Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Adapter Canon EOS / Minolta

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Jest na forum kilka , kilkanaście osób które zmieniły system z DYNAXa na EOSa . O zmianie odwrotnej nie słyszałem/czytałem
    To zajrzyj na forum Minolty. Tam jest paru osobników, którzy zmienili system na Minoltę.

Dopiero zaczyna Awatar Tomuś
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hroopek Zobacz posta
    Jak w temacie, spotkał się ktoś z takim rozwiązaniem?
    Adapter do szkieł z mocwaniem minolty do zamocowania w EOS?
    zapytaj tu, moze Ci dorobia :

www.foto-akcesoria.com.pl
    FOTO-AKCESORIA
    Ryszard Jankowski
    20-824 Lublin, ul. Platanowa 26A
    fotoakcesoria@tlen.pl
    tel. 605 602 608
    e-mail: info@foto-akcesoria.com.pl

tenbashi
    Guest

Domyślnie

http://www.allegro.pl/item319803386_..._rarytas_.html - znalazłem coś takiego. Napisałem do Pana Ryszarda w tej sprawie, jestem ciekaw co powie.
    Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar pawel-foto
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tenbashi Zobacz posta
    http://www.allegro.pl/item319803386_..._rarytas_.html - znalazłem coś takiego. Napisałem do Pana Ryszarda w tej sprawie, jestem ciekaw co powie.
    Pozdrawiam
    Ale chyba ten adapter posiada soczewkę. A to już brzydko pachnie
    1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja soczewki nie widzę, zresztą chyba nie ma potrzeby. MD ma większą odległość od filmu niż EF z tego co pamiętam.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    To jest adapter do szkieł MD - czyli manualnych szkieł Minolty nie AF.
    Ostatnio edytowane przez michalab ; 05-03-2008 o 20:58 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hroopek Zobacz posta
    Tak jak niejeden z nas, mam parę obiektywów z bagnetem minolty, bawiłem sie trochę ostatnio, rozkręcając canony i zamieniałem bagnety, w uzyciu była nawet wiertarka bo trzeba było wiercic w bagnetach ale za kazdym razem nie bede się tak bawił, poza tym problem z centrowaniem.
    Pomyslalem ze jak dorwę gdzieś adapter, to było by super, ale widzę ze pozostaje opylić szkła na allegro...
    Szkoda że nie ma, w koncu manualnie tez da sie pracować...

Chyba kupię tokarkę....

M.
    Po co psuc tyle szkiel. To moze lepiej popsuc jeden aparat EOS. Wymontuj z niego bagnet EOS i sprobuj dostosowac do niego bagnet z jakiegos aparatu minolta.
    Na poczatek sprobuj jakis EOS 300D jak masz wiele ciekawych szkiel.
    Ja przerobilem kliszaka Eos 50 na bagnet canon-FD bo mam fajne stalki. Chcialem sie przekonac czy po prostu kiedys za kilka lat nie przerobie sobie jakiegos 5D na FD. Lubie te szkla, bo sa male. Uzyskalem praktycznie nieskonczonosc.
    Z minolta MD moze byc duuuuzo latwiej bo jej bagnet jej tylko troche cofniety od bagnetu EOS.
    Ostatnio edytowane przez szwayko ; 06-03-2008 o 09:44

Dopiero zaczyna Awatar fotobaraba

Domyślnie Odp: Adapter Canon EOS / Minolta

Trochę czasu minęło
    Czy ktoś ma doświadzenia z adapterem z dandelionem z soczewką EOS EF / Minolta MD?

Miasto
    Pińczów

Ja używam od powiedzmy tygodnia - na razie jest troche uporczywie odzwyczaić się od AF ale jak już się trafi w punkt to ostrość nieraz lepsza czy f2.8 niż z kilka dekad młodszych obiektywów choćby 50 f1.8, co ciekawe, zwykle przy ustawieniu obiektywu na minimalne ostrzenie.

Korzystam z Eximara 135 2.8 oraz Eximara 35 2.8 - mam też 50 f2 Rokkora ale ten podpiąłem raptem raz, ma bardzo miekki bokeh, aż wręcz za miekki, tło wygląda jak rozmyte w PSie

Co do samego adaptera - na brzegach chcąc złapać pole AF trzeba się nieco obeznać tzn gdy np podpinam 135tkę to mam lekki BF przy potwierdzeniu, z kolei na 35 mam FF. Zaznaczam, że to tylko na rogach, centralnie jest w obu przypadkach OK. I nie sądze, by to była wina samego adaptera Ogółem fajna sprawa, długo polowałem żeby znaleźć w PL takie cacko poniżej 150zł i udało mi się wyhaczyć za 100zł.

Dopiero zaczyna Awatar fotobaraba

byłyby fajnie gdyby ktoś wrzucił jakieś sample,
    mam zamiar kupić adapter ze względu na rokkor 300mm f4.5; rokkor 200mm f3,5; rokkor 50 f1.4 aby wzbogacić posiadaną szklarnię EF.
    wie ktoś ile ten adapter pochłania EV?
    zostaje pytanie jak to będzie się zachowywać na body EOS 1N oraz na EOS 20D?

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów