Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Obiektyw do krajobrazu (10D)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szybszy Zobacz posta
    Dzięki ludziska, rozejrzę się w proponowanych przez Was modelach.

SimOn! - a dlaczego nie Super Wide Angle 15-30mm f/3.5-4.5 EX Aspherical DG DF ? HSM do krajobrazu nie jest chyba specjalnie potrzebny bo obiekt nie ucieka, a zawsze to 2mm w dół przy porównywalnej cenie...
    1. Bo jest duzy
    2. Ciezko zamontowac filtry np, polowke lub polara
    3. Bo tak nieziemsko skrzeczacego AF jeszcze nie slyszales
    4. Bo niektore fotki barwi na zolto
    5. Bo jest przystosowany do FF i z zalaczona oslona latwo zlapac flare na kropie.

Gdyby nie powyzsze ulomosci, byloby to genialne szklo i kupilbym je ponownie (mialem ja pol roku z 10D) ze wzgledu wlasnie na ogniskowa, plastyke obrazu i wykonanie EX.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    4. Bo niektore fotki barwi na zolto
    Nie wiem czy to przypadłość niektórych Sigm ale mój 17-35 też miał taką tendencję. Po za tym był mydlany nawet po przymknięciu do 5.6-8. Także niestety nie mam dobrych doświadczeń z tym szkłem.
    Za to rzeczywiście plastyka obrazu była imponująca. Pod tym względem to specjał, żeby jeszcze był ostry.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie wiem czy to przypadłość niektórych Sigm ale mój 17-35 też miał taką tendencję. Po za tym był mydlany nawet po przymknięciu do 5.6-8. Także niestety nie mam dobrych doświadczeń z tym szkłem.
    Za to rzeczywiście plastyka obrazu była imponująca. Pod tym względem to specjał, żeby jeszcze był ostry.
    Ludzie gadaja, ze to wina powlok na soczewkach, ze w niektorych przypadkach daja zolty zafarb, a AWB z jakiegos powodu tego nie koryguje.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zafarb jest do wyeliminowania w RAW. Uwagi dotyczące budowy są pewnie słuszne. Jeśli szkło kupowane tylko do cropa to jak najbardziej Tokina.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

szybszy
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomekS Zobacz posta
    A czy ktoś ma doświadczenie z "brudem i paprochami" w szkle? Przykładowo - wyjazd na Islandię na 2 tygodnie, tam ciągłe wiatry i nie za ciepło. Czy takie warunki wytrzymają szkła nie-Canon?

Ja zarysowałem sobie szkło na koralowej wyspie ale w sumie to sam sobie jestem winien - kawałek koralowego piasku miałem na szkle, nie usunąłem go i zacząłem wycierać. Wniosek - najpier pędzelkować, potem wycierać i to najlepiej delikatnie.

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Ja zarysowałem sobie szkło na koralowej wyspie ale w sumie to sam sobie jestem winien - kawałek koralowego piasku miałem na szkle, nie usunąłem go i zacząłem wycierać. Wniosek - najpier pędzelkować, potem wycierać i to najlepiej delikatnie.
    Najpierw gruszkować, potem pędzelkować i na końcu wycierać

Początki nałogu Awatar TomekS
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Ja raczej pytam o szczelność obiektywów. Czy Canon L jest pod tym względem lepszy/gorszy niż tokina/sigma/tamron?
    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
    Zdjęcia -> http://smolarek.info

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów