Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: soczewka fresnela

Początki nałogu

Domyślnie

Soczewka o której piszesz to w rzeczywistości tzw. „arkusz powiększający”. Fakt, ma naniesione płytkie nacięcia pryzmatyczne (soczewka Fresnela), ale jest miękka! Zauważ, że i na samej szybce lampy błyskowej jest naniesiona eliptyczna soczewka Fresnela. W handlu (jeżeli się nie mylę, to również na stronie do której link zapodałeś) dostepne są francuskie sztywne soczewki Fresnela o grubości 4 – 5 mm i ogniskowej 250 – 320 mm (nie są one przeznaczone do umieszczenia na tylnej szybie samochodu , ale przede wszystkim do projektorów typu grafoskop). Przypuszczam, że taka bardziej się nada do kolektora, który zamierzasz zbudować. Warto pomyśleć o tym, aby odległość soczewki od palnika można było zmieniać (rozciągany tubus!). Powinno to ułatwić kontrolę nad uzyskaną z rozbłysku wiązką światła.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    [...]
    Generalnie z ta korekta na minus to chodzi o to, ze e-ttl II to takie ustrojstwo, ktore jak oswietla to niedoswietla, a jak doswietla to przepala

Bylo juz zdaje sie kilka razy o tym na forum...

Bynajmniej nie ma to nic wspolnego ze stosowaniem dodatkowych soczewek czy innych zaklucaczy prostej drogi swiatla z lampy.
    ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Pogonus, zapewne chodzi Ci o te soczewki - http://www.markery.pl/product_info.php?products_id=595

minusem jest to ze cena idzie juz znacznie w gore (i moze lepiej juz wtedy zamowic "oryginal" niz kombinowac) no i wymiary + waga tej soczewki sa dosc konkretne ;-)

w "przycinanie" wole sie nie bawic bo po prostu nie wiem na ile doklanie (i w ogole jak) mi to wyjdzie.. dzieki w kazdym razie - przemysle sobie sprawe a gdyby cos sie "urodzilo" w tym temacie to wrzuce jakies pogladowe fotki

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Nie do końca żle- TTL nie zdaje sobie sprawy że błysk przejdzie przez soczewke więc nie bierze pod uwage jej dziłania .
    Do końca źle. Błysk pomiarowy w ETTL podlega tym samym zmianom, co błysk roboczy i jest mierzony w aparacie. Wszystkie modyfikacje światła po drodze są uwzględniane. Dlatego właśnie wprowadzono pomiar TTL.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    Pogonus, zapewne chodzi Ci o te soczewki - http://www.markery.pl/product_info.php?products_id=595

minusem jest to ze cena idzie juz znacznie w gore (i moze lepiej juz wtedy zamowic "oryginal" niz kombinowac) no i wymiary + waga tej soczewki sa dosc konkretne ;-)

w "przycinanie" wole sie nie bawic bo po prostu nie wiem na ile doklanie (i w ogole jak) mi to wyjdzie.. dzieki w kazdym razie - przemysle sobie sprawe a gdyby cos sie "urodzilo" w tym temacie to wrzuce jakies pogladowe fotki
    Tak, właśnie tą soczewkę miałem na myśli. Z takiej soczewki mam zrobiony kondensor do stolika oświetleniowego VisiLED firmy Schott (do mikroskopu stereoskopowego) i sobie bardzo chwalę.
    Obawiam się, że arkusz powiększający, który sobie wypatrzyłeś nie zda egzaminu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Może taki arkusz nie byłby zły, ale trzeba by go usztywnić, bo inaczej trudno o utrzymanie jednego ogniska (zbyt łatwo się gnie). Zdecydowanie mniej kłopotu będzie z taką grubszą soczewką. W domu mam i cienką i grubą.

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

to juz chyba latwiejbedzie kupic ja całą niz kombinować

tylko tu znalazlem:

ebayyyyy

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów