Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: D30 i co po nim?

Mieszany widok

masloszczak
    Guest

Domyślnie D30 i co po nim?

Witam Szanownych Canonboardzistów ;-)

Jestem stałym czytelnikiem tegoż forum od dłuższego czasu, w sumie bez pisania nowych wątków zawsze znajdowałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Tym razem proszę o pomoc - zmienić muszę skrzynkę.
    Obecnie mam poczciwego staruszka czyli D30 i niestety czas na skrzynkę z większą matrycą (6 mln będzie :grin: ) i choć trochę szybszym AF. Z racji, że dużo zdjęć robię z fleszem ciągnie mnie też w stronę e-ttl II. Myślałem o plasticzakach w stylu 350d lub 400d ale ich wielkość jest niedostateczna. Nie mam wielkich dłoni ale dla mnie wygodny to jest D30 z gripem lub 1, którą ostatnio trochę się bawiłem. No tak... ale nie stać mnie na 1 lub nowe 30D .
    Myślałem o 10D lub 20D ale znowu czy 10D będzie takim postępem względem D30? Zakup używanego też mi się nie uśmiecha, bo nie chciałbym kupić sprzętu po przebiegu 60 000 klatek i z pierwszą migawką, a słyszałem, że nie jest większym problemem skasowanie licznika "serwisowego" w Canonie (niemożliwym staje się ocenienie realnego przebiegu).
    Proszę o jakieś sugestie, własne przemyślenia i rady.

pozdrawiam
    Piotrek

Początki nałogu
    Miasto
    tu i tam...

Domyślnie

raczej nie kupisz nowego 10D... nowe 20D jeszcze można znaleźć....
    5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
    :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
    :: Motywy wordpress

Początki nałogu

Domyślnie

a jakim dysponujesz budżetem?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Raczej zdecydowanie polecam rozwiązanie polegające na zmianie kolejności literki D w nazwie . Postęp będziesz miał gigantyczny właściwie we wszystkim.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Raczej zdecydowanie polecam rozwiązanie polegające na zmianie kolejności literki D w nazwie . Postęp będziesz miał gigantyczny właściwie we wszystkim.
    To co powyzej i jeszcze lepiej bedzie gdy podzielisz te 30 przez 6. :-)
    Ostatnio edytowane przez qwerty1237 ; 30-01-2007 o 00:21
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

masloszczak
    Guest

Domyślnie

Owszem 5D to piękny sprzęt ale te pieniądze wolałbym na szkiełka rozdysponować.
    Myślę, że maksimum to jakieś 2,5 k zł niestety. Dlatego poważnie myślę o 10D tylko nie wiem czy odczuje wielką różnicę oprócz rozdzielczości zdjęć, czy AF będzie szybszy i bardziej nieomylny.
    Ostatnio pstrykałem dokumentacyjno-pamiątkowe zdjęcia w dużym i ciemnym pomieszczeniu, jeden z gości poprosił abym uwiecznił go jego sprzętem - Mark II i tu poczułem potęgę profi puszki-AF marzenie ale jakże narazie nieosiągalne.

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez masloszczak Zobacz posta
    Myślę, że maksimum to jakieś 2,5 k zł niestety.
    To może używany 20D, w dobym stanie??

masloszczak
    Guest

Domyślnie

Z drugiej strony rozważam 350D lub 400D, gdyż będą to nowe aparaty i na gwarancji.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qwerty1237 Zobacz posta
    To co powyzej i jeszcze lepiej bedzie gdy podzielisz te 30 przez 6. :-)
    . Ja też o tym myślę . Niestety póki co na myśleniu się kończy .

Myślę, że maksimum to jakieś 2,5 k zł niestety. Dlatego poważnie myślę o 10D tylko nie wiem czy odczuje wielką różnicę oprócz rozdzielczości zdjęć, czy AF będzie szybszy i bardziej nieomylny.
    Ostatnio pstrykałem dokumentacyjno-pamiątkowe zdjęcia w dużym i ciemnym pomieszczeniu, jeden z gości poprosił abym uwiecznił go jego sprzętem - Mark II i tu poczułem potęgę profi puszki-AF marzenie ale jakże narazie nieosiągalne.
    Wiesz marka to tu nie ma co wzywać, bo wtedy kończą sie dyskusje o sprzęcie .
    AF w 10D nie jest najgorszy w akcji. Natomiast przy portrecie, zdjęciach statycznych, zwłaszcza przy zbliżeniach z niektórymi szkłami potrafi zawieść (ustawia ostrość nieprecyzyjnie , przynajmniej u mnie tak było - męczyłem 3 egzemlarze). Po za tym dla mnie 10D były denerwująco wolne. Co nie zmienia faktu, że z jakości zdjęć byłem bardzo zadowolony.

Z drugiej strony rozważam 350D lub 400D, gdyż będą to nowe aparaty i na gwarancji.
    Ja bym się nie zastanawiał. Zwłaszcza 400D potrafi zaskoczyć na +. Jeśli jest zbyt mały dokup gripa. Ja akurat należę do tej grupy dziwnych ludzi, którzy uważaja że jego wielkość (zwłaszcza lekkość) jest zaletą, a nie wadą.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja bym radził tę opcję, jeśli nie masz kasy na 20D/30D, właśnie dlatego, że nowe i na gwarancji.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów