Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 90

Wątek: przejście z nikona na canona

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Naprawde ciekawa dyskusja i interesujace obserwacje kogos,
    kto zmienil system. Ale sproboj spojrzec na to z nieco innej
    strony. Uzywasz pojecia "amator" w znaczeniu "uzytkownik
    najtanszego aparatu". To nie do konca prawda w tzw. szerokim swiecie.
    Wokol mnie sami amatorzy z co najmniej 5D i szklami typu
    500 f4L i 600 f4L. Myslisz, ze kto jest lepszym klientem
    dla Canona - ci bogaci amatorzy z US czy ty? Odpowiedz prosta.
    Skoro wiec Canon sprzedaje im drogi sprzet, jak by to wygladalo
    gdyby najtanszy aparat mial wszystkie te funkcje i opcje, ktore
    ty chcesz, a ktore sa w tych drozszych? Niestety zadna firma
    nie istnieje dla idei, istnieje, by przyniesc zysk. Ten tekst o
    ksiegowych, co to wyksztalcili sie za tatusia pieniadze pachnie
    spora dawka zawisci, tak przy okazji. Moze tak ty bys sie
    wyksztalcil i nie musial sie przejmowac ograniczeniami finansowymi
    (zlosliwosc zamierzona)?
    Jest jeszcze jedna strona medalu. Canon po prostu ma silna pozycje
    na rynku i robi, to co chce. Sony np. musi zdobyc nowych klientow,
    ich najtanszy aparat musi zachecic nowych klientow do marki.
    Canon ma silna reputacje i nie sadze, zeby ich priorytetem bylo
    zdobycie nowych klientow. Raczej danie starym nowych zabawek.
    A starzy klienci sa zwykle juz na wyzszym poziomie niz 400D.
    Silna konkurencja moze tu pomoc. Dlatego wszyscy przyklaskujemy
    wysilkom Nikona. Bo na innych liczyc raczej nie mozna...

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    [...]
    Canon ma silna reputacje i nie sadze, zeby ich priorytetem bylo
    zdobycie nowych klientow. Raczej danie starym nowych zabawek.
    [...]
    A jak ci starzy klienci powymierają to co? Canon pójdzie z torbami?
    No chyba że potem skupi się na rynku urządzeń biurowych gdzie też
    ma niezły wybór sprzętu...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Najwiecej do powiedzenia maja amatorzy-malkontenci, ktorzy zamiast zrozumiec pewne zasady i specyfike danego sprzetu wola napisac "ten aparat robi do du*y foty".
    Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Chyba Kolego przeginasz.
    Chyba niestety nie.

Snowboarder trudno się niezgodzić z tym co piszesz. Aczkolwiek konkurencja ich na tyle przycisnęła w najniższym segmencie że będą musieli coś dać ciekawszego. Co do tego czy liczyć na nikona czy sony to ja jednak długofalowo stawiam na sony. To jednak jest zupełnie inny potencjał.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Nie napisalem tego pod konkretnym adresem wiec nie ma powodu aby sie unosic.
    nie musiałeś pisac... wiesz jak jest... uderz w stól...
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Dopiero zaczyna Awatar TiTeUF

Lightbulb @ DoMiNiQuE - Auto ISO

Tak, to sa rzeczy niezbedne dla amatora No moza poza Auto ISO (choc wg mnie to bzdura).
    Auto ISO jest bardzo przydatne do reporterki gdyz automatycznie bedzie ustawial czas, przyslone i ISO (wartosci min. / max ustawiasz sam w menu) tak aby zdjecie sie udalo.

Jak masz ob. z IS (VR w N) ustawisz czas min. na 1/15 i ISO max na 800 to gdy wg pomiaru czas powinien zejsc ponizej twojego ustawienia wtedy zamiast tego aby fota wyszla ISO podniesie sie automatycznie z min w kierunku max i gdy osiagnie wartosc max. jaka ustawiles to otworzy sie przyslona aby dac wiecej swiatla.

W sumie to taki bardziej rozwiniety tryb P z opcjami min./max wspanialy dla reporterki gdzie nie ma czasu na zabawe w manuale itp a granice ustawiasz sam aby w razie zlych warunkow nie wskoczyl ci zbyt niski czas np 1/4 itp

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TiTeUF Zobacz posta
    Auto ISO jest bardzo przydatne do reporterki gdyz automatycznie bedzie ustawial czas, przyslone i ISO (wartosci min. / max ustawiasz sam w menu) tak aby zdjecie sie udalo.
    Dokładnie tak. To bardzo pożyteczny tryb w sytuacji gdy nie ma czasu się bawić w ustawienia, nie jest tak debilny jak 'P' i równocześnie nie ma ryzyka jak w AV że czas wydłuży się tak bardzo że będziemy mieć poruszone zdjęcia. Odkąd pojawił się aparat cyfrowy to powinna być jedna z podstawowych rzeczy, ale jak widać lepiej jest kroić klientów powolutku udostępniając takie 'super ficzery' po latach. Spot i ISO w wizjerze dopiero w 30D są świetnym przykładem.

kivo
    Guest

Domyślnie a propo szumów to pozwoliłem sobie wstawić dwa zdjęcia

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    No właśnie, czemu zmieniłeś na 400D? Mając D50 to patrzyłbym w stronę D80. Wiadomo że szumi bardziej niż 400D ale cała reszta (puszka, AF, wizjer, autoiso) jest lepsza i do tego masz przyzwoitą optykę dla amatorów w przyzwoitych cenach.

EDIT:
    AF w 30D moim zdaniem pozostawia jednak wiele do życzenia. Horror z kalibracją każdego jasnego szkła do body z powodu różnych FF/BF. Zauważyłem też że w gorszym świetle notorycznie przestrzela na BF. I nie chodzi o to że jest mniej dokładny w słabym świetle bo wtedy błąd byłby w obie strony.

1 na iso 3200
    2 na iso 1600

kivo
    Guest

Domyślnie

Ja już nie mam wątpliwości, taka zmiana nic nie wniesie chyba że zmiana na pełną klatkę albo 1ds mkII ale to już kosmos cenowy. Choć nie wykluczam takiej zmiany w przyszłości.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Gdyby Nikon dysponował matrycą takiej jakości jaka jest w 400D to w strone Canona nawet bym nie spojrzał.
    Ale wtedy Canon by robił lepsze puszki.

To przecież jasna gra - Canon ma poczucie przewagi w tej dziedzinie, ma duże grono klientów którzy siedzą w tym systemie, to po co ma się wypstrykiwać z możliwych ulepszeń skoro na następnym PMA można wypuścić super-duper ekstra ulepszoną puszkę ze spotem, EC, MLU na guziku, szyberkiem na wizjerek, ergonomicznym uchwytem i cichą migawką?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Ale wtedy Canon by robił lepsze puszki.
    na następnym PMA można wypuścić super-duper ekstra ulepszoną puszkę ze spotem, EC, MLU na guziku, szyberkiem na wizjerek, ergonomicznym uchwytem i cichą migawką?
    To ja jeszcze poczekałbym na:
    - zwiększenie wyświetlacza LCD do np. 5 cali w trybie 800x600 lub więcej,
    - podłączenie do tego wyświetlacza internetu (przeglądarka, e-mail na początek) przez łącze bezprzewodowe lub kabelek taki mini RJ45 ze szczególnym uwzględnieniem stron z podręcznikami o fotografii/fotografowaniu (na stałe wpisane w zakładki przeglądarki bez możliwości wykasowania) i helpem multimedialnym do posiadanego aparatu, tak aby pokazywał na LCD i mówił przez mini głośniczki co trzeba nacisnąć aby w danych warunkach zrobić dobre zdjęcie,
    - kamerka internetowa do przesyłania obrazu potencjalnych obiektów do "doradcy" fotograficznego, który e-mailem odpisze jak w tych warunkach zrobić dobre zdjęcie,
    - GPS-y już się chyba zdarzają, ale tu od razu z wpisem do EXIF-a tekstu wypowiedzianego przez fotografującego w momencie wykonywania fotografii i współrzędnych jego położenia w tym czasie a także pokazaniem planu trasy na LCD, tak aby nie zgubić się w lesie, w mieście, na wycieczce podczas sesji zdjęciowej,
    - automatyczny odszraniacz,
    - ulepszony odkurzacz/przedmuchiwacz matrycy,
    - automatyczny oczyszczacz obiektywów,
    - laserowy celownik optyczny z potwierdzeniem głosowym osiągnięcia docelowego obiektu,
    - sygnalizator konieczności zmiany obiektywu w przypadku stwierdzenia zamiaru zrobienia zdjęcia oddalonemu obiektowi lub przeciwnie - jakiemuś bardzo bliskiemu obiektowi,
    - podczerwień do robienia zdjęć w całkowitej ciemności jako standard,
    - docelowo, być może za drobną opłatą, sterowanie funkcjami głosem (z rozpoznawaniem czy to głos właściciela aparatu),
    - przywoływanie zagubionego w domu/w podróży aparatu,
    - wybór rodzaju głosu (damski/męski/inny) wydawanego przez aparat w zależności od pory dnia i nastroju jego właściciela,
    - fotoalarm w przypadku zagubienia/kradzieży z powiadamianiem policji po upływie zdefiniowanego czasu,
    - inne bajery znane z telefonów komórkowych (łącznie z tv - kanały dla dorosłych tylko w modelach o wyższych cenach/radiem/grami i co tam jeszcze można by wpakować), żeby z braku korzystnych warunków do robienia zdjęć móc się czymś pobawić,
    - i na koniec możliwość szybkiego zamawiania przez internet fachowca co to ten aparat nastawi, przytrzyma, wykadruje i jakby nam się nie udało to sam za nas zrobi dobre zdjęcia.
    I radzę kupować Canona jak już to wszystko będzie miał Wcześniej to będą tylko same namiastki porządnego aparatu fotograficznego, praktycznie nie do użytku dla amatorów
    Przy obecnym postępie technologicznym zajmie to Canonowi tylko parę lat, więc jak wrócisz do tej marki ponownie to będziesz już to wszystko miał w standardzie
    A póki co - "stary" idź robić zdjęcia tym co masz i ciesz się życiem!
    Ostatnio edytowane przez strus_pedziwiatr ; 01-02-2007 o 08:50

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów