![]()
Najlepiej nie odszumiac. A jak juz musisz to zerknij tutaj http://www.neatimage.com/
Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw![]()
:cool:
Fotki Digart
FOTOblog
Oczywiscie szanujemy toJa tam wole zostawic tak jak jest. Szum z RAWa z 300D na iso 800 wolany w Lightroom jest na tyle neutralny (nie jest kolorowy) ze mi w niczym nie przeszkadza. Ba, nawet mi sie podoba. Po zmniejszeniu zdjecia do wymiarow webowych lub na odbitce A4 tego szumu nie uswiadczysz wiec po co odszumiac?
Tak coby nie przesadzić :-)
Jak przesadzisz to będziesz miał plastykową fotkę...Po za tym, duże znaczenie ma finalne przeznaczenie zdjęcia tzn. odbitka/wydruk czy monitor.
Nie zawsze to co na 100% cropie po odszumieniu wygląda ok. Na wydruku 10x15 może wyglądać jak kadr z mangi :-).
Ja tak jak przedmówcy rzadko kiedy odszumiam i uważam że mały szum dodaje takiej jakiejs naturalności zdjęciu tzn. jest ono dla mnie przyjemniejsze w odbiorze niż taka plastykowa/wygładzona wersja.
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
Dlaczego w 300D? Ja w 30D też widzę :grin: .
Ach ta semantyka fizyczno-fotograficzna: jeżeli poruszamy się w układzie obraz/ziarno to nie możemy nakładać na to nazewnictwa układu sygnał/szum. Ziarno w analogu to szum, a poziom współczynnika sygnału do szumu (SNR, signal-to-noise ratio) jest niższy dla błon o wysokim ISO. Cóż, wszędzie czułość (sensitivity) okupujemy swoistością (specificity). Hehe...![]()
Ostatnio edytowane przez slawi_3000 ; 30-01-2007 o 13:06
Najprościej - zrobić dobre zdjęcie.
Tzn. lekko prześwietlić i zjechać ok. -1/2 ev przy wywoływaniu.
Problem sie zczyna przy odszumianiu po wyciąganiu zdjęcia w górę... cóż... powodzenia
EDIT: Co nie zmienia faktu, że Neat potrafi cuda.
Tako rzecze Watson.
There are no stupid questions, just stupid people.
Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa
Odszumianie wiąże się z mniejszą lub większą degeneracją obrazu. Matryce canonowskich dslr szumią na tyle mało (nawet w moim 300D), że poza ISO1600 mordowanie zdjęcia odszumiaczem najczęściej mija się z celem. Paradoksalnie zdecydowanie częściej odszumiam skany negatywów, głównie wtedy gdy coś mi odbije żeby wepchnąć do puszki jakieś tanie kolorowe badziewie.
Ale jeśli już odszumiać, to zdecydowanie neatimage.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj