Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: soczewka fresnela

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Ogniskowa
    Ognisko soczewki
    Tu jednak wyliczenia z fizyki na wiele się nie zdadzą. Musisz szukać po prosu soczewki, która będzie ogniskować światło kilka mertów za nią.

EDIT:
    Jeśli przyjąć, że ta płaska lupa, którą chciałeś kupić ma ogniskową 10 cm to ma ona 10 dioptrii. Ty potrzebujesz takiej, która skupiałaby światło ok. 10 m za nią, czyli miałaby ok. 0,1 dioptrii.
    Dioptria to odwrotność ogniskowej w metrach.
    Ostatnio edytowane przez Ramirez ; 01-02-2007 o 00:20

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ramirez Zobacz posta
    Musisz szukać po prosu soczewki, która będzie będzie ogniskować światło kilka mertów za nią.
    no to po sesji bede mial co robic ;-) .. juz widze te porozkrecane rzutniki itp w mieszkaniu

dzieki za pomoc.. pozdr.:smile:

Początki nałogu

Domyślnie

Soczewka o której piszesz to w rzeczywistości tzw. „arkusz powiększający”. Fakt, ma naniesione płytkie nacięcia pryzmatyczne (soczewka Fresnela), ale jest miękka! Zauważ, że i na samej szybce lampy błyskowej jest naniesiona eliptyczna soczewka Fresnela. W handlu (jeżeli się nie mylę, to również na stronie do której link zapodałeś) dostepne są francuskie sztywne soczewki Fresnela o grubości 4 – 5 mm i ogniskowej 250 – 320 mm (nie są one przeznaczone do umieszczenia na tylnej szybie samochodu , ale przede wszystkim do projektorów typu grafoskop). Przypuszczam, że taka bardziej się nada do kolektora, który zamierzasz zbudować. Warto pomyśleć o tym, aby odległość soczewki od palnika można było zmieniać (rozciągany tubus!). Powinno to ułatwić kontrolę nad uzyskaną z rozbłysku wiązką światła.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Pogonus, zapewne chodzi Ci o te soczewki - http://www.markery.pl/product_info.php?products_id=595

minusem jest to ze cena idzie juz znacznie w gore (i moze lepiej juz wtedy zamowic "oryginal" niz kombinowac) no i wymiary + waga tej soczewki sa dosc konkretne ;-)

w "przycinanie" wole sie nie bawic bo po prostu nie wiem na ile doklanie (i w ogole jak) mi to wyjdzie.. dzieki w kazdym razie - przemysle sobie sprawe a gdyby cos sie "urodzilo" w tym temacie to wrzuce jakies pogladowe fotki

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    Pogonus, zapewne chodzi Ci o te soczewki - http://www.markery.pl/product_info.php?products_id=595

minusem jest to ze cena idzie juz znacznie w gore (i moze lepiej juz wtedy zamowic "oryginal" niz kombinowac) no i wymiary + waga tej soczewki sa dosc konkretne ;-)

w "przycinanie" wole sie nie bawic bo po prostu nie wiem na ile doklanie (i w ogole jak) mi to wyjdzie.. dzieki w kazdym razie - przemysle sobie sprawe a gdyby cos sie "urodzilo" w tym temacie to wrzuce jakies pogladowe fotki
    Tak, właśnie tą soczewkę miałem na myśli. Z takiej soczewki mam zrobiony kondensor do stolika oświetleniowego VisiLED firmy Schott (do mikroskopu stereoskopowego) i sobie bardzo chwalę.
    Obawiam się, że arkusz powiększający, który sobie wypatrzyłeś nie zda egzaminu.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów