Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: soczewka fresnela

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie soczewka fresnela / flash extender

czy ktos z forumowiczow moze stosuje ta soczewke na lampie przy np. fotografii przyrodniczej

moze ktos podejmie temat .. soczewki mozna kupic nawet na allegro tylko nie wiem jak to bedzie wygladało w codziennym uzytkowaniu - moze ktos ma jakies praktyczne doswiadczenia z takim flash extenderem mnie to chodzi po glowie jako wzmocnienie/skupienie blysku z 430ex w duecie z sigma 50-500..

wyniki szperania w google sa calkiem zachecajace:
    http://www.luminous-landscape.com/re...r_beamer.shtml

jak myslicie - kupowac gotowy zestaw za +/- 40$ czy probowac to skladac samemu mam tu na uwadze tylko jakosc i wielkosc soczewek kupionych na aukcjach bo z mocowaniem sobie poradze
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 29-01-2007 o 23:51

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Ja wogóle bym się dołaczył z pytaniem odnośnie wykorzystywania flesha w fotografi przyrody - czy ktoś z forumowiczów stosuje takie wspomaganie ?? jakie sa tego efekty?? na co trzeba zawracać uwage ?? jaką lampe najlepiej wybrać ( waham się miedzy 430 a 580 )?? i czy jakies specyficzne jej ustawienia najlepiej się sprawdzaja przy tematach przyrodniczych ??

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Przyroda zwykle daleko, wiec zdecydowanie 580...

Ze specyficznych ustawien potrzebna bedzie korekta na minus i ewentualnie hss.
    ...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Ja wogóle bym się dołaczył z pytaniem odnośnie wykorzystywania flesha w fotografi przyrody - czy ktoś z forumowiczów stosuje takie wspomaganie ?? jakie sa tego efekty?? na co trzeba zawracać uwage ?? jaką lampe najlepiej wybrać ( waham się miedzy 430 a 580 )?? i czy jakies specyficzne jej ustawienia najlepiej się sprawdzaja przy tematach przyrodniczych ??
    W takiej książeczce National Geographic "Szkoła fotografowania - ptaki" znaczną część zajmuje omówienie fotografowania ptaków z użyciem lamp błyskowych - coś co zwykle polskim fotografom przyrody nie mieści się w głowie

Edit - zdecydowanie 580
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 31-01-2007 o 00:10

Coś już napisał Awatar CASE
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

...bo też faktycznie przyroda z lampą... no oczywiście można spróbować
    580 EX
    A jeszcze lepiej i taniej, choć dużo mniej funkcjonalnie, jakiś mocny Sunpak
    Canon jakiś tam, bo lubię
    Nie dla PS'a, mniejsze nie dla syfry.

Moje www
    Zobacz mnie na GoldenLine...
    ...i na LinkedIn

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Ja wogóle bym się dołaczył z pytaniem odnośnie wykorzystywania flesha w fotografi przyrody - czy ktoś z forumowiczów stosuje takie wspomaganie ?
    W fotografii przyrody (przede wszystkim owady) korzystam z lampy C MT-24 Ex i czasami doświetlam 430 Ex :grin:. Bez tego wspomagania nie wyobrażam sobie makrofotografii w skali powyżej 1:2 ...
    A propos MT-24 Ex — poszukuję dodatkowych niestandardowych uchwytów przegubowych pozwalających odsunąć palniki od osi lampy. Za wskazówki i pomoc w znalezieniu takiego rozwiązania z góry serdecznie dziękuję.

Początki nałogu Awatar moregun

Wink

ja jeszcze tego nie mam ale rozgladam sie za tym bimerem
    spojrz na tą fotę

zobacz ze jest poźny zachod słonca i ptaki sa czarne a ten jak z wystawy. ostatnio sam dopadłem ptaszka na drzewie i pogoda była do bani to jeszcze siedzial pod gałęzią i na fotkach wyszedł wielki cien i wtedy plulem se w brode ze jeszcze takiego czegoś nie mam

pewnie juz widziales kupe zdjec z uzyciem tego ale pokaze jeszcze to

zzz i bezzz

i to chodzi - wączasz P - rogram i lecisz z czasem 125 i zaden patk ci nie straszny - kupie to sobie zima zeby na wiosne juz sie z tym obyć

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    jak myslicie - kupowac gotowy zestaw za +/- 40$ czy probowac to skladac samemu mam tu na uwadze tylko jakosc i wielkosc soczewek kupionych na aukcjach bo z mocowaniem sobie poradze
    Myślę, żeby lepiej kupić gotowy produkt. Przecież taka soczewka na tylną szybę samochodu może mieć nieodpowiednie skupienie.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Przyroda zwykle daleko, wiec zdecydowanie 580...

Ze specyficznych ustawien potrzebna bedzie korekta na minus i ewentualnie hss.
    Kuchatku przyznam się szcerze że nie bardzo rozumiem. Skoro szukamy jak najmocniejszej lampy ze względu na odległość od celu a na dodatek zastanawiamy się nad użycem flesh extendera to czemu uważąsz że potrzebna bedzie korekta "na minus" przy fotografowaniu przyrody.

Przyznaje się szczerze że lampy - poza wbudowaną - nigdy nie miałem bo jak narazie jedyny cel w jakim była mi potrzebna to imieniny u cioci no i czasami do rozświetlenia cieni na twarzach jak pstrykałem pod słóńce . Moje pytanie może być więć troche analfabetyczne

Z tego co mi się wydaje to najlepsze zastosowanie bedzie wtedy gdy ustawimy synchronizacje z krótkimi czasmi naświetlania i w razie potrzeby dodamy mocy błyskowi - jeżeli się myle to niech ktoś mnie doświetli

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Mnie się wydaje że to dlatego, że lampa chcąc doświetlić cały kadr przy takiej odległości i "nie wiedząc" o soczewce błyśnie z jakąś ekstremalną mocą, a ma tylko trochę rozświetlić. Ale nie wiem czy dobrze rozumuję.
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów