JAK ODSZUMIĆ ZDJĘCIE? Jakimi narzędziami i w jaki sposób, chodzi mi o zdjęcia zrobione przy wysokim iso![]()
JAK ODSZUMIĆ ZDJĘCIE? Jakimi narzędziami i w jaki sposób, chodzi mi o zdjęcia zrobione przy wysokim iso![]()
Najlepiej nie odszumiac. A jak juz musisz to zerknij tutaj http://www.neatimage.com/
Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw![]()
:cool:
Fotki Digart
FOTOblog
Oczywiscie szanujemy toJa tam wole zostawic tak jak jest. Szum z RAWa z 300D na iso 800 wolany w Lightroom jest na tyle neutralny (nie jest kolorowy) ze mi w niczym nie przeszkadza. Ba, nawet mi sie podoba. Po zmniejszeniu zdjecia do wymiarow webowych lub na odbitce A4 tego szumu nie uswiadczysz wiec po co odszumiac?
Dlaczego w 300D? Ja w 30D też widzę :grin: .
Ach ta semantyka fizyczno-fotograficzna: jeżeli poruszamy się w układzie obraz/ziarno to nie możemy nakładać na to nazewnictwa układu sygnał/szum. Ziarno w analogu to szum, a poziom współczynnika sygnału do szumu (SNR, signal-to-noise ratio) jest niższy dla błon o wysokim ISO. Cóż, wszędzie czułość (sensitivity) okupujemy swoistością (specificity). Hehe...![]()
Ostatnio edytowane przez slawi_3000 ; 30-01-2007 o 13:06
Tak coby nie przesadzić :-)
Jak przesadzisz to będziesz miał plastykową fotkę...Po za tym, duże znaczenie ma finalne przeznaczenie zdjęcia tzn. odbitka/wydruk czy monitor.
Nie zawsze to co na 100% cropie po odszumieniu wygląda ok. Na wydruku 10x15 może wyglądać jak kadr z mangi :-).
Ja tak jak przedmówcy rzadko kiedy odszumiam i uważam że mały szum dodaje takiej jakiejs naturalności zdjęciu tzn. jest ono dla mnie przyjemniejsze w odbiorze niż taka plastykowa/wygładzona wersja.
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex